Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Efekt typu "Terminator" [Poradnik by B0hazard]
Exclamation 
Witajcie,

Dawno nikt nie robił żadnych poradników więc jako junior mod, zajmujący się grafiką muszę to zmienić. Dzisiaj pokażę jak uzyskać efekt "Terminatora" z filmu "Terminator". Pokażę to na przygładzie znanego aktora z filmu "Dr. House". Więc bierzmy się do roboty.

1) Na początek otwieramy program PhotoShop CS5, oraz z menu tradycyjnie wybieramy: Plik -> Otwórz -> Nasz Obrazek

2) Ok, teraz usuwamy tło, robimy to za pomocą "Magicznej Gumki". Wybieramy narzędzie "Magiczna Gumka" i klikamy na nasze białe tło. WAŻNE! Gdy otworzyliśmy obrazek jest on warstwą "tło" którą musimy "Powielić" za pomocą polecenia: PPM -> Powiel Warstwę. Inaczej nie usuniemy tła!
[Obrazek: krok1y.jpg]

3) Dobra gdy wykonaliśmy tą operację musimy otworzyć drugi obrazek a w zasadzie naszą teksturę "terminatora". Nie będe tego opisywał bo myślę że każdy się domyśli. Oczywiście zaznaczamy nasz obrazek, i wkleiamy w projekt z naszym doktorem. Teraz za pomocą transformacji (Ctrl + T) musimy dopasować twarz terminatora do twarzy House'a, (możemy ustawić krycie warstwy na 45% wtedy będziemy widzieć gdzie ustawiamy teksturę ponieważ będzie ona przezroczysta). Robimy to tak jak na obrazku poniżej:

[Obrazek: krok2o.jpg]

4) Kolejną czynnością jaką musimy wykonać to takie przebicia tekstury. Na początek dodajemy maskę wektorową którą tworzymy klikając przycisk "Dodaj Maskę wektorową" który znajduje się pod warstwami projektu. Za pomocą "Wiadry z farbą" klikamy na projekcie zamalowując je kolorem czarnym jest to ważne! Nasza tekstura powinna zniknąć. Teraz wybieramy twardy pędzel o dowolnej wielkości, kolor biały i zamalowujemy te części twarzy które ma być widać. Działa to na zasadzie iż biały kolor jest tak jakby gumka.

[Obrazek: krok3k.jpg]

5) Teraz gdy jesteśmy na warstwie z maską klikamy PPM -> Opcje Mieszania i ustawiamy takie wartości:
Zakładka "Cień wewnętrzny"
Kolor - #700c0c
Krycie - 75%
Kąt - 128 Stopni
Szum - 0%
Zakładka "Blask zewnętrzny"
Kolor - #700c0c
Rozmiar - 2 pkis
Tryb Mieszania - Pomnóż
Zakładka "Blask Wewnętrzny"
Kolor - #700c0c
Tryb Mieszania - Pomnóż
Zatwierdzamy wszystko przyciskiem "OK".

6) Teraz powiększamy sobie naszą pracę za pomocą narzędzia "Lupa" lub skrótem Alt (lewy) + kółko myszki. Wybieramy plamisty pędzel (do pobrania w sieci musicie poszukać, lecz pewnie ktoś kto czyta ten poradnik już posiada w swoim zbiorze bardzo dużo pędzli), wybieramy kolor czarny i lekko rozmazowujemy "rany" tak jak na obrazku poniżej.

[Obrazek: krok4.jpg]

7) Teraz ustawiamy krzywe, robiłem to już w innym poradniku więc nie będe opisywał gdzie to jest i jak to znaleźć. Ustawiamy według własnegu gustu tylko zakładkę "RGB" (było to już w wcześniejszym poraniku) aby uzyskać taki efekt:

8) Teraz możemy dodać jakieś własne tło i gotowe! Oto wynik naszej pracy.
Dziękuje za przeczytanie.

[Obrazek: obrayek.jpg]
  Odpowiedz
B0hazard napisał(a):... Dobra gdy wykonaliśmy tą operację musimy otworzyć drugi obrazek a w zasadzie naszą teksturę "terminatora". Nie będe tego opisywał bo myślę że każdy się domyśli. Oczywiście zaznaczamy nasz obrazek, i wkleiamy w projekt z naszym doktorem. Teraz za pomocą ...

Skąd mam sobie tą teksturę ściągnąć :D - co ja wróżka :D ?
---
  Odpowiedz
Chciałem trochę zachęcić do korzystania z "Grafika Google" ale niech będzie. Post poprawiony.
  Odpowiedz
ziomek wyślesz mi na maila ten pędzel szukałem i nigdzie nie mogę znaleść plis
[email protected]
  Odpowiedz
(04.07.2012, 17:04)prim3k napisał(a): ziomek wyślesz mi na maila ten pędzel szukałem i nigdzie nie mogę znaleść plis
[email protected]
Autora poradnika nie ma już na tym forum ale możesz użyć innego pędzla. Efekt wcale nie musi być taki sam, a może Tobie lepiej wyjdzie :)
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
hey mam chyba ten pędzel ale jak nim robie to mi nie wycina tylko maluje pomożesz ?
  Odpowiedz
Przeczytaj dokładnie punkt 4 poradnika.
---
  Odpowiedz
Dla mnie ten obrazek zrobiony w Photoshopie przez B0hazarda jest genialny ;) Oby tak dalej :D Powodzenia ;)
  Odpowiedz
świetna sprawa i jako początkujący dużo sie z tego nauczyłem...
jak na razie udało mi sie zrobić cos w tym stylu

[Obrazek: 600807_137730673084396_1244754824_n.jpg]
  Odpowiedz