Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Boli mnie głowa gdy słyszę o pogarszającej się sytuacji naszego kraju
Ten temat zazwyczaj w rozmowach ze mną budzi kontrowersje. Dlaczego? Odpowiedz jest banalnie prosta, ja posiadam to ukierunkowane. Wielokrotnie w rozmowach z rówieśnikami spotykam się ze słowami "nie głosuje i nie mam poglądów politycznych". Takie osoby potrafią nawet powiedzieć że czują się Polakami z krwi i kości, kiedy nie wypełniają tak ważnego obowiązku. "Sądzę że dobrze decydują moi rodzice i dziadkowie" kolejny cios poniżej pasa. Dziadek powie "komuno wróć" ojciec natomiast trzyma się twardo od zawsze jednej partii bo głupio wyglądałaby gdyby zmieniał zdanie jako głowa rodziny. Dlatego nasz obecny rząd to dwie przepychające się wzajemnie partie którym zależy tylko by napisać swoją "sakiewkę". Jeśli ktoś twierdzi że się mylę to niech poda choć jedną osobę z tych partii która się liczy i nie miała problemów choćby korupcyjnych.
Uważam że Polska, nasza piękna Polska nigdy nie miała możliwości cieszyć się niepodległości. Ciągle coś a od wstąpienia do Unii Europejskiej mamy niby lepiej.
- otwarte granice,
- dotacje dla rolników,
- inwestycje w projekty które wcześniej nie mogły powstać,
- renowacje zabytków
W końću Europa może konkurować jako jedność z USA czy Rosją, spełnienie marzeń. Mogę tak wymieniać bez końca jakie to dobrodziejstwa niesie z sobą wspólnota europejska.

Kolorowo jednak przestaje być gdy pomyślimy co będzie gdy będziemy musieli oddać to co dostaliśmy. Bo chyba nikt nie myślał że pieniądze które otrzymała Polska nie miały celu zarabiać. To normalne że gdy w coś się inwestuje to ma zarobić z czasem na siebie. Zdziwienie będzie tym większe że obecny rząd zaatakował gospodarkę i zadłużenie kraju jest straszne. Przerasta wielokrotnie długi Gierkowe. Wracając do niepodległości to daliśmy sobie ją odebrać zanim udało się nam zapuścić sadło kapitalizmu. Jako słabe ogniwo w Unii Europejskiej nie mamy praw takich jak choćby Niemcy czy Francja, spowodowane to jest oczywiście zasobnością portfeli obywateli danego państwa. Nakłada się na Polskę limity emisji dymu. Gdzie Niemcy znacznie więcej go emitują, co więcej nazwano Polskę "trucicielem Europy". Wskazując na to że u nas jest najgorzej. Tylko dlaczego mamy nie korzystać z surowców które mamy własne na swoim terytorium, dlaczego mamy płacić za energię i gaz z Rosji?

Na koniec coś śmiesznego na temat Unii Europejskiej. W Brukseli jakiś czas temu przyjęto ustawę w której ślimak sklasyfikowany został jako ryba. To wszystko jest prawdziwe ślimaka nazwano rybą bo zwyczajnie da się wtedy na nim zarobić. Nie zagłębiałem się jednak jak dokładnie się na tym zarabia oraz co skłoniło jakiegoś euro posła do takiego posunięcia. Konsekwencje będą już za kilka lat kiedy w książkach pojawi się przełamanie że ślimak to ryba i nikogo nie będzie obchodziło w szkole dlaczego - ślimak to ryba synek. Tak jest napisane i rak jest. Bo urzędnik z Brukseli stwierdził że tak zarobi Unia Europejska.
[link usunięty - 30 punkt regulaminu]
  Odpowiedz
Kolego, czytaj, zanim napiszesz post, co napisałeś, bo hmm... dużo błędów robisz.
Z częścią poglądów się zgadzam. Tak btw- pomidor to też owoc. ;)
  Odpowiedz
Napisałem to za pomocą telefonu. A pomidor z punktu widzenia biologicznego to owoc. A ślimakowi do ryby daleko :)
[link usunięty - 30 punkt regulaminu]
  Odpowiedz
Niekoniecznie ;)
A i za pomocą telefonu pisząc, można czytać, co się naskrobało. :)
  Odpowiedz
Dla mnie czystą demagogią jest mówienie, że będziemy musieli oddać, to co dostaliśmy. Niby dlaczego miałoby tak być? Po za tym kwestie związane z ochroną środowiska powinny być przecież bliskie każdemu państwu. Traktowanie UE jako worka z pieniędzmi jest nie w porządku. Przecież UE może też czegoś wymagać od Polski, prawda? To nie jest taki układ, że tylko Polska ma czerpać profity. To klub państw, w którymś coś się otrzymuje, ale i coś trzeba dać. Nie wiem u kogo się nasłuchałeś takiej demagogii - u Korwina-Mikke czy może Kaczyński ponownie wygaduje takie głupoty?
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości