Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Włoskie Panforte di Siena - andruty świąteczne
#1
[Obrazek: z2443643M.jpg]

Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: średnie
Dla ilu osób: od 3 do 4
wegetariańskie

Włoskie Panforte di Siena - andruty świąteczne - składniki

8 dag orzechów laskowych
po 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
5 dag czekolady mlecznej
15 dag obranych migdałów
5 dag mąki
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
po szczypcie goździków i gałki muszkatołowej
po 10 dag cukru i miodu
duże
okrągłe opłatki lub andruty
cukier puder

Włoskie Panforte di Siena - andruty świąteczne - sposób przygotowania

Posiekaj orzechy laskowe, skórkę cytrynową i pomarańczową. Czekoladę zetrzyj na grube wióry. Dodaj migdały, mąkę, kakao i przyprawy, delikatnie wymieszaj. Cukier zagotuj z miodem, stale mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj do bakalii i wymieszaj. Opłatki włóż do tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli są za duże, musisz je przyciąć. Posmaruj przygotowaną masą (powierzchnię możesz ozdobić dodatkowymi bakaliami), piecz 30-40 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Świąteczne śledzie czosnkowe Kucharek 0 2 315 14.12.2011, 13:41
Ostatni post: Kucharek

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości