21.06.2012, 14:12
Witam.
Jakże dział o subkulturach trochę stanął w miejscu, postanawiam zachęcić Was do dyskusji na temat ludzi, których już rzadko widujemy na ulicach.
Białe sznurówki zawiązane 'w drabinkę', szelki, ogolona głowa, bojówki, Harringtonka (tak wygląda), naszywki z godłem Polski i wiele innych emblematów, które posiada skin.
Kiedyś wdziano ich często, dużo się o nich słyszało i przede wszystkim - obawiano.
Nie twierdzę iż skinhead wymarli, aczkolwiek jest ich znacząco mniej niż jeszcze kilka(naście) lat temu.
Skinhead nie kojarzy się dobrze ze względu na przypiętą i 'łatkę' nazistów i morderców.
Owszem, są i tacy ale nie wszyscy.
SH to głownie nacjonaliści, którzy kochają swój kraj, ojczyznę i są gotowi oddać za Nią życie.
Wielu z nich nadawałoby się by wstąpić w szeregi armii, lecz większość z nich ma już wyrok za pobicie lub coś podobnego.
Nazi skinhead
I na deser - młoda skinhead girl
O tym właśnie wspominałem wyżej.
Muzykę skinheadów znajdziecie pod tymi linkami:
- wg. wiki
- Oi wg. Last.fm
zachęcam wszystkich do googlowania i pogłębiania wiedzy na temat tej subkultury.
Jakże dział o subkulturach trochę stanął w miejscu, postanawiam zachęcić Was do dyskusji na temat ludzi, których już rzadko widujemy na ulicach.
Białe sznurówki zawiązane 'w drabinkę', szelki, ogolona głowa, bojówki, Harringtonka (tak wygląda), naszywki z godłem Polski i wiele innych emblematów, które posiada skin.
Kiedyś wdziano ich często, dużo się o nich słyszało i przede wszystkim - obawiano.
Nie twierdzę iż skinhead wymarli, aczkolwiek jest ich znacząco mniej niż jeszcze kilka(naście) lat temu.
wikipedia o skinhead napisał(a):kontrkultura powstała na początku lat 60. XX wieku w Wielkiej Brytanii. Jej nazwa wywodzi się od charakterystycznych dla tej grupy wygolonych głów lub bardzo krótkich włosów (ang. skinhead, połączenie wyrazów skin czyli skóra i head czyli głowa). Z początku kontrkulturę tę tworzyli zarówno biali, jak i czarni. Z czasem jednak jej struktura uległa zmianie i obecnie nie ma większej ilości ciemnoskórych skinheadów.
Skinhead nie kojarzy się dobrze ze względu na przypiętą i 'łatkę' nazistów i morderców.
Owszem, są i tacy ale nie wszyscy.
SH to głownie nacjonaliści, którzy kochają swój kraj, ojczyznę i są gotowi oddać za Nią życie.
Wielu z nich nadawałoby się by wstąpić w szeregi armii, lecz większość z nich ma już wyrok za pobicie lub coś podobnego.
Nazi skinhead
wikipedia napisał(a):Tzw. skini tradycyjni ubierają się w sposób maksymalnie zbliżony do pierwotnych skinheadów z lat 60, słuchają ska i nie utożsamiają się z żadnym nurtem politycznym.
I na deser - młoda skinhead girl
O tym właśnie wspominałem wyżej.
Muzykę skinheadów znajdziecie pod tymi linkami:
- wg. wiki
- Oi wg. Last.fm
zachęcam wszystkich do googlowania i pogłębiania wiedzy na temat tej subkultury.