AMD FX-8350 - Co o nim sądzicie?
|
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
04.04.2013, 13:12
Właściwie trochę zboczyliśmy z tematu.
Moim zdaniem FX 8350 jest średnio opłacalny. Przede wszystkim pobór prądu rzędu 125W. Porównując w tej cenie i i5 3570k jest to ogromna różnica. Po drugie napisałeś że będzie to maszynka do gier czyli 8 rdzeniowy (trochę naciągane ponieważ jest to budowa modułowa) i 8 wątkowy AMD jest największą głupotą jaką możesz kupić. Aktualnie gry średnio sobie radzą z 4 wątkami a co dopiero z 8. Niestety AMD idzie w złą stronę i robi coraz więcej rdzeni lecz bardzo słabych. Porównując w grach AMD FX 8350 vs i5 3570k, niestety intel wygrywa i zostaje nadal potentatem. Nawet podkręcanie nie pomaga i AMD ze swoimi nawet 4,7 Ghz nie daje rady w grach. Wyraźną różnicę zauważysz w programach wielowątkowych w których fx będzie wykorzystywał swój potencjał (tz. renderowanie filmów, grafiki). Powiem szczerze że sam rozmyślałem nad tym Amd to swojego drugiego kompa którego niedługo będę składał i czytając ten wątek po raz pierwszy zakodowało mi się że piszesz o phenom II, nie wiedzieć dlaczego? Tak więc podsumowując. 8 rdzeni (pseudo) amd jest mało wydajne i prądożerne (125W) w porównaniu do i5 3570k (77W). Po drugie proces technologiczny Amd (32 nm) i Intel (22 nm) czyli AMD będzie się grzał niemiłosiernie. Generalnie z AMD masz tak zwane ryzyko, a Intel mimo że droższy jest pewniejszy. Nie piszę to jako fan boy amd czy intela. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
A nie lepiej kupić Intel Xeon E3-1230v2 wydajnością dużo nie odstaje od Intel Core i7-3770K, a jest troszkę tańszy ?
Intel Core i7-3770k - na "+" - bardzo ładnie się go podkręca, posiada zintegrowaną kartę graficzną. Intel Xeon E3-1230v2 - Xeona podkręcisz, tyle co o TurboBoost, więc do 3,7 GHz, brak zintegrowanej grafiki |