Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Przepis na żelki!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ostatnio znalazłam fajny przepis na żelki, z ciekawości sama spróbowałam :D
Wyszły mi świetnie (w każdym razie wszyscy tak mówią, ja zdążyłam jedno spróbować bo reszta znikła w niewyjaścionych okolicznościach :D )

Składniki:

85g Galaretki w proszku
10g Żelatyny
1/3 kubka wody

Przygotowanie:

Wodę zagotować, galaretkę i żelatynę wsypać do garnuszka i zalać wodą po czym trochę pogotować aż granulki nie będą widoczne :)
Gdy już to wykonamy, garnuszek odstawiamy do ostygnięcia tak na minutkę, po czym wlewamy do foremek (Może to być cokolwiek, ja używam takich do robienia kostek lodu :) ) po czym wkładamy do zamrażarki na jakąś godzinkę :D

*Wbrew pozorom gdy włożymy do zamrażarki nie wyjdą nam lody żelkowe tylko żelki :) Gdybyśmy włożyli do lodówki, wyszła by nam po prostu galaretka ^^
Ale mi "smaka" narobiłaś :D w Środę po szkole kupuję składniki i biorę się do roboty :)
Hawkeye napisał(a):85g Galaretki w proszku
Jaki smak weźmiemy to takiego będą żelki?
(22.09.2012, 09:59)Imcoran napisał(a): [ -> ]Jaki smak weźmiemy to takiego będą żelki?

Tak :D Nie polecam robić cytrynowych, a jak już to dodać ciut więcej galaretki, inaczej będą trochę bez smaku ;)
Hej żelki smaczne kiedyś też znalazłem przepis ale cytynowe zrobilem se :D