Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Błąd w Gothic 2
Kiedyś grałem w Gothic 2 i pamiętam, że gdy grałem jakiś czas albo coś, to wyskakiwał mi jakiś błąd i zamykał grę (grałem kilka lat temu, więc nie dam wam screena tego błędu)... Wtedy myślałem, że to przez słaby komputer, ale zobaczyłem, że spełniam wymagania minimalne tej gry prócz pamięci RAM... Czy za mała ilość pamięci RAM mogła powodować ten problem? Czy może wina źle przegranej płyty... Jak myślicie? Opłaca się ściągać z Internetu i sprawdzić, czy to wina tylko płyty?
  Odpowiedz
ściągnij gothica 2 jak nastąpi taki błąd jak kiedyś to znaczy że masz coś z płytą ..
  Odpowiedz
Ja ci coś doradzę. Daj sobie z tym spokój i ściągnij sobie ghotica 2 noc kruka. Samego ghotica 2 ściągniesz gdzieś z chomikuj a dodatek jak dobrze poszukasz to za darmo znajdziesz.
  Odpowiedz
Sorry za głupie pytanie ale czy Jeśli coś by było źle z płytą a zainstalowałbym dodatek to on też by się wyłączał ?
  Odpowiedz
to nie jest głupie pytanie jak masz oryginalnego gothica obróć płytę i zobacz czy jest porysowana jak jest porysowana czyli zepusta płytka a jak nie to coś z kompem
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Ok dzięki za odpowiedzi :) w najblizszym wolnym czasie spróbuje coś pokombinowac :) dla każdego reputka :)
  Odpowiedz
życzę szczęście jak się uda pisz a jak nie pomożemy ci :)
  Odpowiedz
Amycus96 napisał(a):Kiedyś grałem w Gothic'a 2 i Pamiętam że gdy grałem jakiś czas ... to wyskakiwał mi jakiś błąd i zamykał grę (grałem kilka lat temu więc nie dam wam screena tego błędu).
Wtedy myślałem że to przez słaby komputer ale zobaczyłem że Spełniam wymagania minimalne tej gry prócz pamięci ram...
Czy za mała ilość pamięci ram mogła powodować ten problem? Czy może wina źle przegranej płyty... jak myślicie? Opłaca się ściągać z internetu i sprawdzić czy to wina tylko płyty?

Dla Amycus96:
[treść i link usunięto]

Jeżeli masz za mało RAMu to gra może działać ale wolniej (mapy dłużej się wczytują). Z drugiej strony możliwe że problem leży gdzieś indziej.

Ludzie co tu za farmazony wypisujecie. I w czym to ma pomóc?

Devil napisał(a):Ściągnij gothica 2 jak nastąpi taki błąd jak kiedyś to znaczy że masz coś z płytą ..
Na pewno to nie jest wina "porysowanej płyty".
Gdyby rysy były głębokie to płyta stałaby się nieczytelna i gra nie zainstalowałaby się. Płyta obracałaby się w nieskończoność a napęd "odczytywałby" jeden sektor w kółko od początku a na koniec pojawiłby się komunikat Windows że płyta jest nieczytelna.
Jeśli natomiast ryski były lekkie i niegroźne (nawet na całej powierzchni płyty) a napęd CD/DVD był dobrej firmy to gra zainstalowała się bez najmniejszego problemu. Wówczas płyta kręci się nieco wolniej przez co staje się bardziej czytelna a napęd "czyta" sektor po sektorze, ścieżkę po ścieżce aż odczyta całość.

Sebastian napisał(a):Ja ci coś doradzę. Daj sobie z tym spokój i ściągnij sobie Gothica 2 noc kruka. Samego Gothica 2 ściągniesz gdzieś z chomikuj a dodatek jak dobrze poszukasz to za darmo znajdziesz.
Tak, racja ale Noc Kruka dodaje tylko kilka misji pobocznych i wydłuża rozgrywkę o kilkadziesiąt minut. Gothic 2 sam w sobie jest niezbędny i jeżeli stwarza problemy to Noc Kruka niewiele tutaj pomoże.
W internecie zawsze można odnaleźć polską wersję Gothica 2 z zaimplementowanym dodatkiem Noc Kruka.

David napisał(a):Spróbuj pozmniejszać wszystkie parametry w opcjach gry na słabsze (grafikę cienie muzykę itd. Itp.) dzięki temu gra powinna wyłączać się sama po max 2 h, więc będziesz mógł sobie pograć troszkę.
Taa i co to za pomoc w kwestii rozwiązania problemu? Rozgrywka w czasie dwóch godzin i... bach powrót do Windowsa i ..."kurczę pieczone znów zapomniałem zrobić sejwa!!! wrrrrr..."

David napisał(a):Jeżeli to nie pomorze to po prostu zainstaluj grę od nowa.
Albo od razu kup dodatkową pamięć i wtedy graj bez problemów.
Nie. W ten sposób nigdy nie dojdziemy do tego w czym tkwi problem.
A co jeśli po ponownym zainstalowaniu gry pojawi się ten sam błąd co wcześniej?
To znów zaproponujesz ponowną instalację gry aż do skutku?
Na razie skupiamy się na jednym sposobie walki z problemem.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Skrzypas napisał(a):Tak, racja ale Noc Kruka dodaje tylko kilka misji pobocznych i wydłuża rozgrywkę o kilkadziesiąt minut. Gothic 2 sam w sobie jest niezbędny i jeżeli stwarza problemy to Noc Kruka niewiele tutaj pomoże.
W internecie zawsze można odnaleźć polską wersję Gothica 2 z zaimplementowanym dodatkiem Noc Kruka.
Tak na marginesie Skrzypas chciałem powiedzieć, że nie kilka a kilkadziesiąt misji i nie kilkadziesiąt minut a kilka dobrych godzin (oczywiście jeśli grasz bez kodów):P Poza tym w 100% się z tobą zgadzam.
  Odpowiedz