Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Chmura internetowa - co wybrać ?
Znalazłem w sieci kilka ciekawych propozycji, było więcej, ale odrzuciłem kilka.
Zastanawiam się nad którąś z tych "chmur"
SugarSync
Google Drive
SkyDrive
Dropbox
Copy
MediaFire

Korzysta ktoś z w/w ? Po prostu chce mieć dostęp do plików na smartfonie i tablecie. I czy takie chmury to bezpieczna rzecz ?
  Odpowiedz
Ja korzystałam z dropboxa i byłam zadowolona, ale jestem bardzo niewymagającym użyszkodnikiem jeśli chodzi o takie rzeczy.
Nie wiem, jak z innymi, ale udostępniając coś przez dropbox możesz mieć hasło do konkretnego folderu.
  Odpowiedz
Google Drive, OneDrive i DropBox. To najpopularniejsze z chmur. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo Microsoftu, czy google, to nie ma się co martwić. Jak już zapewne wiesz, korzystam z OneDrive, ale tylko za wzgląd na to, że mam go wbudowanego w system Windows 8.1 i już wcześniej miałem tam pliki. Google Drive oferuje za darmo 15GB, OneDrive od 7 do 15GB, a DropBox, chyba od 2 do 18GB. Niestety jedynie co do dwóch firm można mieć pewność, że przetrzymają próbę czasu, dlatego, że są to ogromne firmy (Microsoft i Google) i będą dbały o to, aby nie udostępniano tam nielegalnych plików. Takie chmury sprawdzają się jedynie w użytku własnym, bo udostępnianie pików zwykle jest ograniczane limitem. Jeśli chodzi o udostępnianie plików na Smartfonie i tablecie, to nie ma problemu, a jeśli trzymasz pliki tylko dla siebie, to nie musisz się o bezpieczeństwo martwić. Dopóki ktoś Ci się na kompa nie włamie, to wątpię, aby udało mu się włamać, na twoje sieciowe konto. Poza tym jest weryfikacja dwuetapowa na obu serwisach i bez smsa nikt Ci nie wejdzie.

Chmury obecnie są jednak prawie całkowicie bezużyteczne jeśli chodzi o telefony, bo jak nie łapiesz gdzieś w okolicy jakiegoś darmowego hot spota wifi, to w Europie zwyczajnie internet mobilny się na takie bajery całkowicie nie opłaca. Tak czy inaczej dla mnie jest to bardzo wygodna metoda przechowywania muzyki, zapisów z gier, zdjęć i kopii zapasowych ustawień komputera, bo mam to pod ręką na każdym komputerze z Win 8.1, a poza tym, zawsze można szybko doinstalować odpowiednią aplikacje, czy po prostu zalogować się w przeglądarce. Polecam tylko te dwa, bo to pewne firmy, sprawdzające się od lat, możesz być pewien, że nie wymyślą jakiś głupot lub nie zmniejszą Ci darmowej przestrzeni.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Wiem, że to był SkyDrive, ale ktoś im coś zarzucił i musieli zmienić nazwę. Tutaj jest link do apki: https://play.google.com/store/apps/detai...rive&hl=pl

Wiem też, że można dostać dodatkowe 3GB za włączenie w aplikacji automatycznego tworzenia kopi zapasowych i tworzenia zdjęć z aparatu. Oczywiście to wiąże się z transferem sieciowym, ale po otrzymaniu premii można wyłączyć.
  Odpowiedz
A jak to jest z tymi ref'ami ?
Ile dostaję transferu za poleconego ?
I ile max można dostać ?
  Odpowiedz
Maks 5GB, a za każdego poleconego 500Mb.
  Odpowiedz
Myślałem, że max jest większy, bo miałem już fajny plan :D
  Odpowiedz
Jeśli chodzi o mnie to używam Google Drive (jak przy tworzeniu poczty dostałam przestrzeń w chmurze to korzystam), nawet wygodne, chociaż nie mam zaufania do udostępniania plików, nigdy nie wiem czy adresat dostał działający link (zwłaszcza jeśli udostępniam coś z telefonu albo komuś kto nie ma konta G+). I jeszcze jeśli chodzi o aplikację na Androida- nie wiem jaka jest tendencja w tego typu aplikacjach ale nie mogę znaleźć opcji żeby ściągnąć plik na telefon (nie wiem czy nie znajduję jej bo jej nie ma czy że szukam w złych miejscach) a czasami przydałaby mi się taka funkcja (kiedy ,,udostepnij offline" mi nie wystarcza).
Kolejną chmurę miałam na Dropboxie, ale bardzo nie podobał mi się interface strony i aplikacja (nie pamiętam dokładnie co mi się w apce nie podobało) więc usunęłam konto i założyłam w serwisie UbuntuOne,poleżało trochę, a jak zaczęłam używać, to mnie poinformowali że zwijają interes (to tak w ramach dygresji).
Niedawno też założyłam konto na SkyDrive/ OneDrive (założyłam w przekonaniu że dysk nazywa się SkyDrive, nie zauważyłam zmiany nazwy). Na razie jestem dość zadowolona ale głównie opieram się na wrazeniach wizualnych, bo jak na razie tylko wrzuciłam kilka(dziesiąt) zdjęć :-P Z aplikacją jeszcze się nie zapoznałam ale mam ;-)
A jeśli ktoś się obawia o bezpieczeństwo danych wysyłanych ze smartfona to może skorzystać s programu boxkryptor działającego z Dropboxem, GoogleDrive i OneDrive. Co prawda osobiście go nie używa ale czytałam o nim. A jak komuś bardzo zależy na porównaniu, to mogę podrzucić to zrobione przez Komputer Świat w którym jest właśnie wspomniany Boxkryptor (żeby nie robić reklamy to nie powiem który numer :-P )
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] Staram się pisać poprawnie
  Odpowiedz
A kto mi powie po co komu chmury internetowe? pytam poważnie bo nie znam się na tym a z tego co wiem to taki dysk przenośny internetowy , tylko czym to się różni od stron typu chomikuj przecież tu też mogę sobię wgrać pliki a potem z telefonu pobrać ? Skoro i tak i tak zbiera mi transfer z telefonu to co za różnica?
Pewnie wygodniej jest pobierać z chmury ? Tylko jaki trzeba pakiet internetowy aby można było z tego normalnie korzystać bo po 1GB / miesiąc nie opłacało by mi się z czegoś takiego korzystać ... Jak coś już się nie mieści w telefonie to już wolę pendriva szybko wygodnie i za free....
  Odpowiedz