Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

1% podatku - przekażesz czy nie?
[Obrazek: 144-1326720096.png]

Na kogo w tym roku przekażesz 1% podatku , masz jakieś ważne instytucje publiczne w swojej okolicy - podaj nam jego dane i numer KRS opisując czym dokładnie się zajmuje a być może znajdą się chętni aby ja wesprzeć.

Czy twoja rodzina i znajomi także oddają 1 % ?
  Odpowiedz
Co roku 1% idzie na zwierzęta (bo one sobie same w żaden sposób nie dadzą rady w miejskiej dżungli). Znam fundacje, na które przekazuję 1% i doskonale wiem w jaki sposób pieniądze są wydawane, dlatego też nie martwię się o ich zmarnowanie jak w przypadku niektórych jednodniowych fundacji.
  Odpowiedz

Cytat:(bo one sobie same w żaden sposób nie dadzą rady w miejskiej dżungli)

naprawdę? Pytam, bo jak widzę bezdomnego psa, to wygląda jakby radził sobie lepiej niż niejeden bezdomny człowiek.

Jednak, najlepiej ten 1% przeznaczyć właśnie na różne schroniska – moim zdaniem oczywiście, sam przeznaczam ten 1% na „paluch”.

Z drugiej strony jednak, ci którzy nie maja własnej działalności gospodarczej, i zarabiają w ramach średniej krajowej (tej prawdziwej średniej, nie tej medialnej), polecam policzyć ile wynosi ten 1%...
  Odpowiedz
Niestety, przykro mi, nie przekaże nikomu. Zrobiłem to raz, pieniądze poszły na premie dla zarządu jakiejś tam fundacji.
Do rozliczania się wybieram program w którym nie ma sztywno wpisanych "ulubionych" fundacji.

Nie spierajcie się o bezdomne psy. Dokonajcie wyboru wg tego co podpowiada Wam Wasze sumienie.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
(16.01.2012, 19:43)maro. napisał(a):  
naprawdę? Pytam, bo jak widzę bezdomnego psa, to wygląda jakby radził sobie lepiej niż niejeden bezdomny człowiek.

Jednak, najlepiej ten 1% przeznaczyć właśnie na różne schroniska – moim zdaniem oczywiście, sam przeznaczam ten 1% na „paluch”.

Z drugiej strony jednak, ci którzy nie maja własnej działalności gospodarczej, i zarabiają w ramach średniej krajowej (tej prawdziwej średniej, nie tej medialnej), polecam policzyć ile wynosi ten 1%...

To teraz chwila na zastanowienie - czemu człowiek jest bezdomny i czemu pies jest bezdomny. Za bezdomność psa winę ponosi w zdecydowanej większości CZŁOWIEK. W przypadku bezdomnych ludzi w większości przypadków jest to ich wina. Znam sporo ludzi bezdomnych, ponieważ niejeden raz im pomagałem - ci, którzy chcieli coś zmienić dzisiaj mają dach nad głową i sobie radzą. Dasz człowiekowi rybę, a zje ją i będzie znów głodny, daj człowiekowi wędkę, a będzie nią sam łowił ryby.
  Odpowiedz
Moi rodzice w tym roku oddają na Zwierzęta :

http://www.niechcianeizapomniane.org/1procent/
  Odpowiedz
Karol napisał(a):Na kogo w tym roku przekażesz 1% podatku

Mój i żonki procent w tym roku pójdzie na :

[Obrazek: mati_1-1327599557.jpg]

Odpowiedz
Zgadzam się z Guardianem, ja również przekazuję na zwierzęta, choć w trochę innym sensie.
Odkąd płacę podatki, przekazuję swój 1% na Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody "Salamandra". Jest to organizacja, która zajmuje się szeroko rozumianą ochrony gatunków zwierząt i roślin, ekosystemów, krajobrazu i edukacją przyrodniczą. Często litujemy się nad bezdomnymi psami i kotami, a zapominamy o naszej naturalnej florze i faunie, dzikich zwierzętach i roślinach, którym człowiek odbiera należne im miejsce i warunki do życia. Mają one takie samo prawo do życia jak my, a może nawet większe, bo były tu długo przed nami.

W tym roku 1% podatku przekazany na tę organizację posłuży reintrodukcji popielicy w Polsce Zachodniej, czyli ponownym wprowadzeniu tego gatunku w miejsca, w których kiedyś występowała naturalnie, a wymarła na skutek wycinania lasów i niszczenia jej naturalnych siedlisk.

Jeśli znajdzie się ktoś, kto nie jest obojętny na ten ogromny problem współczesnego świata, dla kogo ochrona naszego naturalnego bogactwa przyrodniczego jest równie ważna, a nie ma jeszcze upatrzonej żadnej innej organizacji pożytku publicznego, gorąco namawiam do przekazania swojego 1% - tutaj znajdziecie wszystkie niezbędne dane.

[Obrazek: popielica1proc.jpg]

Leszek napisał(a):Niestety, przykro mi, nie przekaże nikomu. Zrobiłem to raz, pieniądze poszły na premie dla zarządu jakiejś tam fundacji.
Do rozliczania się wybieram program w którym nie ma sztywno wpisanych "ulubionych" fundacji.
Leszku, nie zniechęcaj się, też kiedyś wypełniałam wniosek przy pomocy pewnie podobnego programu. Kiedy okazało się, że warunkiem wydrukowania z programu takiego wniosku jest przekazanie 1% na odgórnie narzuconą organizację, po prostu przepisałam cały wniosek ręcznie i wpisałam swoją organizację.
Pięć minut więcej roboty, a zawsze to coś dobrego. :)
  Odpowiedz
Oczywiście, że jak każdego roku i w tym przekaże swój 1% podatku najbardziej według mnie potrzebującym. Jak wiadomo nic tas to nie kosztuje, a innym może uratować życie. W tym roku wspieram Expatrię http://www.1procentdzieciom.pl
Powód jest bardzo prosty...los ciężko chorych dzieci najbardziej mnie interesuje.
Pamiętajmy o naszych dzieciach ze wschodu, dzieciach polskiego pochodzenie. Ciężko chore, najuboższe dzieci z Kresów również czekają na Naszą pomoc!
  Odpowiedz
Dobra, wiem że post stary jak świat, ale znów zbliża się okres rozliczeń podatkowych i przyjdzie odpowiedzieć na pytanie, czy (to raczej retoryczne) i komu przekazać ten 1%. Z mojej strony nie będzie to wielka kwota, ale w tym roku zamierzam wesprzeć nim schronisko dla zwierząt, które mieści się niedaleko mojego domu. Bez obrazy, ale nigdy nie przekazałabym kasy na instytucje kościelne. Ważne jednak, żeby pieniędzmi się podzielić, a nie wpłacać do kasy państwa, politycy wszystko przejedzą:-/
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości