Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Nowe kody captcha
Co sądzicie o tych nowych kodach captcha ?
Niby nie trzeba przepisywać 2 wyrazów tylko 1 ale wcześniej była granica błędu a czasem wystarczyło przepisać 1 wyraz pomijając 2 i również wiadomość wysłano.
A teraz musimy dokładnie przepisywać te kody bez żadnej pomyłki a często się zdarza, że kod jest nie wyraźny.

Ciekawi mnie czy tylko ja tak mam, że muszę pisać zawsze 2 razy kod bo gdzieś będzie zamazane i źle wstawię znak. ...

Wcześniej na starych kodach zawsze wskakiwało za 1 razem (no powiedzmy skuteczność90%) a teraz max 50%. ;/
  Odpowiedz
Myśle że dobrze iz to poprawiono i zmniejszono możliwosc pomyłki. Dzięki temu unikam spamu i śmieci rozsyłanego przez boty. Jak administrator kilku stron z możliwoscia wysłania maila z nich do mnie ciesze sie z tego powodu.
  Odpowiedz
Dla mnie bomba bo te kody co są teraz przynajmniej są czytelne, poprzednie wiele razy zdarzało mi się zastanawiać nad tym co tam jest napisane a koniec końców i tak źle przeczytałem. To zawsze mnie irytowało. A najlepiej jakby kody były tylko numeryczne
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Blachu82 napisał(a):A najlepiej jakby kody były tylko numeryczne
Wtedy kody captcha nie miały by najmniejszego sensu.
Wtedy nawet najsłabszy ocr zincludowany w bocie i na nic taki captch.

saturas napisał(a):często się zdarza, że kod jest nie wyraźny.

Według mnie teraz są czytelniejsze niż stare.
---
  Odpowiedz
(05.03.2012, 13:53)MXT napisał(a): Myśle że dobrze iz to poprawiono i zmniejszono możliwosc pomyłki. Dzięki temu unikam spamu i śmieci rozsyłanego przez boty. Jak administrator kilku stron z możliwoscia wysłania maila z nich do mnie ciesze sie z tego powodu.

Dobrze powiedziane.
Captcha musi być skuteczne. Największy kłopot sprawi to spamerom piszącym boty
pod chomikowe rozmowy i o to przecież chodzi.
Jednym z powodów wprowadzania tego rodzaju zabezpieczeń jest ograniczenie
wykorzystywania chomikowego serwisu jako platformy do darmowej reklamy.

To jest chyba oczywiste.
  Odpowiedz
Fajnie z tym że mają bardzo krótki czas ważności i nie można ich wygenerować na zapas. To też bardzo utrudni spamerom korzystanie z botów. Rozumiem, że to ułatwia reklamę chomika nowym, ale ja na popularność musiałem pracować przez 3 lata, a inni chcieliby w 5 minut
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Fajne krótkie kody dla mnie super;)
Piszcie poprawnie, używajcie (ż, ó, ł, itd) :) Podam przykład:
,,Robić komuś łaskę" a ,,Robić komuś laskę" to całkiem inne znaczenie :D
  Odpowiedz
tak masz rację duży kłopot sprawi to tym którzy produkują te całe ''boty'' ale kody są teraz czytelniejsze
  Odpowiedz
niektórych to sie nie da odczytać i to nie tyczy sie tylko chomikuj
Sygnatura usunięta przez moderatora!
  Odpowiedz
elegancik1900 napisał(a):tak masz rację duży kłopot sprawi to tym którzy produkują te całe ''boty''
admin napisał(a):Captcha musi być skuteczne. Największy kłopot sprawi to spamerom piszącym boty

Zmiana kodów nie sprawia żadnego problemu jeśli chodzi o samo funkcjonowanie "bota", jedynie trudniej jest wprowadzić ocr do przepisywania tych kodów.
  Odpowiedz