Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Ulubione cytaty
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Witam! Każdy z nas ma przynajmniej jeden ulubiony cytat, sentencję, motto, bądź nawet zapamiętane z dzieciństwa słowa swojej babci lub dziadka. Podzielmy się nimi, a być może stworzymy dzięki temu świetny zbiór mądrości życiowych ;)

Mój ulubiony cytat, którym często kieruje się w życiu to słowa Hannibala: "Albo odnajdziemy drogę, albo ją zbudujemy" Naprawdę niezwykle motywujące słowa ;)

Bardzo cenię również te mądrości:

"Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli." - Paulo Coelho

"Od­wa­ga to pa­nowa­nie nad strachem, a nie brak strachu." - Mark Twain

"Kim się stajemy zależy od tego, co czytamy kiedy zakończymy już standardową edukację. Najlepszym uniwersytetem ze wszystkich jest kolekcja książek." - Thomas Carlyle

Aż korci dopisać jeszcze kilka ulubionych, ale co za dużo to nie zdrowo. Przynajmniej od razu ;)

Czekam na wasze ulubione pozycje.

Pozdrawiam
Wypisanie ulubionych cytatów... To narobiłeś mi roboty na kolejne pół dnia. ;)
Ech, postaram się przeprowadzić ostrą selekcję i wybrać parę(naście) tych najulubieńszych. :)
(Na prośbę Buhaja odchudzam mój post i rozbijam go na bloki tematyczne. ;))

"Zawsze wyobrażam sobie raj jako bibliotekę, nigdy jako ogród". (Jorge Luis Borges)

"Pokój bez książek jest jak ciało bez duszy". (Cyceron)

"Lepiej umrzeć niż żyć na kolanach". (Gustaw Herling-Grudziński, "Inny świat")

"Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki". (Stanisław Jerzy Lec)

"Kobieta, która poczytuje sobie za zaletę swą urodę oznajmia tym samym, że nie posiada większych zalet". (Julie de Lespinasse)

"W okresie pierwszej miłości bierze się duszę dużo wcześniej niż ciało; później bierze się ciało dużo wcześniej niż duszę; a czasem duszy nie bierze się wcale". (Wiktor Hugo, "Nędznicy")

"Banał, w odpowiedniej chwili powtórzony, potrafi odzyskać zatarte piękno starożytnej mądrości". (Jacek Dukaj, "IACTE")

"Żaden cel nie uświęca środków, ale jest wiele takich środków, które potrafią splugawić najszczytniejsze nawet cele". (Jacek Dukaj, "Xavras Wyżryn")

Wspomnę jeszcze, że "Nędznicy" Hugo, czy ogólnie twórczość Dukaja, Sapkowskiego, Tolkiena, wspomnianego przez Buhaja Marka Twaina i niewspomnianych przeze mnie Terry'ego Pratchetta i Philipa K. Dicka to dla mnie prawdziwa skarbnica złotych myśli i gdybym chciała zacytować wszystko, co mi się spodobało, musiałabym niemal przepisać całe książki.

I jeszcze tak na marginesie. Wstawiając tekst w cudzysłów, kropkę stawiamy za cudzysłowem.
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą" św. Augustyn
"Ty mnie nie osądzaj, Bóg zrobi to lepiej" Tomasz Chada
"Choć ciałem jesteś tam, to myślami gdzie indziej" Tomasz Chada
"Otwierasz oczy i czujesz życia uścisk, wychodząc z domu nie wiesz czy w ogóle wrócisz" Tomasz Chada
"W górę pięści, gotowi do przysięgi? Nigdy nie pozwole tym łajzom zwyciężyć!" Młody M
"Jak każdy z nas mam los we własnych rękach, co by się nie działo, dzieciaku weź nie pękaj!" Tomasz Chada
"Świat nie ma sensu. Trzeba mu go nadać samemu". - Symetria
"Truth or happiness. Never both". - Tim Roth - Magia kłamstwa
MissFuneral, widzę nie mogłaś się powstrzymać ^^ Taka mała sugestia... Myślę, że jeśli ktoś ma więcej swoich ulubionych rodzynków, warto rozbić je na mniejsze party. Lepiej się po prostu czyta wtedy ;) Max cztery cytaty w poście powinny być jak najbardziej kompromisowym rozwiązaniem.

