Co sądzicie o tych nowych kodach captcha ?
Niby nie trzeba przepisywać 2 wyrazów tylko 1 ale wcześniej była granica błędu a czasem wystarczyło przepisać 1 wyraz pomijając 2 i również wiadomość wysłano.
A teraz musimy dokładnie przepisywać te kody bez żadnej pomyłki a często się zdarza, że kod jest nie wyraźny.
Ciekawi mnie czy tylko ja tak mam, że muszę pisać zawsze 2 razy kod bo gdzieś będzie zamazane i źle wstawię znak. ...
Wcześniej na starych kodach zawsze wskakiwało za 1 razem (no powiedzmy skuteczność90%) a teraz max 50%. ;/
Myśle że dobrze iz to poprawiono i zmniejszono możliwosc pomyłki. Dzięki temu unikam spamu i śmieci rozsyłanego przez boty. Jak administrator kilku stron z możliwoscia wysłania maila z nich do mnie ciesze sie z tego powodu.
Dla mnie bomba bo te kody co są teraz przynajmniej są czytelne, poprzednie wiele razy zdarzało mi się zastanawiać nad tym co tam jest napisane a koniec końców i tak źle przeczytałem. To zawsze mnie irytowało. A najlepiej jakby kody były tylko numeryczne
Blachu82 napisał(a):A najlepiej jakby kody były tylko numeryczne
Wtedy kody captcha nie miały by najmniejszego sensu.
Wtedy nawet najsłabszy ocr zincludowany w bocie i na nic taki captch.
saturas napisał(a):często się zdarza, że kod jest nie wyraźny.
Według mnie teraz są czytelniejsze niż stare.
(05.03.2012, 13:53)MXT napisał(a): [ -> ]Myśle że dobrze iz to poprawiono i zmniejszono możliwosc pomyłki. Dzięki temu unikam spamu i śmieci rozsyłanego przez boty. Jak administrator kilku stron z możliwoscia wysłania maila z nich do mnie ciesze sie z tego powodu.
Dobrze powiedziane.
Captcha musi być skuteczne. Największy kłopot sprawi to spamerom piszącym boty
pod chomikowe rozmowy i o to przecież chodzi.
Jednym z powodów wprowadzania tego rodzaju zabezpieczeń jest ograniczenie
wykorzystywania chomikowego serwisu jako platformy do darmowej reklamy.
To jest chyba oczywiste.
Fajnie z tym że mają bardzo krótki czas ważności i nie można ich wygenerować na zapas. To też bardzo utrudni spamerom korzystanie z botów. Rozumiem, że to ułatwia reklamę chomika nowym, ale ja na popularność musiałem pracować przez 3 lata, a inni chcieliby w 5 minut
Fajne krótkie kody dla mnie super
tak masz rację duży kłopot sprawi to tym którzy produkują te całe ''boty'' ale kody są teraz czytelniejsze
niektórych to sie nie da odczytać i to nie tyczy sie tylko chomikuj
elegancik1900 napisał(a):tak masz rację duży kłopot sprawi to tym którzy produkują te całe ''boty''
admin napisał(a):Captcha musi być skuteczne. Największy kłopot sprawi to spamerom piszącym boty
Zmiana kodów nie sprawia żadnego problemu jeśli chodzi o samo funkcjonowanie "bota", jedynie trudniej jest wprowadzić ocr do przepisywania tych kodów.