Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

DayZ - Czy zdołasz przetrwać?
Witam! Chciałem podzielić się z wami moim ostatnim odkryciem w wirtualnym świecie gier. Zawsze interesowały mnie symulatory wszelkiego rodzaju, tak też właśnie trafiłem na grę Arma II, która do złudzenia przypomina realia prawdziwej wojny. Sam oryginał jest wart uwagi, jednak dodatek do niej, który niedawno pojawił się w sieci, jest że tak to ujmę – niesamowity! Jeśli oglądaliście serial The Walking Dead, albo jarają was filmy, jak „28 tygodni później”, czy „Noc żywych trupów”, ta gra jest dla was! Świat opanowany przez Zombie… Totalna zagłada i niewielu ocalałych – To właśnie świat DayZ! Budzisz się na plaży, masz przy sobie jedynie bandaż, środki przeciwbólowe i latarkę. Dookoła wielki, a właściwie ogromny świat, w którym roi się od wygłodniałych bestii, z pozoru przypominających sylwetką ludzi. Główny cel – przetrwanie. Musimy dbać o temperaturę ciała, jeść, pić i bronić się. Możemy zachorować, złamać nogę, czy nawet krwawić. W przeżyciu pomogą nam na pewno supermarkety pełne jedzenia, szpitale, w których są wszelkiego rodzaju medykamenty, czy militarne obiekty wojskowe w których znajdziemy to co tygryski lubią najbardziej – Broń! Poza głównymi obiektami, które wymieniłem, cała „Chernarus” (mapa) pełna jest obiektów jak domy mieszkalne, stodoły, hangary itd., w których znajdziemy wszystko, co potrzebne jest nam do przetrwania. Ciekawym aspektem są również inni gracze, którzy mogą okazać się przyjacielem lub wrogiem. Nigdy nie wiemy czy osoba której pomożemy lub wołająca do nas na VOIP’ie – „I’m friendly, don’t shot”, nie otworzy do nas ognia kiedy się odwrócimy, tylko dlatego aby zabrać nam nasz ekwipunek. Jest również druga strona medalu, ta lepsza. Można połączyć siły i wspólnie plądrować miasta, czy lotniska pełne mundurowych i silniejszych niż zwykle sztywnych, ale jakże szybkich i zwinnych postaci. Jeśli zastanawiasz się, co jest najcenniejsze w tym świecie, odpowiem – Zaufany kompan! Nic nie zastąpi oddanego przyjaciela, który przebiegnie 10km tylko po to, aby zatamować Twój krwotok, zrobić Ci transfuzję krwi i uratować Twoje wirtualne życie przed śmiercią. Niesamowita realistyka, doza strachu i ogromne możliwości strategiczne. Czas na serwerach również dostosowany został tak, aby dzień i noc towarzyszyły nam podobnie jak w życiu codziennym, dlatego w grze nie zaobserwujemy na pewno minutowego wschodu, czy zachodu, który nagle przeszedł w mroczną ciemność. Wszystko trwa w czasie „rzeczywistym”, zależnym jedynie od ustawienia serwera i jego GMT+-) Jako ciekawostkę dodam na koniec, że można zaobserwować w rozgrywce nawet takie smaczki, jak realny układ gwiazd na niebie, po którym możemy znaleźć północ (konstelacja Wielkiej Niedźwiedzicy – Linia łącząca duży wóz z gwiazdą polarną = północ), czy zwyczajne gubienie przedmiotów podczas dłuższej przeprawy wpław przez morze

Gra jest naprawdę świetna, a kiedy mamy w niej jeszcze swoją paczkę, z którą możemy naprawić jakiś pojazd, czy helikopter, lub po prostu walczyć wspólnie o przetrwanie, gra nabiera zupełnie nowego znaczenia. Naprawdę szczerze polecam!

Jak na razie DayZ to mod do Army II, a dokładnie do dodatku Operation Arrowhead, który obecnie jest w fazie testowej i z dnia na dzień zostaje poprawiany, lecz zrobił już taką furorę, że za parę miesięcy DayZ wychodzi jako niezależna gra na krążku, w której będzie sporo nowości, tak że może być już tylko coraz lepiej ;)
  Odpowiedz
Słyszałem że gra jest frusująco trudna, jak raz zginiesz, o co bardzo łatwo, to musisz zaczynać od samego początku bez żadnych przedmiotów i broni. Mimo to, tak wiele osób w nią gra... Poczekam aż wyjdzie samodzielnie, może się skuszę :)
  Odpowiedz
Trafiłem dziś na świetny filmik, odnoszący się bezpośrednio do DayZ. Zobaczcie sami.

Odpowiedz
Dobry filmik jak i gra będzie dobra,aż sie nie mogę doczekać.Tego typu gier powinno być więcej(czyli ciekawych).
  Odpowiedz
Mod jest super naprawdę cały czas jest rozbudowywany. Nie mogę się doczekać finalnej wersji gry. jerzeli ktoś będzie chcial zagrać to mogę polecić parę fajnych sron z tematyką o zombie i Day Z.
  Odpowiedz
Dodaję jako ciekawostkę.

Cytat:Studio Bohemia Interactive udostępniło na swojej stronie darmową grę MiniDayZ. Jest to opracowany przez fana sandbox, który przenosi rozwiązania z DayZ na grunt produkcji w stylu 16-bitowych produkcji konsolowych.

[Obrazek: 296242061.jpg]
Gdyby DayZ powstało w czasach 16-bitowych konsol to zapewne tak by właśnie wyglądało.

Całość dostępna tutaj.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości