Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Dziwne mrowienie w głowie?
Tak więc od kilku dni mam dziwną dolegliwość. Otóż odczuwam w lewej części głowy, tak jakby tuż pod czaszką pulsujące odrętwienie/mrowienie. Nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć, coś jakby pomiędzy swędzeniem, łaskotaniem, a zdrętwieniem. Naprawdę bardzo dziwne uczucie. Czasami krótkotrwale pojawia się na innych obszarach głowy, ale najsilniej odczuwam, to w jednym miejscu. U góry, po lewej stornie głowy. Wydaje mi się, że to jest raczej jakaś wręcz paranoja, bo gdy tylko przykryje to miejsce dłonią, to natychmiast przechodzi, dlatego obawiam się, że to może mieć jakieś psychiczne uwarunkowania. Poza tym, że ostatnimi czasy odczuwałem dość długotrwały, ale niezbyt silny stres z którym sobie radzę, nie przypominam sobie, abym miał jakieś inne problemy. 

Jest takie uczucie, że jak coś lub ktoś bardzo delikatnie dotknie skóry, to po pewnym czasie można czasami odczuć takie paranoiczne uczucie, jakby dalej coś nas w tym miejscu na skórze dotykało, nie wiem, czy kojarzycie, ale to jest dokładnie takie samo uczucie z tą różnicą, że stałe i tylko na głowie. 

Zastanawiam się nad pójściem do lekarza jak nie przejdzie mi to do końca tygodnia. Ogólny stan zdrowia mam b. dobry, nie żadnego bólu, tylko to dziwne uczucie, które pojawiło się dwa dni temu i ustępuje tylko jak jestem gdzieś w ternie i ogólnie otoczenie rozprasza moją uwagę nad tym zjawiskiem, jednak gdy wracam do domu i skupię się na konkretnych czynnościach, to odczuwam ten dyskomfort i np. utrudnia mi to dalszą koncentrację i zasypianie. 

Czy nie wie ktoś z Was, co to za dolegliwość i z czym może być związana?
  Odpowiedz
Nie spotkałem się z czymś podobnym. Nie walnąłeś się gdzieś przypadkiem, nawet jakiś czas temu? 
Jak nie ustąpi, wizyta u lekarza będzie najlepszym rozwiązaniem.
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
No właśnie nie, pojawiło się z dnia na dzień, kompletnie z niczego. Może to od nerwów, ale trudno powiedzieć, naprawdę mnie to mrowienie irytuje, dziwne. Jak faktycznie mi nie przejdzie, to pójdę do lekarza.
  Odpowiedz
Miałam to samo, tylko ze stopą. Do tego po czasie problemy ze snem i drżały mi ręce. :)
Żryj magnezu i żelaza.
Sałaty i pomidorów, orzechów i pestek dyni. Jeżeli chcesz się suplementować, to z góry zaznaczam, że z tych popularnych magnezów po kilka złotych więcej przyswoisz, kiedy je rozpuścisz w misce i wymoczysz w nich nogi (serio) :). To nie jest żadna reklama (jak coś, to wytnijcie ;)) jeden z najlepiej przyswajalnych na rynku to WMC. Ja kupiłam w białej butelce z żółtym kapslem. Dostaniesz w dobrej aptece, ale to dość duży wydatek i dobry- przechodzą skutki stresów, mnie przeszła też bezsenność i drgania mięśni. No i nie można brać dłużej, niż dwa miesiące.
Żeby nie było- informacje o magnezie mam od pani farmakolog pracującej w Inspekcji Farmaceutycznej ;)
  Odpowiedz
Może się tak zdarzyć, gdy np. chodzisz na wietrze w zimę bez czapki. Mój znajomy tak miał, że na początku też miał lekkie mrowienie, a po kilku dniach tak mu się rozwinęło, że musiał leżeć w szpitalu, bo rano obudził się z całkowicie zdrętwiałą połową głowy. Nie chce cię tu straszyć, ale lepiej idź do lekarza, szczególnie, że utrzymuje się to kilka dni.

Poczytaj sobie szczegółowo tutaj u e-lekarza specjalisty: http://zapytajlekarza.mp.pl/lista/show.html?id=101182

Odpowiedz
Hmm, spróbuję, może faktycznie zmieniłem ostatnio tryb życia na bardziej jaskiniowy ze względu na zbliżającą się sesję, to i porządnych obiadów nie jadam jak wcześniej, coś na szybko tu, tam i witamin zaczyna brakować. Nic, skoczę dzisiaj do apteki i kupę co potrzeba, a w drodze dokupię jakieś owoce i będę podjadał w ciągu dnia. Mam nadzieję, że to rozwiąże sprawę.
  Odpowiedz
No ale, jeszcze pozwolę sobie dodać, jeżeli za tydzień-dwa nie przejdzie, to wybierz się do lekarza, bo to nie ma to tamto ze zdrowiem.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
A nie palisz przypadkiem papierosów? U mnie coś takiego powodowało palenie fajki wodnej. Ogólnie papierosów nie palę i jak zapaliłam fajkę, to czasem bardzo źle się czułam i właśnie miałam podobne objawy, powoduje je nikotyna. jak nie ustąpią idź do neurologa, może trzeba zrobić tomografię.
  Odpowiedz
Nie palę i od jakiegoś czasu b. mało piję. Problem znikł, choć czasem czuję to delikatne uczucie w konkretnych sytuacjach, najczęściej stresujących więc domyślam się, że to przewrażliwienie na tle nerwowym. 
  Odpowiedz