MissFuneral napisał(a):Wspomnę jeszcze, że "Nędznicy" Hugo, czy ogólnie twórczość Dukaja, Sapkowskiego, Tolkiena, wspomnianego przez Buhaja Marka Twaina i niewspomnianych przeze mnie Terry'ego Pratchetta i Philipa K. Dicka to dla mnie prawdziwa skarbnica złotych myśli

Zaczynając czytać te słowa byłem pewien, że pojawi się tam również Coelho, heh, jednak mnie przechytrzyłaś ;)

Kolejna dawka ode mnie... Me gusta

"Jeżeli myślisz, że jesteś zbyt mały, by coś zmienić, spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem." -Dalajlama XIV

"Biedni mają duże telewizory, bogaci - duże biblioteki." -Jim Rohn

"Głównym powodem porażki i nieszczęścia jest wymienianie tego, czego najbardziej pragniesz na to, czego pragniesz teraz." -Zig Ziglar

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie" -Peter Drucker
"Największą chlubą nie jest to, aby nigdy się nie potknąć, ale to, aby po każdym upadku dźwignąć się i stanąć na nogi. Anonim Przysłowie chińskie
Buhaj991 napisał(a):MissFuneral, widzę nie mogłaś się powstrzymać
No coś Ty, ja się właśnie powstrzymałam i to bardzo! :P
Może masz rację, "rozbiję" moją poprzednią wypowiedź na parę mniejszych części, ale do czterech cytatów na post nie dam się ograniczyć. ;)

W poprzednim poście zostawiłam uniwersalne złote myśli, teraz tematyka trochę cięższego kalibru:

"Z terroryzmem jest jak z aborcją: zawsze totalnie potępiana, jednak w pewnych przypadkach dopuszczana niemal przez wszystkich". (Jacek Dukaj, "Xavras Wyżryn")

"Niewolnictwo istnieje nadal, ale gnębi już tylko kobietę i nazywa się prostytucją.
Gnębi kobietę, to znaczy wdzięk, słabość, piękno, macierzyństwo. To chyba największa hańba człowieka".
(Wiktor Hugo, "Nędznicy")

"Wojna domowa? Co to w ogóle znaczy? Czy istnieje jakaś inna wojna? Czyż każda wojna ludzi nie jest wojną braci? Oceniać wojnę można wyłącznie na podstawie jej celu. Nie ma wojny między narodami ani wojny domowej, jest tylko wojna niesprawiedliwa lub wojna sprawiedliwa". (Wiktor Hugo, "Nędznicy")

"Tak rodziła się tradycja, która towarzyszy ludzkości do dzisiaj: niecywilizowanych, którzy mordują, należy w cywilizowany sposób wymordować. Niech żyje cywilizacja". (Andrzej Sapkowski, "Świat króla Artura")

"Zabójstwo jest zawsze zabójstwem, bez względu na motywy i okoliczności. Przeto ci, którzy zabijają lub przygotowują zabójstwo, to przestępcy i zbrodniarze, bez względu na to, kim są: królami, książętami, marszałkami czy sędziami. Nikt z tych, którzy obmyślają i zadają przemoc, nie ma prawa uważać się za lepszego od zwykłego zbrodniarza. Bo wszelka przemoc z natury swojej nieuchronnie wiedzie do zbrodni". (Andrzej Sapkowski, "Krew elfów")

"Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć? Nie bądź więc tak pochopny w ferowaniu wyroków śmierci. Nawet bowiem najmądrzejszy nie wszystko wie". (John. R. R. Tolkien, "Drużyna Pierścienia")

