Chciałbym zrobić własny styl na forum.
Forum jest oparte o phpBB, dokładnie w stopce jest napisane Powered by
phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Na jakim darmowym serwerze takowe forum wygląda? Z czym to się ,,je''?
Jakie pliki należałoby skopiować by modyfikować istniejący styl?
Na pewno pliki css, oraz html jeżeli chcesz zmienić wygląd strony.
Mam dostęp do FTP, chodzi mi o które pliki dokładnie chodzi by odwzorować tylko wygląd strony.
Żadne kopiowanie bazy danych etc., bez tego chyba się obejdzie.
Pobrałem cały styl który chcę modyfikować, foldery imageset, template i theme.
Zrób screena ftp i podrzuć..
(14.11.2015, 13:41)Suicider napisał(a): [ -> ]Chciałbym zrobić własny styl na forum.
Na jakim darmowym serwerze takowe forum wygląda? Z czym to się ,,je''?
Jakie pliki należałoby skopiować by modyfikować istniejący styl?
Pierwszego pytania w ogóle nie rozumiem, na jakim forum wygląda? Napisz dokładnie o co Ci chodzi.
Co do pytania drugiego, skoro pobrałeś gotowy styl (theme) to właśnie w jego folderach te forum modyfikujesz. Sam napisałeś że pobrany przez Ciebie motyw ma foldery imageset, template i theme tam musisz zacząć swe poszukiwania. Jeśli chodzi o tworzenie i modyfikowanie najlepiej postawić lokalny serwer i na nim całe forum umieścić dzięki czemu praca będzie szybka i sprawna. Nie będziesz zmuszony kopiować każdego zmodyfikowanego pliku przez ftp na swój serwer zewnętrzny.
Zainstaluj forum i edytuj swój styl zamieniając grafiki na własne. W pobranym stylu są na pewno jakieś pliki graficzne, przyciski, loga, tło, ramki itp. Po prostu podmieniasz / edytujesz obrazki i w ten sposób tworzysz swój własny styl na podstawie jakiegoś innego.
Moim zdaniem MyBB jest łatwiejsze od phpBB, ale to już twoja decyzja.
Aby styl poprawnie funkcjonował musisz przejść do panelu admina->style i szablony i skopiować główny styl pogrubiony, dawno nie miałem dostępu do panelu więc nie pamietam jak to dokładnie wygląda
Mam skopiowany główny styl forum, bo to właśnie jego mam modyfikować.
Interesuje mnie sposób w jaki miałbym sprawdzać jak wyglądają moje zmiany na żywo nie ingerując w forum bezpośrednio wgrywając tam za każdym razem pliki i instalując od nowa za każdym razem motyw.
Podmieniaj po prostu zmiany obrazków/plików na ftp.