Proszę o wskazanie programów w wersjach freeware. Wersją professional nie pogardzę pod warunkiem że będzie dołączony działający i aktywny klucz.
Cda na mp3
|
07.11.2011, 21:21
Poszukuję programu do przeróbki plików cda na mp3. Posiadam sporą kolekcję płyt CD z poprzednich lat (legalnie zakupionych) nagranych jako cda, chciałbym to przerobić na mp3. Miałem aktywny do wczoraj program "easy cdda extractor". Niestety skończył się miesięczny okres używalności.
Proszę o wskazanie programów w wersjach freeware. Wersją professional nie pogardzę pod warunkiem że będzie dołączony działający i aktywny klucz. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Programik do pobrania tutaj - http://chomikuj.pl/simio/Programy (po nazwie się domyślisz )
Jest polska wersja językowa
---
07.11.2011, 21:42
Niestety, już go próbowałem, 15-dniowa wersja próbna wygasła.
Bardzo proszę o wersje freeware czyli darmowe, do wiecznego użytkowania.
07.11.2011, 22:13
Cda to format w którym nagrywane były płyty zanim stworzono mp3.
Ten drugi też wziąłem od Ciebie. Przy okazji znalazłem kilka w necie. O nero słyszałem, sprawdzę przy okazji.
08.11.2011, 00:16
Rozumiem Leszku, że potrzebujesz po prostu ripera. Proponuję użyć CDex 5.1, albo Eac. CDex jest darmowy a Eac nie pamiętam.
08.11.2011, 01:48
(07.11.2011, 22:13)Leszek napisał(a): Cda to format w którym nagrywane były płyty zanim stworzono mp3. Troszkę wyprostuję Twoją wypowiedź, format cda to tzw. format bezstratny (podobnie jak wav), natomiast plik mp3 to rodzaj kompresji pliku który nawet w najlepszej jakości jest formatem stratnym co znaczy, że nigdy nie odda on prawdziwego brzmienia oryginalnego nagrania (laik tego nie zauważy/usłyszy ale straty są spore podczas kompresji). Co do programu do ripowania to polecam CDex.
Przepraszam jeżeli kogoś wprowadziłem nieświadomie w błąd.
Sprawdziłem, płyty CD nagrane w formacie cda są odtwarzane (tak jest u mnie) na wszystkich odtwarzaczach CD i DVD których jestem posiadaczem (komputer, 1 CD bez możliwości odtwarzania mp3, 2 DVD i 1 kombajn (tv+dvd). Doszedłem do wniosku że przerabianie na mp3 nie jest konieczne. Czy dobrze rozumuję? Zainstalowałem CDex, niestety nie otwiera się. Nie wiem co jest grane.
08.11.2011, 16:14
Plików cda nie można skopiować metodą kopiuj-wklej, trzeba dokonać ripowania do formatu wav aby mogły być odtwarzane we wszystkich odtwarzaczach.
Tony - pliki cda kopiuję na twardy dysk bez problemu.
Z rippowaniem poradziłem sobie przy pomocy Nero 10. Dlaczego CDex mi nie startuje? Instalacja kończy się sukcesem, po OK pokazuje się strona twórców programu mówiąca o "wsparciu finansowym" - donate. Zamykam ją i tyle. Niestety program nie uruchamia się. Tu mam problem. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości