Golf 3 pełnoletni i Mazda 3 o połowę młodsza. W obydwu silnik 1.6 benzyna , więc OC prawie takie samo chociaż ostatnio drożeje i za Golfa pod koniec tamtego roku coś około 330zł, a za Mazdę miesiąc temu 470zł (ze zniżkami oczywiście). Golf jest z LPG i spali 8-9 litrów gazu na 100km, Mazda tyle samo +/- ale benzyny.
Mam bardzo wielu kumpli mechaników, od takich grzebiących we własnych garażach, przez pracujących w warsztatach, po właściciela sporego warsztatu z którym znam się od dzieciaka, więc ewentualne naprawy z którymi sobie sam nie radzę mam w zasadzie zawsze "po znajomości". Roczne oponki z Niemiec przez znajomego kupiłem za niecałe 3 stówki za komplet + 5 dych za wymianę.
Do tego musisz doliczyć wymianę oleju, filtry i wymianę/uzupełnianie innych płynów. Np. olej + filtr, to koszt około 100zł i jeżdżę tam, gdzie wymiana jest już w cenie.
Golf to niezniszczalne bydlę, proste w konstrukcji i mimo, że tłukę go po różnych dziurach, i niezbyt o niego dbam, to w sumie rzadko się coś psuje mimo podeszłego wieku, a części są tanie. Dokładnie trudno wyliczyć ale np. w ciągu ostatniego roku na naprawy poszło mi jakieś 400-500 zł. Mazdę kupiłem po generalnym remoncie i jak na razie poza normalnymi, eksplatacyjnymi wymianami jeszcze nic poważnego mi nie walnęło, więc nie będę się wypowiadał o kosztach napraw. Chociaż zdarzyło mi się jakoś na początku wakacji zbyt szybko wejść w zjazd z ekspresówki, trochę piachu naniesionego przez ulewę poprzedniego dnia pod kołami i po lekkim przetarciu o barierę ochronną około 2000 poszło w pizdu
ale tego nie można raczej zaliczyć do "normalnej eksploatacji".
Koszty utrzymania samochodów są bardzo różne. Pomijając nawet wiek, czy markę dużo zależy od tego jak, gdzie i ile jeździsz i jak dbasz o bieżące wymiany. No i oczywiście od farta, jaki egzemplarz ci się trafi. Dla przykładu: kumpel z pracy kupił na wiosnę golfika w wieku zbliżonym do mojego (mojego Golfa, nie mojego wieku
) i jęczy, bo włożył już w niego drugie tyle ile za niego zapłacił i ciągle mu się psuje coś nowego.
Aha, jeszcze koszt corocznego przeglądu technicznego - 100zł (160zł jeśli jest LPG). Ogólnie, taka skarbonka bez dna