Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czym jest phpBB
phpBB jest to darmowa aplikacja dzięki której możemy założyć własne forum. phpBB oferuje wiele możliwości:
  • Rozbudowany system zezwoleń.
  • Możliwość tworzenia wielopoziomowych forów.
  • Zaawansowany system obsługi prywatnych wiadomości.
  • Obsługę załączników w postach i prywatnych wiadomościach.
  • Możliwość tworzenia własnych kodów BBCode.
  • Możliwość definiowania koloru nazwy grupy.
  • Możliwość tworzenia własnych pól w profilu.
  • Zaawansowany system cachowania zapytań SQL oraz szablonów.
  • Funkcjonalny panel administracyjny, moderacyjny i użytkownika.
  • Nowatorska szata graficzna spełniająca najnowsze standardy.
phpBB do działania potrzebuje serwera z obsługą skryptów PHP w wersji 4.3.3 lub wyższej oraz jedną z baz danych: MySQL, MySQLi, PostgreSQL, SQLite, Firebird, Oracle, MSSQL.

Więcej informacji o phpBB można znaleźć na polskiej stronie KLIK lub oryginalnej angielskiej KLIK
---
  Odpowiedz
Ja od siebie dodam że zdecydowanie lepszy jest "MyBB".
Forum oparte na phpBB zajmuje dużo miejsca, jest mniej przejrzyste, jedynym plusem jest bardzo duża dostępność "wtyczek" ale to szczegół.
  Odpowiedz
(12.10.2011, 23:09)B0hazard napisał(a): Ja od siebie dodam że zdecydowanie lepszy jest "MyBB".
Forum oparte na phpBB zajmuje dużo miejsca, jest mniej przejrzyste, jedynym plusem jest bardzo duża dostępność "wtyczek" ale to szczegół.

Niestety nie mogę się z tym zgodzić.
PhpBB to jeden z lepszych darmowych silników forum, odpowiednia konfiguracja i dostosowanie a MyBB nie ma szans do niego, łatwość integracji phpBB z innymi silnikami to kolejny plus i jeden z wielu argumentów przemawiających na korzyść phpBB.
Kolejnym atutem tego silnika jest bardzo dobra współpraca z wyszukiwarkami, łatwość w optymalizacji SEO i szybkość wprowadzania zmian i dodatków.
MyBB jedynie jest lepiej zabezpieczone w wersji instalacyjnej (ma mniej luk po zainstalowaniu) ale phpBB można również zabezpieczyć w bardzo dużym stopniu.
  Odpowiedz
Ja wolę jednak Mybb oczywiście z prostego powodu:
Jest bardziej czytelny, lżejszy (zwłaszcza dla MySQL), przejrzysty i mniej "zbajerowany" niż phpBB.

Odnośnie spraw technicznych jeden i drugi skrypt ma swoje wady i zalety.
Wszystkie wady można przerobić zarówno w jednym jak i drugim skrypcie.
Mybb według mnie to jednak bezpieczniejszy skrypt niż phpBB.

Zbaczamy jednak z tematu. To nie jest wątek dla porównań tych obu skryptów :P
  Odpowiedz
(13.10.2011, 21:09)admin napisał(a): ... przejrzysty i mniej "zbajerowany" niż phpBB.

Właśnie o to mi chodzi. W phpBB jest dużo bajerów, dużo możliwości edycji, przystosowania itp. a ludzie i tak wolą proste forum na których nie ma zbędnych bajerów.

Oczywiście zgadzam się z tym co powiedział tony, i podkreślam że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie na ten temat.
  Odpowiedz
Faktycznie w phpBB jest więcej bajerów przez co trudniej jest je zabezpieczyć, ale za to dużo łatwiej jest zintegrować phpBB z innymi systemami, czego nie można powiedzieć o myBB
  Odpowiedz