Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Dr House
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Ten serial ostatnio mnie bardzo zafascynował. Trochę dramatu, trochę komedii i przede wszystkim akcji. Dodatkowo nauczyłem się trochę o różnych chorobach oraz poznałem nowe. Początkowo myślałem, że są one fikcyjne ale sprawdzając na Wikipedii nazwy występujące w tym serialu to faktycznie takowe istnieją.
No ba... Muszą występować, bo to byłaby przesada gdyby sami wymyślali nazwy chorób... Dr. House jest świetny =) Chirurgów na przykład nie chciało mi się oglądać ale Doktor House wymiata =)
Motaro napisał(a):Początkowo myślałem, że są one fikcyjne ale sprawdzając na Wikipedii nazwy występujące w tym serialu to faktycznie takowe istnieją.

A sprawdzałeś także czy objawy, sposób leczenia się zgadza ? :)

Myślę, że mnie i innych mogło by to interesować.
W większości objawy też się zgadzają, ale jak, by się chciało wszystkie choroby sprawdzać od początku serialu, to by czasu troche zajeło, ale jak oglądam jakiś odcinek, to potem z ciekawości sprawdzam i powiem, że choroby są autentyczne, a objawy prawdziwe :)
Czyli nie jest to serial typu "M jak miłość" czy "Moda na sukces" (przepraszam fanów :)),
Których treści prowadzą donikąd i które niczego nie uczą.

Fajnie jest to że te żeczy nie są zmyślone,
myślę że każdy kto ogląda dany serial regularnie,
automatycznie coś zapamiętuje.

Może to się kiedyś przydać. :D

Z pewnością kiedyś może się przyda wiedza z tego serialu. Powiem że jest to dobry serial dla osób którzy chcą isć na medecyne (przynajmniej ja tak sądze ale moge się mylić ) ;)
Kolego Szymonie, wszystkie występujące choroby w serialu są prawdziwe. Objawy i sposoby leczenia również. Co prawda bohater serialu Dr. House jest dość kontrowersyjny jeśli chodzi o zdiagnozowanie danej choroby :) W tym celu używa czasami naprawdę zwariowanych metod, które w końcu doprowadzają do rozpoznania choroby, a następnie do sposobu jej leczenia. Nie da się porównać serialu Dr House do innych wyżej wymienionych seriali. Tutaj występuje ciągłość wątków, które wpływają na dalsze zachowania głównych bohaterów w kolejnych odcinkach. I naprawdę można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć :)

ps.
Każdy kręcony odcinek jest konsultowany z prawdziwymi lekarzami różnych specjalizacji.
Wstęp do serialu przede wszystkim sprawia, że człowiek jest bardziej ciekawy tego, co wydarzy się później. Dr. House oglądam z zaciekawieniem, bo nigdy nie wiadomo co jeszcze może się wydarzyć. Serial jest świetny!!!
Rewelacja, nie nudzi się mimo tego, że wyszło już sporo sezonów ;)
To ja może w ramach ciekawostki dodam, że postać doktora House'a wzorowana jest częściowo na Sherlocku Holmesie - genialnym detektywie z książek Arthura Conan Doyle'a. Podobieństwo widać już po nazwiskach: House - Holmes, Wilson - Watson. Adres House'a i Holmesa jest identyczny - Baker Street 221B. Obaj grają na instrumentach - House na gitarze i fortepianie, Holmes na skrzypcach. Obaj zażywają narkotyki - House Vicodin, Holmes kokainę (ale nie jest uzależniony jak House). A najważniejsze są podobne metody śledcze obu postaci - logiczna analiza, psychologia, eliminacja błędnych rozwiązań, wybieranie tylko interesujących przypadków. Holmes również jest dość ekscentryczny, choć nie aż tak drastycznie jak House. ;)

Także jeśli ktoś jest fanem Gregory'ego House'a, polecam także książki Arthura Conan Doyle'a. :)
Stron: 1 2 3