Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bank słów niezrozumiałych - Ambitne słownictwo
Argument - Wypowiedź potwierdzająca lub obalająca czyjś sąd o czymś, zdanie uzasadniające tezę, dowód.
Kontrargument - Argument skierowany przeciwko argumentom strony przeciwnej, obalający inne twierdzenie.
Mizoginia - Wstręt mężczyzn do kobiet; mizoginizm.
Landszaft - Z niem. krajobraz, pejzaż.
Pejzaż - Krajobraz .
Afirmacja - Pochwala, aprobata, potwierdzenie, uznanie czegoś.
Aprobata - Zgoda na coś, uznanie czegoś za dobre, prawidłowe; akceptacja.
Konsolidacja - Zjednoczenie .
Arkany - Tajemnice, sekretna wiedza.
Transparentny - Jasny, przejrzysty, przezroczysty.

Zaktualizowane
  Odpowiedz
Buhay, możesz wykorzystać poniższe obrazki do pierwszego postu.

[Obrazek: t_o_1-1377373029.png]

[Obrazek: t_o_2-1377373029.png]
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Kochana Dyzma. Przyda się, dobra robota :*
  Odpowiedz
Kompetencja - Zakres czyjejś wiedzy, umiejętności.
Transcendentalny - W filozofii: będący warunkiem poznania, odnoszący się do apriorycznych form poznania.
Aprioryczne - Oparty na z góry przyjętych założeniach, zależny nie od doświadczenia, lecz od rozumu (np. sądy aprioryczne).
Oportunista - Osoba która potrafi zrezygnować z przestrzegania własnych zasad w celu uzyskania doraźnych korzyści. Człowiek bierny, ugodowy, przystosowujący się do okoliczności dla osiągnięcia własnych korzyści.
Awersja - niechęć, odraza, abominacja.
Abominacja - Wstręt; obrzydzenie; odraza; awersja.

Zaktualizowane
  Odpowiedz
Dziś w rozmowie z koleżanką padło z Jej ust takie coś jak "eskapizm zapachu". Przyznam szczerze, że pierwszy raz się spotkałem z takim pojęciem, dlatego od razu spytałem Ją co to znaczy, odpowiedziała " to głębia, rozmawiając o eskapizmie musiałabym spędzić z Tobą całą noc". Dlatego zaintrygowany sprawdziłem to jak tylko wróciłem i oto:
Eskapizm (ang. escapism od escape "ucieczka") oznacza ucieczkę od problemów związanych z życiem społecznym, codziennością i rzeczywistością w świat iluzji i wyobrażeń. W literaturze jest to oderwanie tekstu dzieła od realiów.
  Odpowiedz
...ale za to jak inteligentnie brzmi :P Wyślij koleżance linka do tematu, przyda jej się Haha
  Odpowiedz
Absencja- nieobecność np. absencja szkolna, pracownicza etc.
  Odpowiedz
Pamiętam, że absencję dodawałem ;)

...ale dzięki za chęci, to się chwali.
  Odpowiedz
Ambiwalentny - Przeciwstawny, sprzeczny.
Koliduje - Przeszkadza, utrudnia.
Percepcja - Złożony proces poznawczy, który prowadzi do odebrania przez człowieka jakichś zjawisk lub procesów, zachodzący wskutek działania określonych bodźców na narządy zmysłowe; postrzeganie.
Transcendentny - Istniejący na zewnątrz, poza zasięgiem naszych doświadczeń.
Prestidigitator - Iluzjonista.
Konformizm - Postawa zgodna z obowiązującymi normami, wartościami i poglądami.

Zaktualizowane
  Odpowiedz
Frakcja - Wyodrębniona część większej całości.
Anomalia - Odchylenie od normy; nieprawidłowość.
Rotacja - Ruch wokół własnej osi; ruch obrotowy.
Polimorfizm - Wielopostaciowość.
Wykoncypowany - Wymyślony.
Stochastyczne - Przypadkowe, losowe.

Zaktualizowane
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości