Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Tort czekoladowy z malinami
#1
Ciasto:

• 150 g czekolady pełnej gorzkiej (najlepiej o zawartości kakao ok. 64%, np. firmy Wedel)
• 200 g masła
• 60 g drobnego cukru trzcinowego
• 120 g drobnego białego cukru + 30 g do ubicia białek
• 4 jajka
• 180 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 150 g mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki sody
• szczypta soli
• 250 ml mleka

Krem:

• 600 g czekolady pełnej gorzkiej (najlepiej o zawartości kakao 64%, np. firmy Wedel)
• 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
• 100 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 200 g marmolady malinowej (ewentualnie powideł malinowych)
• około 400 g malin

Przygotowanie:

* Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając roztopić ją w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
* Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, powoli dodawać cukier trzcinowy i 120 g białego cukru, zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać 2 jajka oraz 2 żółtka. Dodać wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem.
* Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g białego cukru i delikatnie wymieszać łopatką z ciastem. Podzielić na 3 części.
* Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Wlać pierwszą część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Odczekać kilka minut, po czym wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić na metalowej kratce. Upiec kolejne dwie porcje ciasta w ten sam sposób.
* W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając roztopić w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Miskę zdjąć z garnka i wlać do niej mleko skondensowane, dodać masło i wanilię. Ubijać przez chwilę na średniej prędkości, aż lukier stanie się gęsty i kremowy.
* Na paterze położyć pierwszy blat tortu, posmarować go połową marmolady malinowej i 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą marmoladą i warstwą kremu. Na wierzchu położyć trzeci blat tortu. Pozostałym kremem posmarować wierzch oraz boki tortu. Obłożyć je malinami. Przed pokrojeniem trzymać tort przez około 1 godzinę w lodówce, aby masa nieco stężała.


[Obrazek: sam0157kopiowanie.jpg]
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Blok czekoladowy na święta. Dennijs 2 1 640 28.12.2015, 13:30
Ostatni post: Demanufacture
  Deser czekoladowy dimix 3 2 800 01.02.2012, 23:22
Ostatni post: Kucharek
  Shake czekoladowy Baron 2 3 856 09.12.2011, 14:41
Ostatni post: Baron
  Mazurek serowo-czekoladowy Kucharek 0 2 055 10.04.2011, 03:03
Ostatni post: Kucharek
  Tort Rubinowy David 0 1 649 09.04.2011, 17:35
Ostatni post: David

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości