Składniki:
- 200 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 200 g masła
- 250 g mielonego chudego twarogu
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
do dekoracji:
- 3-4 łyżki płynnego masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
Czekoladę posiekać na niezbyt małe kawałki i wstawić do lodówki.
Margarynę utrzeć mikserem z twarogiem i cukrem, dodać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i mielonymi orzechami. Dodać do ciasta i starannie zagnieść rękoma.
Gotowe ciasto rozwałkować do rozmiaru ok. 40x40 cm i na całej jego powierzchni rozłożyć kawałki czekolady. Dwie przeciwległe krawędzie ciasta złożyć do środka, a następnie całość zwinąć w rulon. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 st.C przez około 50 minut.
Letnie ciasto opędzlować płynnym masłem i posypać cukrem pudrem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.