Aromatyczne, lekko wilgotne ciasto o bananowym smaku i zapachu.
70 minut | 6-8 porcji | łatwe
4 mocno dojrzałe banany
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
2 garście wyłuskanych orzechów włoskich
szczypta soli
do formy:
łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
1.Masło rozpuść w rondelku, lekko je wystudź. Banany obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka roztrzep widelcem. Orzechy pokrusz na niezbyt drobne kawałki.
2.Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą do miski. Dodaj cukier, jajka, płynne masło, banany i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
3.Masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto około 40 minut.
4.Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie nóż pozostaje czysty.
Ciasto możesz wzbogacić, zastępując część orzechów rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi.
![[Obrazek: ciastobananowenazimno.jpg]](http://img834.imageshack.us/img834/7485/ciastobananowenazimno.jpg)