Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Miodowy łosoś z orzechami
#1
Składniki:

2 steki z łososia
1/2 cytryny
1 łyżka płynnego miodu lipowego
sól morska grubo mielona
pieprz kolorowy grubo mielony
3 łyżki mielonych orzechów ziemnych
3 łyżki pokruszonych drobno orzechów ziemnych
4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
mąka do oprószenia
4 małe młode ziemniaki



Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny , miodu i 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego. Zalać steki z łososia i trzymać w marynacie 1 godzinę ( w międzyczasie przewracać ). Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . W czasie kiedy ryba leży w marynacie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki .Odcedzić . Zrobić pure z 1 łyżka masła . Zmieszać ze zmielonymi ( 1/2 łyżeczki odłożyć ) i pokruszonymi orzechami i natką pietruszki . Osuszoną rybę posypać grubo mielonym pieprzem , osolić solą morską i oprószyć mąką . Strzepnąć jej nadmiar . Na patelni rozgrzać olej .Na gorący włożyć steki i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatnim momencie dołożyć masło i 1/2 łyżeczki mielonych orzechów .Smażyć chwilę przewracając rybę .Zdjąć steki z patelni. W naczynie do zapiekania wlać kilka łyżek tłuszczu ze smażenia ryby .Ułożyć steki . W wolną przestrzeń w stekach nałożyć pure ziemniaczano- orzechowe ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego ) .Wokół pure zawinąć cienkie kawałki steków i spiąć je wykałaczką . Wstawić naczynie z rybą do piekarnika .Ustawić na 200 * C i zapiekać 10 minut od chwili gdy się nagrzeje do ustawionej temperatury. Ostrożnie zdejmować steki na ogrzane talerze .Podawać z lekkimi sałatami ( doprawionymi np. olejem orzechowym ) Po wierzchu posypałam szczyptą czarnuszki .
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Łosoś - sposoby przygotowywania, czas przechowywania. gonzo 4 5 157 29.01.2014, 21:08
Ostatni post: blackhair
  Łosoś na święta czarodziejka 0 2 125 17.12.2012, 14:22
Ostatni post: czarodziejka
  Łosoś norweski pieczony w ziołach czarodziejka 2 2 168 07.11.2012, 16:20
Ostatni post: Swordancer
  Sałatka z kurczakiem i orzechami David 0 3 713 27.03.2011, 20:28
Ostatni post: David
  Łosoś w sosie serowym Niki 0 3 057 11.03.2011, 13:25
Ostatni post: Niki

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości