Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bardzo wolny upload - czy Chomikuj.pl robi nam na złość?
Witam,

Dzisiaj chciałem opisać pewnien problem który zauważyłem od pewnego czasu.
Chomikuj.pl, zrobiło maxymalne ograniczenia jakie chyba mogą być mianowicie:
  • Maksymalny rozmiar pliku wrzucany przez przeglądarke 1GB ( to już w sumie było ),
  • Makymalny łączny rozmiar plików to 1GB,
  • Prędkość uploadu nie przekracza 700 kb/s,
  • Częste problemy gdy wrzucamy przez przeglądarke,

Na potwierdzenie szybkości, ponieważ wiele osób jest ciekawych pokazuje Screen z wrzucania filmu przeglądarką:

[Obrazek: ChomikImage-1320005595.jpg]

Opiszcie swoje odczucia, problemy. Mnie osobiście wkurza mnie to bo ściągam 100 filmów w max 15-20 min a wrzucam nie wiadomo ile. Sprawdzałem np. na youtube.com i tam film wielkości 700 mb wrzuca sie nie całą minute!
  Odpowiedz
też mam takie odczucie niestety ;/
ale chyba nic na to nie poradzimy, jedyne co możemy zrobić to napisanie do nich z skargą i zobaczymy co odpowiedzą
  Odpowiedz
Tak, jeszcze w czerwcu wysyłało się z maksymalną prędkością, potem bardzo popularne zrobiły się konta SHELL / VPS i chomikuj ograniczyło prędkość uploadu. Dziwi mnie tylko jedno ponieważ wciąż kilka najpopularniejszych chomików wysyła pliki 1GB w przeciągu kilku minut i tak np. 14 partów po 1GB w ciągu 26 minut.
  Odpowiedz
Jest już wiele postów na ten temat na forum, wystarczy poszukać w naszej wyszukiwarce nawet Tony zrobił film na ten temat. Pisałem do Administracji Chomika odpowiedź taka jak zwykle, wina leży po naszej stonie chociaż to guzik prawda.
  Odpowiedz
Czyli powiedzmy sobie szczerze - upload na chomikuj.pl jest komplenie nie opłacalny bo za długo trwa.
Chyba będe musiał zrezygnować z upl innym bo widzę ze kokosów na tym nie zarobie a klientów mam od groma i trochę ... szkoda.
  Odpowiedz
Tonyviroos robił specjalny skrypt tylko nie wiem czy zrobił na pewno za jakiś czas napisze tutaj
  Odpowiedz
Po co w ogóle te nerwy?!

B0hazard napisał(a):Prędkość uploadu nie przekracza 700 kb/s,
B0hazard napisał(a):powiedzmy sobie szczerze - upload na chomikuj.pl jest kompletnie nie opłacalny bo za długo trwa.

Czy Ty wiesz ile bym dał aby móc wysyłać z taką prędkością?
Ja wysyłam dane na chomika z prędkością 14,4 kb/s czyli 48 razy wolniej od Ciebie.
Jak dla mnie w zupełności wystarczające byłoby 128 kb/s czyli 5,5 razy wolniej od Ciebie.

Jest takie przysłowie: "Dasz palec a odgryzą Ci rękę".

Masz wysyłanie 700 kb/s a już szukasz wiatru w polu na szybsze wysyłanie.
Ciesz się z tego co masz bo są tacy co wysyłają 2, 4, 8, 16, 32 i 48 razy wolniej od Ciebie i nie narzekają.
Ciesz się że nie wysyłasz pliku 1GB dwa dni tak jak ja.

B0hazard napisał(a):Chomikuj.pl, zrobiło maksymalne ograniczenia jakie chyba mogą być

Już wspominaliśmy na forum i powtórzę iż całe giga łącze internetowe Chomikuj.pl jest giga szybkie.
Ale aby nie powstał zator, pasma udostępniane każdemu z nas są odpowiednio ograniczone.
Gdyby każdy mógł wysyłać i pobierać z maksymalną prędkością to powstałby zator i wysyłanie/pobieranie spadłoby do kilku kilobitów na sekundę a tego byśmy nie chcieli.
Stąd ograniczenie 700kb/s, które przy dobrych wiatrach jest bardzo imponujące.

Jest też druga strona medalu.
Jak wiadomo policja internetowa śledzi sieć.
Siedzą tam specjaliści od pecetów nierzadko lepsi od nas.
Najczęściej obserwują i przechwytują duży ruch w sieci.
W gazetach często jest ładnie napisane że dorwali następnego pirata bo sporo wysyłał i pobierał.

Teraz warto pomyśleć co by było gdyby Chomikuj.pl ustawiło większy limit na przepustowość, choćby 1 megabit na sekundę na wysyłanie i pobieranie danych.
Ruch na pewno by się zwiększył ale jednak Chomikuj.pl nie chce stracić najwytrwalszych klientów i ustawia wystarczający limit przepustowości nie budzący podejrzeń.

Takie jest moje zdanie.

B0hazard napisał(a):Maksymalny łączny rozmiar plików to 1GB,

Przez ChomikBoxa wyślesz więcej plików o łącznym rozmiarze większym niż ten 1GB z łączną prędkością 700 kb/s (sam kiedyś to sprawdzałem na innym łączu).
Prędkość łączna 700 kb/s dzielona jest przez ilość jednocześnie wysyłanych plików w dowolnym rozmiarze.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Nie wiem po co kolejny temat o wolnym uploadzie na chomikuj, podobnych tematów już było kilka.
Na chomikuj nie wyślesz szybciej chociaż bardzo byś chciał, jest to limit nałożony przez serwis z powodu wąskiego gardła jakim jest łącze jednej z serwerowni.
Ograniczenie łącza nie ma nic wspólnego z dbaniem przez chomikuj o użytkowników (jak to skrzypas napisał), jest to celowy zabieg aby nie ponosić dodatkowych kosztów związanych z dodatkowym łączem do i z serwerów.
Teraz jedynym sposobem na szybkie wysyłanie wielu plików jest chomikbox 2 i ustawienie go na wysyłanie jednocześnie 20 plików, innego sposobu w tym momencie nie widzę (wszystkie szybkie sesje są zablokowane).
  Odpowiedz
Ja przez chomikboxa przesyłam maksymalną prędkością pliki większe niż 1GB po kilka naraz i wysyła się ponad 1000 Kb/s bezproblemowo, ale pojedynczy już nie wychodzi ponad 800 Kb/s, ale to w sumie nie wiele odbiega od prędkości uploadu, więc nie wiem w czym problem. Chomikuj musi wprowadzić ograniczenie prędkości wysyłania na serwer, ponieważ wysyłanie przez użytkowników z nadmierną prędkością pojedynczego pliku mogłoby zakłócić prędkość wysyłania u innych użytkowników którzy dodają pliki na ten sam fizyczny serwer. Pobieranie odbywa się jednak ze znacznie większą prędkością, ale pewnie tylko dlatego, że wysłane pliki nie znajdują się tylko na jednym fizycznym dysku ale na kilku, bo pojedynczy dysk też ma swoją przepustowość, gdyby 100 osób naraz pobierało jeden plik z jednego dysku to każdemu szło by bardzo długo. Nie jestem pewien co do tego, ale przecież gdyby 100 osób pobierało plik z dysku o przepustowości 50Mb/s, to jednemu pobierało by się wolniej drugiemu troszkę szybciej, więc myślę, że niektóre pliki znajdują się na kilku serwerach jednocześnie. W drugą stronę można to kontrolować jedynie po przez ograniczenie prędkości wysyłania, bądź jednoczesnego wysyłania plików na kilka serwerów, ale w przypadku pliku który nie będzie udostępniany publicznie lub zwyczajnie nie będzie popularny, to po co mu kopie na innych serwerach. Tutaj ograniczenie łącza wydaje się całkiem logicznie i nie ma się czemu dziwić. Poza tym chomikuj, to najlepszy dysk internetowy w polsce i nie ma co narzekać.
  Odpowiedz
Taki UP i płaczesz hehe.
Ja o takim marze :P
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz