Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Miodowy łosoś z orzechami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Kucharek

Składniki:

2 steki z łososia
1/2 cytryny
1 łyżka płynnego miodu lipowego
sól morska grubo mielona
pieprz kolorowy grubo mielony
3 łyżki mielonych orzechów ziemnych
3 łyżki pokruszonych drobno orzechów ziemnych
4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
mąka do oprószenia
4 małe młode ziemniaki



Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny , miodu i 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego. Zalać steki z łososia i trzymać w marynacie 1 godzinę ( w międzyczasie przewracać ). Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . W czasie kiedy ryba leży w marynacie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki .Odcedzić . Zrobić pure z 1 łyżka masła . Zmieszać ze zmielonymi ( 1/2 łyżeczki odłożyć ) i pokruszonymi orzechami i natką pietruszki . Osuszoną rybę posypać grubo mielonym pieprzem , osolić solą morską i oprószyć mąką . Strzepnąć jej nadmiar . Na patelni rozgrzać olej .Na gorący włożyć steki i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatnim momencie dołożyć masło i 1/2 łyżeczki mielonych orzechów .Smażyć chwilę przewracając rybę .Zdjąć steki z patelni. W naczynie do zapiekania wlać kilka łyżek tłuszczu ze smażenia ryby .Ułożyć steki . W wolną przestrzeń w stekach nałożyć pure ziemniaczano- orzechowe ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego ) .Wokół pure zawinąć cienkie kawałki steków i spiąć je wykałaczką . Wstawić naczynie z rybą do piekarnika .Ustawić na 200 * C i zapiekać 10 minut od chwili gdy się nagrzeje do ustawionej temperatury. Ostrożnie zdejmować steki na ogrzane talerze .Podawać z lekkimi sałatami ( doprawionymi np. olejem orzechowym ) Po wierzchu posypałam szczyptą czarnuszki .