"Zbudowaliśmy broń, która jest w stanie obrócić wszystką wodę na planecie w obłok pary, zabić każdą żyjącą na niej istotę, zamienić Ziemię w martwy kamień. Tylko dlatego, że umiemy. Bez żadnego szczególnego celu, jeśli dobrze się nad tym zastanowić". (N. Lee Wood, "W poszukiwaniu Mahdiego")

Buhaj991 napisał(a):Zaczynając czytać te słowa byłem pewien, że pojawi się tam również Coelho
Nie mógłby się pojawić, bo ja twórczości tego pana nie znoszę i przenigdy nie będę go cytować. ;)

Buhaj991 napisał(a):"Biedni mają duże telewizory, bogaci - duże biblioteki." -Jim Rohn
A to jest rewelacyjne, podkradam sobie i dodaję do ulubionych. :)
O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki. (Andrzej Sapkowski)

Nigdy nie dyskutuj z idiotą - najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, potem zabije doświadczeniem - nie wiem kto to powiedział ale mądre bardzo :)

Kto chce - szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu - też nie znam autora tej myśli złotej ale od dawna próbuję kierować się nią w życiu.
Buhaj991 napisał(a):"Jeżeli myślisz, że jesteś zbyt mały, by coś zmienić, spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem." -Dalajlama XIV
Genialne :D
Cóż ja mam cały notes z lubianymi cytatami więc trzeba coś wybrać :D Wybaczcie ale na początek najdłuższy- późniejsze będą krótsze (nawet nie będę próbowała się zmieścić w jednym poście)
,, Nic nie jest na próżno. Może mylimy się co do celów, może nie to widzimy co ważne. Może boimy się uciekamy i popełniamy błędy. Może się szarpiemy, nie wierzymy w siebie, wyrządzamy krzywdy. Ale przecież z najgłębszej głębi naszych serc płyną do nas niewidzialne znaki, coś co kieruje nas ku dobrym pragnieniom- a one przygotowują przyszłość. Wystarczy mieć tylko dobrą wolę- i nagle już się umie pokonać to, co był przerażające, dźwignąć ciężary, które zdawały się zbyt wielkie, naprawić błędy i krzywdy. Może nie to się liczy, że błądziliśmy, tylko czy i jak ostatecznie zdołaliśmy to naprawić". Małgorzata Musierowicz ,,Żaba"
,, Nie otwieraj swego serca każdemu człowiekowi abyś nie usunął od siebie szczęścia". Mądrość Syracha, czyli Eklezjastyk (prawdopodobnie z rozdziału 18, ale dokładniej nie pamiętam)
,,Jeśli mężczyzna siedzi z ładną dziewczyną przez godzinę wydaje mu się, że to tylko minuta. Ale jeśli każecie mu siedzieć na gorącym piecu przez minutę, wyda mu się to dłuższe niż godzina. I to jest właśnie względność". Albert Einstein
,,Kobiety tak trudne są do przejrzenia, gdyż każda z nich stanowi wyjątek od reguły". Vittoino de Sica

Oj chyba strasznie namieszałam. Pominęłam cytaty z piosenek i filmów (jako, że te druge w moim przypadku są bardziej do śmiechu niż do przemyśleń, a z tych pierwszych- no cóż, nie chce mi się skanować zasobów pamięci...)

MissFuneral napisał(a):I jeszcze tak na marginesie. Wstawiając tekst w cudzysłów, kropkę stawiamy za cudzysłowem.
Dzięki, naprawdę nie wiedziałam- byłam przekonana, że kropka należy jeszcze do cytowanego zdania, dlatego powinna być przed cudzysłowem. Człowiek nawet w wakacje się uczy...
A i jeszcze póki pamiętam:
,,ja: Ale to niesprawiedliwe...
Tata: A kto mówił, że będzie sprawiedliwie?"
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20