Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Arcania Gothic 4
[Obrazek: Arcania-Cover.jpg]

Wprowadzenie

Arcania: Gothic 4 to czwarta odsłona legendarnego cyklu komputerowych gier role-playing Gothic. W odróżnieniu od poprzednich części, za produkcję programu nie odpowiada już studio Piranha Bytes. Wydawca serii, firma JoWooD, po licznych perypetiach zdecydowała się bowiem na zatrudnienie developerów ze Spellbound Studios, mających na swoim koncie takie tytuły, jak Desperados: Wanted Dead or Alive czy Robin Hood: The Legend of Sherwood. Doświadczenie w tworzeniu poważnych produktów z gatunku cRPG zdobyli oni już w latach 90 poprzedniego stulecia (trylogia Das Schwarze Auge, znana także pod nazwą Realms of Arkania).

Akcja

Akcja Arcanii rozgrywa się dziesięć lat po Zmierzchu bogów, w którym Bezimienny, widząc zbliżający się wielkimi krokami konflikt pomiędzy przywódcami odbitej z rąk orków Myrtany, postanowił kolejny raz interweniować. Wskutek tych wydarzeń, heros objął wreszcie samodzielne rządy nad zjednoczonymi krainami i obwołał się królem, przybierając imię Rhobara III. Gracz wciela się w nową postać, która jednak także zwana będzie Bezimiennym.

Ogólne

W porównaniu z poprzednią odsłoną serii znacznemu rozwojowi uległ system postaci – powiększono liczbę dostępnych umiejętności, dopracowano także jego rozplanowanie i organizację. Zmianie uległ także system narracji fabuły, zdecydowano się na powrót do korzeni i skorzystanie z podziału scenariusza na rozdziały. Zupełną nowością jest zaprojektowany od nowa system walki, dzięki któremu potyczki są teraz znacznie mniej losowe i bardziej różnorodne, bez wyraźnego faworyzowania konkretnej techniki bojowej czy typu uzbrojenia. Do atutów gry należy zaliczyć również interfejs użytkownika, składający się z dwóch niezależnych trybów: pierwotnego, dobrze znanego fanom serii; oraz uproszczonego, skierowanego przede wszystkim do nowych graczy, mogących mieć pewne problemy ze skomplikowanym sterowaniem oryginału. Jednocześnie wszystkie pomoce wizualne typu podświetlanie postaci niezależnych, ikony zadań pobocznych, minimapę, system podpowiedzi w trakcie walki itp. można wyłączyć, tym samym redukując interfejs do poziomu znanego z poprzednich odsłon cyklu.

Arcania: Gothic 4 używa silnika graficznego o nazwie Vision Engine, napędzającego takie tytuły jak The Settlers 7: Droga do Królestwa czy Helldorado.

Wymagania

Minimalne Wymagania:

System Operacyjny: Microsoft® Windows® XP / Vista / Windows 7
Procesor: Intel Core 2 Duo @ 2.8 GHz / AMD Athlon II x2 @ 2.8 GHz
Pamięć: 2 GB RAM
Karta Graficzna: GeForce 8800 GTX
DirectX®: DirectX 9.0c lub nowszy
Miejsce na dysku: 9 GB HDD
Dźwięk: karta dźwiękowa kompatybilna z DirectX 8.1

Zalecane Wymagania:

System Operacyjny: Microsoft® Windows® XP / Vista / Windows 7
Procesor: Intel Core I7 @ 3 GHz / AMD Phenom II x4 @ 3 GHz
Pamięć: 4 GB RAM
Karta Graficznas: GeForce GTX 295
DirectX®: DirectX 9.0c lub nowszy
Miejsce na dysku: 9 GB HDD
Dźwięk: karta dźwiękowa kompatybilna z DirectX 8.1
  Odpowiedz
Obiecuje wam że za jakieś cztery lata sobie w nią zagram bo przy moich dzisiejszych funduszach mogę sobie pozwolić tylko na nową podkładkę pod myszkę :-P a wiadomo że musiał bym kupić nowego kompa i to takiego z zapasem żeby mi się nie cięła.
  Odpowiedz
Dodam coś od siebie :) Gra moim zdaniem dużo lepsza od 3, poprawiono wiele błędów i ogólnie przyjemniej się gra ... Wymagania moim zdaniem trochę zawyżone. Ja gram na laptopie Dell Inspiron 15R i3 4GB i wszystko chodzi płynnie na najwyższych wymaganiach :D Oczywiście POLECAM
Zapraszam na mojego chomika: http://chomikuj.pl/kapox :)
  Odpowiedz
Fajna gra ale już mi się nudzi ale i tak polecam
[Obrazek: 7HOfJI1.png]
Niedostępny
  Odpowiedz
Ja Tą Gierke osobiście polecam jest fajna i wygodna w graniu
  Odpowiedz
Nie ma już tego klimatu co w poprzednich częściach serii ...takie sobie ;)
  Odpowiedz
Miałem zamiar ją kupić, ale się powstrzymałem i nie żałuję. Po niedługim czasie miał ją kumpel, który mi ją pożyczył. Miałem nadzieję, że nie będzie gorsza do "trójki". Myliłem się. Gra według mnie była totalną klapą. Przez pierwszych parę minut był totalny pokaz slajdów, dopiero jak pogrzebałem w ustawieniach zrobiło się trochę lepiej, ale do ideału to dużo brakowało.
Dialogi. Może rozmowy same w sobie nie były takie złe ale gdy klikałem na gościa musiałem czekać jakieś trzy- cztery sekundy zanim się do mnie odezwie.
Fabuła. Dużo nie mogę powiedzieć, bo nie grałem długo.

Jak dla mnie jest to jedna z najgorszych gier w jakie grałem.

PS. Z tego co wiem wyszedł dodatek, który jest jeszcze gorszy od podstawki.
  Odpowiedz