Składniki
rodzynki, 80 gram
amaretto lub rum, 5 nakrętek
Czekolada mleczna, 3 tabliczki
jajka, 2
masło, 3 łyżki
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
1 łyżka cukru,
cukier wanilinowy,
cynamon, przyprawa do piernika, po łyżeczce
mąka, 7 łyżek
czas przygotowania: do 45 min
1. Wlewamy do rondelka amaretto i rodzynki. Podgrzewamy je ale nie gotujemy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do następnego garnka wrzucamy 2,5 tabliczki czekolady i masło. Doprowadzamy czekoladę do rozpuszczenia. Następnie ostudzamy rozpuszczoną czekoladę.
3. Jajka ubijkamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy cukier wanilinowy. Ciągle ubijając masę jajeczną dodajemy stopioną i przestudzoną mase czekoladową. Do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawe do piernika( niekoniecznie) ja dodaję ze względu na korzenny smak.
4. Mieszamy całą masę, na końcu dodajemy rodzynki i pozostałą czekoladępokrojoną w kostkę. Nabieramy na łyżkę masę i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Zachowujemy odstęp bo ciastka rosną. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Smacznego!