Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Dragon Age Inkwizycja - Zimowy pałac, wskazówki, wybory, konsekwencje
[Obrazek: cKvc8a6.jpg]

Hmm jako, że napisałem o tym już na innym forum, pomyślałem, że warto przedstawić to tutaj z nico bardziej trafną nazwą tematu. W grze Dragon Age Inkwizycja jest dość problematyczny wątek "Oczy i serca przebiegłe" w Zimowym Pałacu, który nie tyle może być dla niektórych nudny, co przesadnie skomplikowany. Postanowiłem opisać nieco wybory i ich następstwa dla potomnych, aby się nie męczyli, być może ktoś będzie szukał informacji i tu trafi.

Poniżej w spoilerze oczywiście są treści zdradzające fabułę wątku w Zimowym Pałacu.

W Zimowym Pałacu ukrytych jest 11 statuetek, nie dziesięć jak wskazuje dziennik questa. Nie będziemy mogli jednak nimi otworzyć wszystkich drzwi, wiec powinniśmy zachować rozwagę. 

Ogólnie jest 5 możliwych zakończeń tego głównego wątku fabularnego i kilka pomniejszych decyzji.

1.Możemy przekonać Celene, Brialę i Gasparda do współpracy razem bez rozlewu krwi, ale poniesie to ze sobą konsekwencje stabilności politycznej (dowiemy się o tym na końcu gry), w końcu się nienawidzą (wymaga dowodów przeciwko wszystkim trzem stronom, należy udaremnić atak Florianne).

2.Celene rządzi sama i wówczas (należy udaremnić atak Florianne):
-Gaspard i Briala zostają oskarżeni i straceni (wymaga dowodów przeciwko obu stronom)
-Gaspard zostaje oskarżony i stracony, Briala nie zostaje oskarżona, więc pewnie dalej będzie coś kombinować.
-Gaspard zostaje oskarżony, ale ocalony i wygnany, wówczas nie wiem jak będzie ze stabilnością skoro oboje z Brialą przeżyją.

Moim zdaniem najlepszy wybór! Pomoże to elfom i Briala nie będzie szukać zemsty.
3.Celene pogodzi się z Brialą i rządzi z nią jako szlachcianką, wówczas
-Gaspard musi zginać, nie ma innego wyboru.

4.Gaspard na tronie
Celene musi zostać wcześniej zabita przez Florianne
Briala zostanie stracona

5.Briala na tronie
-Celene musi zostać wcześniej zabita przez Florianne
-Gaspard zostanie pieskiem na posyłki Briali

Aby pogodzić Celene z Brialą musimy się udać do ogrodu przez pomieszczenia dla służby do których klucz da nam Morrigan. Tam możemy znaleźć zamknięte drzwi, które wymagają statuetek (nie pamiętam ilu) i wewnątrz znajdziemy medalion Briali przechowywany przez Celene. Potem musimy spotkać Brialę i najlepiej prowadzić z nią miłą konwersację. Potem wrócić do sali Balowej, tam pogadać z tymi trzema zamaskowanymi paniami o medalionie (dialog specjalny), co pozwoli na pogadanie z Celene, wówczas najlepiej stosować dialogi sugerujące pozytywne relacje między obiema paniami. Potem pogadać można z Brialą i wspomnieć o medalionie. Na końcu należy cały czas wspominać, że pomagała nam Briala, a potem zapytać Celene o nią zamiast pozwalać na egzekucję Gasparda, bądź go ratować.

Nie wiem co się dzieje jeśli wbiliśmy Morrigan sztylet w brzuch w dodatku Polowanie na Czarownice w DA Początek, ale znając ostatnie wybryki BioWare pewnie cudownie ocalała tak jak Leliana została magicznie wskrzeszona, gdyby zginęła w DAI.

Aby pogodzić ich wszystkich musimy zdobyć dowody przeciwko nim w komnatach królewskich. Jest tam pomieszczenie otwierane pięcioma statuetkami, możemy tam pozyskać świadka przeciwko Celene. Potem spotkamy elfkę, którą ludzie Briali próbują zabić, możemy ją przekonać do zeznań. Potem po walce z ludźmi Florianne oraz demonami i zamknięciu szczeliny do pustki możemy pozyskać agenta, przywódce najemników wynajętych przez Gasparda i automatycznie pozyskać przeciwko niemu świadka, bądź przekonać go do zeznań, nie wiem, czy da się pominąć tego świadka.

Teraz tak są trzy skrytki Sery, warto ją zabrać, bo można znacząco poprawić z nią relacje i pozyskać trochę itemów średniej klasy. Zdobycie jednej ze skrytek wymaga otwarcia drzwi dwiema statuetkami, które znajdują się w lokacji w której poznamy te trzy zamaskowane panie pracujące dla Celene, w tej lokacji jest też druga skrytka w takiej małej spiżarni pod balkonem. Trzecia jest w ogrodach, gdzie spotkać można Brialę i Venatori.

Odnośnie Florianne, to możemy pogadać z Cullenem po wyjściu z komnat królewskich i powrocie do sali balowej, kazać Cullenowi ją aresztować, pozwolić jej zabić Celene, bądź spróbować rozwiązać, to bezkonfliktowo, zależnie od aprobaty dworu. Jeśli ją aresztujemy dojdzie no walki z nią i jej ludźmi. Jednak gdy postanowimy z nią pogadać możemy ją zdemaskować na oczach dworu i wówczas stracić na oczach ludzi, bądź oddać gwardzistom, wtedy trafi żywa do naszej twierdzy i będziemy ją mogli osądzić, ale nie zabić. Można ją w tym wypadku pozyskać jako agenta jeśli mamy dostępną koronę w dialogu. 

Jeśli wcześniej ją zabiliśmy przyślą nam do twierdzy jej zwłoki w pudle i też będzie można ją osądzić, co będzie dość zabawne.

W komnatach są jeszcze dwa skarbce na statuetki, ale oczywiście nie da się wszystkiego otworzyć, ponieważ zużyłem w pierwszej lokacji startowej jedną statuetkę, kolejne do spenetrowania skrytki Sery i aby zdobyć medalion Briali, brakło mi tej jednej cholernej statuetki do otwarcia drzwi jednego ze skarbców, aczkolwiek itemy w nich du*y nie urywają.

Ja pogodziłem Celene i Briale, Gaspard oczywiście zginął, Florianne zostawiłem przy życiu i zwerbowałem jako agentkę, czy będzie się mścić? Nie wiem. Pozyskałem trzech agentów w sumie, co mnie cieszy, aczkolwiek wątek mi się nie podobał, zbyt po*********y.

Mam nadzieję, pomogłem i oszczędziłem nerwów. Pozdrawiam!
  Odpowiedz