Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Chomikuj.pl - legalnie czy nielegalnie?
Przedstawiam Wam artykuły jakie znalazłem na temat portalu Chomikuj.pl.
Co poniektórym otworzy to pewnie oczy na kilka spraw.
Jeżeli znajdziecie inne ciekawe treści, piszcie. Z chęcią sobie poczytam :)

2 lata grozi użytkownikom Chomikuj.pl
Prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie kradzieży i udostępniania filmów z serwisu Sagio.pl na Chomikuj.pl. Użytkownikom grozi odpowiedzialność karna i wysokie odszkodowanie...
czytaj więcej >>

Producent Hieronim Wrona i Mrozu atakują Chomikuj.pl
Zaczęło mnie zastanawiać, jak to jest, że przy ściągnięciu 200 tysięcy nielegalnych kopii albumu Mroza, Pan Hieronim oraz sam Artysta traci prawie pół miliona złotych. Zacząłem liczyć, dodawać, mnożyć i dzielić i wg moich jakże prostych kalkulacji wyszło, że producent wraz z artysta dostaje całe 2.5 zł od płyty!...
czytaj więcej >>

Pozew zbiorowy przeciwko portalowi Chomikuj.pl
Pod koniec sierpnia Polska Izba Książki złoży pozew zbiorowy przeciwko portalowi Chomikuj.pl, skąd za darmo można ściągnąć pirackie wersje książek. W czerwcu na wojnę z piratami z Chomikuj.pl. ruszyła muzyczna firma Hapro Media
czytaj więcej >>

Hapro Media: Polscy piraci z Chomikuj.pl i Wrzuta.pl muszą płacić
Na portalu ForumPrawne.org pojawiła się skarga internauty. Nielegalnie udostępniał pliki multimedialne z użyciem Chomikuj.pl i firma Hapro Media przysłała mu wezwanie do zapłaty. Straty twórców z powodu piractwa wyliczono na kilkadziesiąt tysięcy złotych, internauta Andrzej miał zapłacić 1250 złotych
czytaj więcej >>

Chomikuj.pl: Nasz serwis jest legalny, przeproście nas!
Właściciele Chomikuj.pl wydali oświadczenie, w którym odnoszą się do planów pozwania jego serwisu przez polskich wydawców. Komunikat to odpowiedź na informacje "Dziennika Gazety Prawnej", że Polska Izba Książki szykuje zbiorowy pozew przeciwko Chomikuj.pl. Ich zdaniem PIK nie przygotowuje pozwu, ale dopiero zaczęła badać, czy są ku temu podstawy
czytaj więcej >>

ZPAV ochroni piratów?
Związek Producentów Audio-Video - odpowiednik amerykańskich RIAA i MPAA - stanowczo zaprotestował przeciwko działaniom firmy Hapro Media. Przedstawiciele ZPAV twierdzą, że tylko oni reprezentują Katie Melua na rynku polskim - i tylko oni mają prawo do ochrony praw producenta
czytaj więcej >>

Taką mamy mentalność: czyli społeczeństwa złodziei.
W czasach, gdy kraść jest tak łatwo, nie dziwi ani skala tego procederu, ani powszechna - cicha akceptacja. Tworzy się nawet terminy łagodzące ten zwyczaj np. pirat. Wydźwięk mniej kontrowersyjny i z przygodami sie tak jakoś kojarzy...
Mało komu - lub z wielkim trudem - przychodzi nazwanie procederu i osoby po imieniu: złodziej
czytaj więcej >>

Chomikuj - platforma od ... dla złodziei
Wchodzę na stronę chomikuj... - klikam na pierwsze z brzegu konto NA STRONIE GŁÓWNEJ ( Filmy-gry-muzyka-2009) i w zasobach tego złodzieja (chomika) jest np: filmy: oszukać przeznaczenie, gry: dirt2, programy: automapa 6.0 - to tylko nieliczne jakie tu opisuje, bo zasoby tego złodzieja są znacznie większe
czytaj dalej >>

