Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Papryka po grecku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie (25 dag) greckiego sera solankowego, np. halloumi, pół pęczka oregano, 1 gałązka rozmarynu, 8 łyżek oliwy, 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu, 4 podłużne papryki, kilka ostrych marynowanych papryczek, długie drewniane patyczki do grillowania

1. Serek solankowy pokroić na osiem szerokich pasków. Listki oregano oderwać od gałązek. Rozmaryn porwać na kawałeczki. Oliwę wymieszać z ziołami oraz grubo mielonym pieprzem. Aromatyzowaną oliwą skropić paski sera i odłożyć na 30 minut.

2. Podłużne papryki rozciąć wzdłuż na pół, usunąć środki z pestkami, opłukać i osuszyć. Do każdej połówki papryki przymocować patyczkiem pasek zamarynowanego sera. Tak powstałe szaszłyki ułożyć na rozgrzanym ruszcie (dopiero, gdy mięsa zostaną upieczone). Grillować około 5 minut. Podawać z ostrymi marynowanymi papryczkami.
A jak wygląda taka papryka po grecku? Oczywiście już przygotowana :)

Karol

(05.11.2011, 00:51)aisha napisał(a): [ -> ]A jak wygląda taka papryka po grecku? Oczywiście już przygotowana :)

Niestety nie posiadam zdjęcia wykonanej potrawy.