Aktualizacja Windowsa 8
|
20.10.2013, 20:28
Witam, ostatnio zauważyłem że mam opcję "Bezpłatnie zaktualizuj system do wersji 8.1". Na chwilę obecną posiadam zwykłą 8. Warto zaktualizować? Będzie jakaś różnica w użytkowaniu?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
20.10.2013, 20:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2013, 20:37 przez Swordancer.)
Ta możliwość jest dostępna od 18 października. Aktualizacje macie w sklepie Windows.
20.10.2013, 20:49
20.10.2013, 20:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2013, 21:19 przez Swordancer.)
Najważniejszy jest chyba pasek startu, a o całej reszcie przeczytasz w google.
20.10.2013, 21:01
A aktualizując Windowsa stracę wszystkie pliki jakie mam? czy pozostaną one bez zmian?
20.10.2013, 21:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2013, 21:26 przez Swordancer.)
Aktualizacja, to aktualizacja. Danych nie utracisz i ustawienia też zostaną bez zmian. Ten pasek startu jednak, to kpina, jest bez sensu. Równie dobrze mogłoby go nie być, bo przełącza jedynie do Windows Modern. Żałosna aktualizacja! Parę drobnych zmian i to głównie w interfejsie modern. Widać Microsoft na siłę próbuje wprowadzić te zmiany z nowym interfejsem. Na szczęście mam pirata i nie boję się o tym mówić. Nie kupiłbym tego systemu nigdy. Korzystałem jakiś czas z Windows 8 preview, ale przywróciłem system z kopii zapasowej. Nie ma sensu głowić się nad tą aktualizacją. Pewnie większość zmian zaszła wewnątrz systemu. Zaczekam na nową wersję systemu za rok, dwa i jeśli odetną się od nowego interfejsu, albo pozwolą wybrać, to wtedy kupię. Podoba mi się jedynie w tym systemie szybkość uruchamiania w wyłączania. Klika sekund i system gasi komputer. W zasadzie tylko dlatego go używam.
Miałem na swoim komputerze Windows 8.1 Pro instalowany na czysto i powiem szczerze, dalej ten system do mnie
nie przemawia. Główne usprawnienia to dodanie ikony start która przenosi do metro bądź do listy aplikacji również w metro. Można jeszcze klikając prawym przyciskiem myszy na tym przycisku wywołać najważniejsze funkcje w tym wyłączenie komputera (win + X). Dodano również możliwość bezpośredniego przejścia do pulpitu po włączeniu komputera omijając kafelki. Dodano inne rozmiary kafelek i w sumie to tyle. Aktualizacja waży ponad 3 GB co jest dość absurdalne. Sam chciałem się przestawić na Win 8, negowałem ludzi którzy tylko przeżywają że nie ma startu i tyle ale powiem szczerze system nie spodobał mi się wizualnie. Wydajność jest taka sama jak w Windows 7, jedyna różnica to Dx 11.1 który wyjdzie najprawdopodobniej tylko na ósemkę, a jego możliwości będziemy podziwiać w BF4.
24.10.2013, 09:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2013, 09:26 przez Swordancer.)
Niestety to prawda. Większość zmian chyba zaszła wewnątrz systemu, głównie zmiany wizualne dotyczą tego znienawidzonego metro. Oczywistością stało się, że w ekranach dotykowych lepiej nawiguje się dzięki temu interfejsowi, ale na miłość Boską, kto będzie w PC'cie macał monitor?! Czy ruch nadgarstkiem wymaga więcej wysiłku od pracy całą ręką? Kto w ogóle wpadł na pomysł dotykowych ekranów monitora do PC?! To już nie jest kwestia przyzwyczajenia do pulpitu, a kwestia wygody. Moim zdaniem metro, to powinien być interfejs drugorzędny, który można aktywować np. smartfonem, ale tylko, gdy jest to potrzebne. Powinna też być możliwość konfiguracji przy instalacji systemu, gdzie interfejs można by prawie całkiem wyłączyć, dostajemy normalny przycisk start, a metro pojawia się dopiero po połączeniu komputera ze smartfonem, czy tabletem lub po zmianie konfiguracji w panelu sterowania. To byłby wtedy świetny system. Każdy mógłby dostosować go do własnych potrzeb, nie byłoby krytyki.
Ja pracuję na tym systemie od roku i w metro przesiedziałem może łącznie dwie, góra trzy godziny. Wszystkie te aplikacje, są zbędne, niewygodne i mają napędzać tak naprawdę Windows Phone i te wszystkie komercyjne bajery. Chodzi tu tylko o pieniądze, a nie wygodę. W końcu było multum negatywnych opinii, a i tak Microsoft robi swoje. Kupię sobie chyba dotykowy monitor, zobaczę jak to jest i może w końcu mi się to do czegoś przyda.
26.10.2013, 14:09
Jedyną zmianą jaką zobaczyłem na pierwszy rzut oka to był.. przycisk start. Ucieszony tym kliknąłem w niego i co? Klapa - przenosi do metro/modern
Dlatego używam tylko Win7, a win8 zostaje na PC bo... chodzi tam lepiej nawet od XP
26.10.2013, 18:14
Jedynie co można dodać to szybkość uruchamiania systemu, tutaj Windows 8 czy 8.1 daje radę dzięki zastosowaniu
częściowej hibernacji, co oczywiście możemy uzyskać na Windows 7. Od siebie powiem tak, do pracy Windows 7, do użytku domowego jeśli kupujemy komputer możemy wziąć 8.1, jednak jeśli mamy 7 i nie jesteśmy fanatykami nowości lepiej pozostać przy nim - szkoda kasy. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
|