Dla niektórych Airsoft to nie tylko niedzielne strzelanki na zasadzie "my tu, wy tam i się nawalamy", ale również pasja i hobby, której poświęcają wiele czasu i zaangażowania. Dobrym przykładem mogą być grupy rekonstrukcyjne. Ich członkowie poznają różne zagadnienia, trenują taktykę("walczą" zarówno w mieście jak i terenie niezabudowanym), zgrywają się między sobą zespołami, uczestniczą we wszelakiego rodzaju szkoleniach(pierwsza pomoc; walka wręcz; alpinistyka miejska; czarna czy zielona taktyka; obsługa broni itd.), starają się jak najbardziej odwzorować daną jednostkę(m. in. zakup tego samego sprzętu i umundurowania często tych samych firm, po przez te same techniki działania, a nawet przez obcinanie włosów czy zapuszczanie bród, aby jak najbardziej odwzorować żołnierzy czy policjantów). Informacje wyszukują w różnych filmach z treningów, prawdziwych akcji, analizują zdjęcia; czytają masę artykułów i książek skąd wyłapują te kilka jakże cennych szczegółów(z doświadczenia wiem, że na interesujące rzeczy często trafia się całkowicie przez przypadek). Jednak ta pasja jest tez kosztowna - pieniądze wydane na sprzęt wynoszą od kilku do kilkunastu tysięcy(wbrew pozorom najwięcej wdaje się na drobnostki...).
Jest wiele grup rekonstrukcyjnych, a każda z nich wzoruje się na jakieś jednostce czy armii. Są grupy, które odtwarzają np. amerykańskich SEALs, brytyjski SAS, Wojsko Polskie czy rodzime AT , a także jednostki historyczne(GRH - Grupy Rekonstrukcji Historycznej), np. niemieckie Wafen SS z drugiej wojny światowej, artyleria Napoleona czy rycerze ze średniowiecza.
Jako przykład tego umieszczam 2 filmy stworzone przez właśnie takie grupy:
Charlie Tango Whiskey:
Jest to dość ciekawa produkcja, ponieważ film jest w części interaktywny dla widza(tzn. mamy wybór w pewnych miejscach filmu czy np. chcemy jechać jako pasażer czy kierowca albo, gdy grupa szturmowa napotyka minę-pułapkę w budynku wybieramy czy wzywamy sapera czy żołnierz ma rozbroić samemu). Ponadto jest realistyczny widok oczu operatorów(wykorzystując słownictwo z gier - z pierwszej osoby). Podsumowując fajny klimat, dobry sprzęt, ciekawy pomysł - polecam obejrzeć!
Tutaj znajduję się ten film oraz zdjęcia z produkcji, prezentacja zespołu i gadżety.
Tutaj Charlie Tango Whiskey na Facebooku.
THE CRUX:
Polski krótkometrażowy film stworzony przy udziale 2 grup rekonstrukcyjnych AT: SPAP Kraków i Katowice. Ciekawa koncepcja i wykonanie. Gdy zobaczyłem zwiastun nie mogłem się doczekać pełnej wersji, a gdy ta się pojawiła trochę się zawiodłem z powodu dość sztucznych dialogów mimo to polecam obejrzeć te produkcję.
Zwiastun:
Pełna wersja:
To tylko 2 przykłady działań grup rekonstrukcyjnych. Można je spotkać na pokazach z różnych okazji, festynach, zlotach i innych imprezach(szczegółowych przykładów mam multum dlatego nie podaje, ale jeśli ktoś będzie chciał więcej to wrzucę kilka linków ). Tak pokrótce chciałem przedstawić pasje, która również ja sam podzielam Proszę o komentarze i zapraszam do innych tematów w dziale Militaria.
"Rzeczą żołnierza jest stworzyć dla Ojczyzny piorun, który błyska, a w razie potrzeby - uderzy" Józef Piłsudski