Użytkownicy chomikuj.pl dostają antypirackie ultimatum
Firma Hapro Media wysyła do użytkowników Chomikuj e-maile z wezwaniem do zapłaty odszkodowania za pliki muzyczne umieszczone w tych serwisach bez zgody właścicieli praw autorskich. Konsekwencją odmowy będzie wniesienie sprawy do prokuratury - ostrzega Hapro Media
czytaj więcej >>

Użytkownicy Wrzuty i Chomikuj: odszkodowanie albo prokuratura
Polski oddział Hapro Media, francuskiej firmy fonograficznej, wysyła do internautów ostrzeżenia. Stawia poważne ultimatum. Albo e-piraci zapłacą odszkodowanie, albo ich sprawa trafi do sądu
czytaj więcej >>

Hapro Media - stworzyło kampanię antypiracką - UWAGA użytkownicy chomika!
http://kampaniaantypiracka.pl/

Wczoraj otrzymałem taką wiadomość od naszego kolegi:
[Obrazek: kampaniaantypiracka.jpg]

Powtórzę informację jaką pisałem na wstępie:
Jeżeli znajdziecie inne ciekawe treści na temat chomikuj.pl, piszcie. Poczytamy razem.
  Odpowiedz
Dobre... Ja coś widziałem muszę poszukać.
  Odpowiedz
I co mam teraz schować głowę w piasek bo zaraz ktoś do mnie napisze takie bzdety?
Jaką mamy pewność że jednym z większych chomików na portalu chomikuj.pl
nie jest syn albo córka lub ktoś inny z rodziny tych którzy rozsyłają takie śmieci?
Nie mamy pewności.
Chciałbym żeby był ktoś na tyle cwany żeby dobrał im się do serwerów i sprawdził czy
oni sami nie mają przypadkiem jakiegoś pirata. A jak nie to niech by im podrzucił z milion cracków do gier i heja.
  Odpowiedz
Oczywiście możemy sobie tylko domniemywać, jednak trzeba mieć świadomość, że firma Hapro Media istnieje i skubie ludzi z kasy. Nie pierwszy raz już otrzymałem taką wiadomość jak tu zaprezentowaną od naszego kolegi. Chomikuj oczywiście umywa ręce, wszystkiemu winni są użytkownicy (jak zwykle najsłabsze ogniwo).

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że krowa która dużo ryczy mało mleka daje i na pewno syn czy córka takich wielkich "antypiratów" siedzi na chomiku i ciągnie filmy ile wlezie, ale to tylko domysły...
  Odpowiedz
Zaraz... czegoś tutaj nie rozumiem !. Przecież chomikowanie od innego 'Chomika' plików dla własnego użytku -jest legalne !!!. Skoro nie pobieram opłaty od innych 'Chomików' za pliki ściągnięte z mojego 'Chomika' - to nie stanowi to naruszenia prawa, gdyż nie osiągam z tego tytułu żadnego dochodu, ani jakichkolwiek korzyści materialnych. Jeśli jakiś "autor" czuje się "dotknięty" - to takowy plik usuwam !!!. Dlaczego więc miałbym płacić za "wypociny" jakiegoś obrażalskiego ??!!!. Może po prostu inaczej nie umie "się sprzedać" ??!!!.
  Odpowiedz
Kiedyś gdzieś wyczytałem że gdy ktoś wyśle plik to jest on jako jeden jedyny na chomikuj.pl. Gdy zostanie zachomikowany to dana osoba go fizycznie nie posiada ani nie pobiera. Kopiuje się tylko jego nazwa i ukryty odsyłacz do serwera. Zatem jeśli ktoś kto ma na swoim chomiku tylko zachomikowane pliki to nie może być pociągnięty do odpowiedzialności bo ten ktoś fizycznie nie ma tych plików.
  Odpowiedz
Może masz racje i może gdzieś tak pisało skrzypas, ale według mnie kopiując jakieś pliki i rozpowszechniając je jesteśmy tak samo w mniejszym czy większym stopniu winni? za piractwo.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
(25.02.2011, 01:58)skrzypas napisał(a): [...]
Zatem jeśli ktoś kto ma na swoim chomiku tylko zachomikowane pliki to nie może być pociągnięty do odpowiedzialności bo ten ktoś fizycznie nie ma tych plików.

Regulamin chomikuj:

Cytat:Ładując plik na swoje Konto lub korzystając z funkcji „Zachomikuj", Użytkownik ponosi wszelką odpowiedzialność jaką przewiduje prawo i niniejszy Regulamin, związaną z ewentualnym naruszeniem praw autorskich i innych praw związanych z przechowywaniem i rozpowszechnianiem danego pliku.
الرمال والشمس والعطش
  Odpowiedz
(24.02.2011, 16:21)tele02 napisał(a): Zaraz... czegoś tutaj nie rozumiem !. Przecież chomikowanie od innego 'Chomika' plików dla własnego użytku -jest legalne !!!.
Pod warunkiem, że ich nie udostępniasz nikomu, ani przez tajne linki, ani przez hasła na toplistach itp. - nikomu obcemu!

(24.02.2011, 16:21)tele02 napisał(a): Skoro nie pobieram opłaty od innych 'Chomików' za pliki ściągnięte z mojego 'Chomika' - to nie stanowi to naruszenia prawa, gdyż nie osiągam z tego tytułu żadnego dochodu, ani jakichkolwiek korzyści materialnych.
Nie musisz osiągać żadnych korzyści materialnych. Wystarczy, że udostępnisz to innym do pobierania - wówczas już naruszasz prawo w bardzo poważnym stopniu.
W świetle przepisów prawa nie ma czegoś takiego jak 'zachomikowany plik'.
Owe 'zachomikuj', znaczy skopiuj. Nic więcej. Możesz posiadać zachomikowane pliki,
oraz z nich korzystać (oprócz gier - te kierują się innymi prawami), ale jeżeli udostępnisz je obcym osobom do pobierania, naruszasz prawa autorów.

(24.02.2011, 16:21)tele02 napisał(a): Jeśli jakiś "autor" czuje się "dotknięty" - to takowy plik usuwam !!!. Dlaczego więc miałbym płacić za "wypociny" jakiegoś obrażalskiego ??!!!.
To nie chodzi o to że autor czuje się dotknięty, tylko o jego twórczość. Przykład: nagrywasz własne piosenki z których się utrzymujesz. Zarabiasz na nich 5000zł/mc.
Nagle Twoje zarobki spadają do 1000zł/mc. Szukasz po Internecie informacji i
przypadkiem trafiasz na chomika, gdzie Twoje piosenki mają się tak dobrze, że biją rekordy ilości pobrań. Jak reagujesz? Napiszesz do każdego z kilku tysięcy / kilkudziesięciu tysięcy osób, że masz pretensje? że czujesz się urażony? Nie sądzę. Prędzej zgłosisz sprawę na policję, złożysz wniosek do Sądu itd...

(24.02.2011, 16:21)tele02 napisał(a): Może po prostu inaczej nie umie "się sprzedać" ??!!!.
To już nie jest ani Twoja ani moja sprawa. Nikt Ci się z tego nie będzie tłumaczył,
tylko zażąda od Ciebie np. 1300zł polubownego odszkodowania jak robi to między innymi firma Hapro Media.
  Odpowiedz
Dorzucę jeszcze jeden ciekawy artykuł o artyście pt. "Mrozu", którego bardzo
bulwersuje udostępnianie Jego utworów na Chomikuj.pl
Artykuł rzeczowy i bardzo ciekawy:

http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/cz...tykul.html
  Odpowiedz