To nie jest cover, nie jest też plagiat.
Najbliżej temu chyba do sampla.
Nie jest plagiatem, nie jest to też własność Edyty Piechy- sam motyw został skomponowany przez Borysa Potemkina, który znajduje się na liście kompozytorów "Wasted". Sam motyw został wykorzystany wiele razy, nie tylko przez Margaret- była Santor, Shazza, włoski producent Caos (nie jestem pewna nazwiska) i In-Grid- jej wykonanie najbardziej zapadło mi w pamięć- i pewnie przez co najmniej kilku jeszcze artystów.
(26.01.2018, 14:10)Swordancer napisał(a): Dużo utworów wykorzystuje najbardziej charakterystyczne fragmenty, tzw. "motyw" innych utworów, by nie był to jeszcze formalnie plagiat, ale wpadało w ucho. Motyw o którym wspomniałeś był wykorzystywany w wielu utworach i odpowiedzialni za tą są kompozytorzy, a nie bezpośrednio sama Margaret, chociaż fakt, taki utwór mianem hitu raczej się nie stanie, bo nie jest w pełni autorski.
No właśnie najczęściej ten "motyw" zostaje samplem i jest gdzieś wmiksowany w nowy utwór. Nie jestem fanką tego typ muzyki, ale ten kawałek zrobił radiową karierę i był dość popularny w krajach anglojęzycznych, chociaż tam bardziej za sprawą spotify i yt. Sam kawałek ma już wg yt 5 lat i prawie 8 mln wyświetleń, więc na polskie warunki hitem był.
zgryźliwy tetryk napisał(a):W takim razie za chwile pokażę na czym polega nagranie covera na dobrym poziomie.
Nie, żebym była zgryźliwą siksą, ale "Twoim zdaniem".
Nie no, cover Nataszy dobry.