Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Szaszłyki mauretańskie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

[Obrazek: 4dcb98eea5885_440.jpg]

Składniki dla 2-4 osób

czosnek, posiekany, 2 ząbki
sół, 2 łyżeczki
curry, 1 łyżeczka
Papryka słodka, 1 łyżeczka
kolendra nasiona, 1/2 łyżeczki
tymianek, szczypta
pieprz czarny, świeżo zielony, do smaku
oliwa, 3 łyżki
sok z cytryny, świeży, 1 łyżka
ćwiartki cytryny,
schab wieprzowy pokrojony w kostkę, 1-2 kg

Opis przygotowania ,czas przygotowania: do 45 min

1. Czosnek zgnieść z solą na miazgę. Masę czosnkową wymieszać z z curry, kolendrą, papryką, tymiankiem, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

2. Schab pokroić na małe kawałki. Mięso obtoczyć we wcześniej przygotowanej zaprawie. Zostawić na kilka godzin w lodówce.

3. Mięso nadziać na szpadki bambusowe. Piec na mocno nagrzanym grillu. Podawać z ćwiartkami cytryny.