Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Sernik kawowy
#1
[Obrazek: 4d80752e20b44_440.jpg]

Składniki
dla 4-6 osób

ok. 75 dag sera białego półtłustego trzykrotnie zmielonego,
50g miękkiego masła + 50g do spodu sernika,
1 i 1/4 szklanki cukru,
4 duże jajka,
pół szklanki śmietany kremówki- 30 lub 36%,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka do spodu sernika,
4 łyżki kakao,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
140g herbatników digestive lub innych

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. Okrągłą formę do pieczenia (23cm) wyłożyć folią aluminiową zawijając także boki od zewnątrz. (najłatwiej jest to zrobić tak: dno formy wykładamy folią, zostawiając z każdej strony spory zapas, obręcz zaciskamy na formie i folii, a następnie resztą folii owijamy obręcz od zewnątrz- proste?).

2. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno, dodać do masła i 1 łyżeczki kawy i zmiksować (powstaje coś przypominające w fakturze mokry piasek). Dno formy wyłożonej folią wylepić herbatnikowym spodem i odstawić do lodówki.

3. Śmietanę podgrzać na bardzo wolnym ogniu, dodać dwie łyżki kawy, wymieszać, aż do rozpuszczenia składników i odstawić do wystudzenia.

4. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę, dodac ser i krótko zmiksować. Do masy wsypać cukier, następnie dodawać jajka po kolei, po każdym składniku krótko! zmiksować, tylko do połączenia składników.

5. Do połączonych składników dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, oraz przestudzoną śmietanę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę wylać na spód z ciastek.

6. Formę z ciastem wstawić do większego naczynia, do którego nalać wrzącą wodę (mniej więcej do połowy formy z ciastem). Piec w temp. około 180st C. przez godzinę. Sernik po upieczenie należy wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu, należy go schłodzić w lodówce.
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pomarańczowy sernik świąteczny Devil 0 2 487 13.07.2011, 01:49
Ostatni post: Devil
  Sernik z rodzynkami Kucharek 3 2 801 27.06.2011, 16:59
Ostatni post: kubi120
  Sernik waniliowy z truskawkami patryk 0 1 654 01.05.2011, 17:21
Ostatni post: patryk
  Sernik Poezja David 0 1 857 09.04.2011, 17:38
Ostatni post: David

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości