Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Euro 2012 im. Stepana Bandery?
Gdy dowiedziałem się, że nacjonaliści ukraińscy planują aby budowany stadion piłkarski we Lwowie został nazwany imieniem ludobójcy Stepana Bandery, to pomyślałem sobie, że jeśli do tego dojdzie, to Euro 2012 stanie się początkiem nowej zimnej wojny, a na kibiców polskich będą czekały na Ukrainie noże, siekiery i bagnety zwolenników UPA.

Osama bin Laden Ukrainy, czyli terrorysta Stepan Bandera, twórca ideologii ludobójstwa Polaków na Kresach Wschodnich R.P. ma zostać uczczony na każdym meczu Euro 2012, który będzie rozegrany na stadionie we Lwowie!

Niedawno były prezydent Ukrainy przyznał tytuł „bohatera” Ukrainy dla mordercy i inspiratora czystek etnicznych dokonanych na Polakach, zamieszkałych od stuleci na Kresach Wschodnich, terroryście Stepanowi Banderze. Wiktor Juszczenko jest synem banderowca, który miał zbrukane ręce krwią niewinnych polskich kobiet i dzieci, ale żaden polski minister ani premier nie wysłał oficjalnej noty protestacyjnej przeciw znieważeniu ofiar mordów dokonanych przez UPA!

W Bielsku-Białej mieszka obecnie co najmniej kilkadziesiąt rodzin Polaków wypędzonych ze Lwowa, Złoczowa, Dunajowa, Stanisławowa i wielu innych miejscowości Kresów Wschodnich Rzeczypospolitej, którzy cudem uciekli spod karabinów i siekier oprawców z UPA. Żyją świadkowie bestialskich mordów dokonywanych na bezbronnych mieszkańcach tamtych ziem tylko dlatego, że byli Polakami. Gdy bliska mi osoba z mojej rodziny twierdziła po „pomarańczowej rewolucji”, że ojciec Wiktora Juszczenki był znanym banderowcem, oprawcą naszych rodaków, to oburzyłem się i dodałem, że to na pewno jest tylko zbieżność nazwisk, bo przecież nowy prezydent Ukrainy tak bardzo deklaruje przyjaźń do Polaków. Wtedy osiemdziesięcioletni już mieszkaniec przedwojennych Kresów odpowiedział, że w II-giej Rzeczypospolitej większość Ukraińców deklarowała przyjaźń do Polaków aż do września 1939roku, kiedy weszła Armia Czerwona i Ukraińcy denuncjowali na NKWD i KGB polską inteligencję i członków polskiego ruchu oporu .

Wróćmy jednak do czasów II-giej Rzeczypospolitej. W latach 1918-1939 Ukraińcy mieli się w Polsce dużo lepiej niż w ZSRR. Mieli prawo posiadać ziemię i domy, nie było tutaj klęski głodu jaką Stalin zafundował mieszkańcom wschodniej Ukrainy, kiedy z wycieńczenia wymarło na wschodniej Ukrainie wieleset tysięcy Ukraińców i Polaków pod rządami Kraju Rad. Na Kresach Wschodnich Rzeczypospolitej nikt nie mordował nikogo z przyczyn narodowościowych. Stepan Bandera był terrorystą i mimo, że zasługiwał na karę śmierci, to Sąd Rzeczypospolitej potraktował go łagodnie i po oficjalnym procesie skazał go za terroryzm tylko na karę więzienia. Bandera wyszedł z kryminału po agresji na Kresy Wschodnie Armii Radzieckiej w 1939roku i po włączeniu Kresów do ZSRR organizował antypolskie oddziały. Wywózki Polaków na Sybir inspirowali ukraińscy nacjonaliści, a kogo nie wywieziono, tego mordowały banderowskie bojówki. Podstawą ideologii Bandery było sianie nienawiści do Polaków i do Żydów zamieszkujących tamte tereny. Stepan Bandera nauczał, że należy oszczędzać amunicji i tam gdzie to jest możliwe zabijać Polaków siekierami, a małe dzieci gołymi rękoma. Banderowcy mordowali całe rodziny bezbronnych Polaków bez jakichkolwiek procesów i za przyzwoleniem władz zarówno radzieckich jak i hitlerowskich.

Gdy w 1941roku weszli na te tereny Niemcy, to Bandera prowadził pertraktacje z hitlerowcami na temat wspólnych działań przeciwko polskim partyzantom i prowadzeniu wspólnych czystek etnicznych. Zgubiła go jednak własna nienawiść, bo gdy nie udało mu się namówić jednego z Ukraińców, aby zabił własną żonę Polkę, to najpierw kazał zamordować swojego rodaka za niesubordynację, a potem zgwałcił i zamordował tę bezbronną kobietę. Ktoś dorosły z tej rodziny jednak ocalał i mimo że to był Ukrainiec, to zgłosił Banderę na Gestapo i został on aresztowany za przestępstwo kryminalne, a nie jak to teraz twierdzi Juszczenko – za „bohaterstwo”.

11 lipca 2010 r minęła 67 rocznica Krwawej Niedzieli na Wołyniu, gdzie UPA mordowała wtedy masowo Polaków, Ormian i Żydów i właśnie w tym dniu, Ukraińcy ogłosili w mediach , że chcą uczcić zasługi Bandery nazywając jego imieniem stadion piłkarski we Lwowie.

Ideologicznym uczniem Bandery był Własow, który najpierw mordował Polaków jako generał Armii Radzieckiej, a potem przeszedł na stronę hitlerowców i własowcy starali się prześcignąć w okrucieństwie nawet SS-manów, mordując Polaków nie tylko na Kresach, ale „wsławili się” gwałtami i ludobójstwem na rannych powstańcach warszawskich.

Po wojnie Bandera znalazł schronienie w Niemczech w Monachium za zasługi jakie miał dla Rzeszy.

Jakie są cechy wspólne ideologii Osama bin Ladena i Stepana Bandery?
1. Jeden był a drugi nadal jest zwolennikiem terroryzmu.
2. Obaj wydawali rozkazy mordowania niewinnych ludzi.
3. Zarówno bin Ladena jak i Banderę charakteryzuje antysemityzm.
4. Obie te ideologie stanowią zagrożenie dla cywilizacji życia i niebezpieczeństwo stworzenia nowego totalitaryzmu.

Czy byłoby możliwe, aby kanclerz RFN ogłosiła Adolfa Hitlera narodowym bohaterem Niemiec, albo premier Italii ogłosił Benito Mussoliniego bohaterem narodowym Włoch ? Na szczęście takiej możliwości w XXI wieku już nie ma. Skoro jednak stało się możliwe, że inny zbrodniarz-ludobójca Stepan Bandera został ogłoszony oficjalnie bohaterem Ukrainy przez byłego prezydenta tego kraju, to Polska powinna była zerwać stosunki dyplomatyczne z Ukrainą!

Teraz w atmosferze medialnej przyjaźni pod hasłem Euro 2012 Ukraińcy już idą krok dalej i planują nazwać nowy stadion piłkarski im. ludobójcy i Polakobójcy Stepana Bandery, czyli chcą wszystkim Polakom napluć w twarz… A nasz Rząd i nasz nowo wybrany Prezydent Elekt w tej sprawie milczy!

Panie Premierze Tusk, Panie Prezydencie Elekcie Komorowski – król Jan Kazimierz nie o taką Polskę walczył!

Przypomnę tym którzy zapomnieli: Wydarzenie, jakie miało miejsce 1 kwietnia 1656 r. w katedrze lwowskiej, było faktem nie mającym precedensu w historii Europy. Tego dnia, podczas uroczystej mszy świętej, w obecności senatorów, biskupów, szlachty i ogromnych rzesz zwykłego ludu, król Jan Kazimierz – dokonawszy wpierw koronacji Matki Bożej na Królową Korony Polskiej – klęknął przed wizerunkiem Matki Bożej Łaskawej i wypowiedział następujące słowa:

„Wielka człowieczeństwa Boskiego Matko i Panno! Ja, Jan Kazimierz, Twego Syna, Króla królów i Pana mojego, i Twoim zmiłowaniem się król, do Twych Najświętszych stóp przychodząc, tę oto konfederację czynię: Ciebie za Patronkę moją i państwa mego Królową dzisiaj obieram. Mnie, Królestwo moje Polskie, Wielkie Księstwo Litewskie, Ruskie, Pruskie, Mazowieckie, Żmudzkie, Inflanckie i Czernihowskie, wojsko obojga narodów i pospólstwo wszystko Twojej osobliwej opiece i obronie polecam, Twojej pomocy i miłosierdzia w teraźniejszym utrapieniu królestwa mego przeciwko nieprzyjaciołom pokornie żebrzę…

A że wielkimi Twymi dobrodziejstw zniewolony przymuszony jestem z narodem polskim do nowego i gorącego Tobie służenia obowiązku, obiecuję Tobie, moim, ministrów, senatorów, szlachty i pospólstwa imieniem, Synowi Twemu Jezusowi Chrystusowi, Zbawicielowi naszemu, cześć i chwałę przez wszystkie krainy Królestwa Polskiego rozszerzać, czynić wolą, że gdy za zlitowaniem Syna Twego otrzymam wiktorię nad Szwedem, będę się starał, aby rocznica w państwie mym odprawiała się solennie do skończenia świata rozpamiętywaniem łaski Boskiej i Twojej, Panno Przeczysta!

A że z wielkim żalem serca mego uznaję, dla jęczenia w presji ubogiego pospólstwa oraczów, przez żołnierstwo uciemiężonego, od Boga mego sprawiedliwą karę przez siedem lat w królestwie moim różnymi plagami trapiąca nad wszystkich ponoszę, obowiązuje się, iż po uczynionym pokoju starać się będę ze stanami Rzeczypospolitej usilnie, ażeby odtąd utrapione pospólstwo wolne było od wszelkiego okrucieństwa, w czym, Matko Miłosierdzia, Królowo i Pani moja, jakoś mnie natchnęła do uczynienia tego wotum, abyś łaską miłosierdzia u Syna Twego uprosiła mi pomoc do wypełniania tego, co obiecuję”.

Opisane zdarzenie przeszło do historii Polski pod nazwą ślubów lwowskich. Jego geneza wiązała się ściśle z określaną mianem „potopu” wojną, jaką Rzeczpospolita Obojga Narodów prowadziła ze Szwecją w latach 1655–1660.

Czy możemy dopuścić w 2012 roku do tego, aby cała Europa oglądała upokorzenie Rzeczypospolitej, gdy sprawozdawcy z całego świata będą relacjonowali mecze piłkarskie ze stadionu imieniem Polakobójcy i ludobójcy Stepana Bandery?

W tej sytuacji , władze RP powinny ogłosić bojkot Euro 2012 na Ukrainie i zażądać rozegrania wszystkich meczy w Polsce!

Źródło: Rajmund Pollak
  Odpowiedz
Myślę że przesadzasz z tym wszystkim. Po pierwsze, bardzo nie lubię kiedy politykę miesza się do sportu. Po drugie, nie wierzę aby taką nazwę wybrano dla tego stadionu. Po trzecie, krytykujesz nacjonalistów ukraińskich, a sam uderzasz w mocno patriotyczne tony i wygłaszasz apel bardzo radykalny i trącający o nacjonalizm. Czy dlatego że Hitler napadł na Polskę, mamy nienawidzić wszystkich Niemców, Czy dlatego że w traktatach po drugiej wojnie zostaliśmy sprzedani "Komuchom". mamy nienawidzić wszystkich Amerykanów, Anglików i Francuzów. Jejku w ten sposób to można wymieniać i wymieniać, i możemy w końcu dojść do wniosku, że musimy nienawidzić wszystkich dookoła. Szwedów za "Potop", Niemców, Austrię i Rosję za "Rozbiory" i jeszcze setki innych spraw. Zresztą co tu dużo gadać, to jest temat polityczny i przenoszę go do odpowiedniego działu.
  Odpowiedz
Ales cegle skopiował... U nas w mediach i polityce nie będzie żadnego odzewu. Zauważ ze wszystkie wydarzenia które mogłyby postawić w złym świetle naszych sąsiadów są umiejętnie przemilczane... Tzn. wspominają ze tego i tego dnia jest taka i taka rocznica, ale nie wspominają z czym to jest związane, i pokazują ludzi na tych wydarzeniach jako grupkę moherów.

Dowody? Lwów, Wołyń, Wieluń – ilu z was mówią coś te nazwy? Lewacy przegrali politykę historyczna, a może zrobili to specjalnie, w ramach jakiegoś starego układu? Nie próbuje nawet zgadywać.
Zresztą całkiem niedawno jednak z ulic ukraińskich została ochrzczona na „Bohaterów UPA” i nie było żadnego odzewu. Gdy przejedziecie się po naszych najbliższych sąsiadach, kupcie atlas szkolny, zobaczycie „ziemie <tu wstaw sąsiedni kraj> pod chwilowym zaborem polskim.”

Dzisiaj w odniesieniu do drugiej wojny światowej nie mówi się „Niemcy” na armie niemiecka, mówi się „naziści”. Nie mówi się „Auschwitz” tylko „Polski obóz zagłady”. Takich przykładów jest setki.

Tak jeszcze wspomnę na marginesie, Polacy dostali łatkę antysemitów, a Polska ma płacić odszkodowania żydom. Tutaj zaczyna się robić ciekawie, bo żydzi europejscy masowo emigrowali do USA i Polski właśnie – dlaczego? Bo tam im było najlepiej. Mieli niespotykana nigdzie indziej tolerancje, mieli swoje getta (na własne życzenie) bo woleli żyć wśród swoich. Później zwaliła się wojna, żydów w Polsce „kasowali” a lobby żydowskie w USA to olało. Patton szczerze chciał na to zareagować, ale lobby miało to gdzieś – za to teraz chętnie wyciągają łapki po odszkodowania - „Bo własność wymordowanych żydów należy do narodu żydowskiego”. I tego nikt nie prostuje, żaden polityk lub „szanowany” (czytaj: lewacki) publicysta bądź historyk się nie odzywa. Za to paszkwilanci w stylu Grossa cały czas piszą paszkwile. I jak tu nie być antysemita?

Tak czy siak, nic się z tym wszystkim nie da zrobić, władze i media starają się byśmy zapomnieli o własnej historii – więc zapominamy.

Apropos, Bandera większość wojny przesiedział w którymś obozie Niemieckim, więc ciężko mu „przybić” działania wojenne Ukraińców. Za te mordy bardziej trzeba się czepiać jego następców. Sam Bandera ogłosił „walkę o wolna Ukrainę” w momencie wkroczenia Niemców do kraju, i za to dostał odsiadkę. Nie wiem co za przygłup pisał ten artykuł, jednak polecam mu by sprawdził, zanim kogoś zaszufladkuje. Tutaj mamy przykład typowego myślenia „skoro kogoś lubią nacjonaliści, to jest on zły, niedobry, morderca, nazista, komunista, i pewnie homofob”. Faktem jest ze założył SB w swoim kraju, jednak gdy ta SB dokonywała „masówek”, on już siedział po uszy w mamrze. Z punktu widzenia Ukraińców to był faktycznie bohater – nie zgadzał się na nic co mogłoby przynieść uszczerbek Ukrainie.
  Odpowiedz
Przepraszam za mały offtop, ale chciałam dwa słowa odnośnie tych roszczeń żydowskich.

Parę miesięcy temu czytałam na ten temat artykuł w Angorze (szukałam, ale nie mam już tego egzemplarza, także nie podam numeru), przedruk z innego czasopisma. O ile dobrze pamiętam, był to zresztą wywiad chyba właśnie z historykiem (głowy nie dam, że z historykiem).

W każdym razie, była tam mowa o tych śmiesznych żądaniach, jakoby majątek po Żydach zamordowanych w czasie II wojny światowej, którzy nie zostawili po sobie spadkobierców, miał przejść na własność Izraela bodajże, jako właśnie "własność narodu żydowskiego". I ten historyk(?) wypowiadał się, że po pierwsze - Żydzi ci byli obywatelami polskimi, a więc zgodnie z polskim prawem w razie braku spadkobierców majątek po nich przechodzi na skarb państwa. Po drugie - niedługo po wojnie Polska zapłaciła już ileś tam pieniędzy w ramach odszkodowania dla Żydów, Stanom Zjednoczonym (i zdaje się Izraelowi), gdzie przebywała większość ocalałych Żydów, i tymi pieniędzmi rozporządzano już w Stanach, i z nich wypłacano odszkodowania. Ponadto Polska ze Stanami podpisała jakąś umowę (przepraszam, że tak niedokładnie, ale piszę z pamięci), zgodnie z którą Polska spłaciła już swój "dług" i więcej płacić nie będzie, więc wszelkie roszczenia mogą być kierowane tylko i wyłącznie do USA. Jest to prawnie usankcjonowane i nie ma możliwości, żeby Polska cokolwiek płaciła, a nasi politycy nie wypowiadają się w tej kwestii, bo to drażliwy temat i nie chcą nikomu podpaść. W jednym tylko wypadku Żydzi mogą uzyskać cokolwiek od Polski - żyjący spadkobiercy nieruchomości bądź gruntów w Polsce po Żydach, którzy w czasie wojny zostali zamordowani lub zmuszeni do ucieczki z kraju. Ale oczywiście spadkobiercy muszą umieć to udowodnić.

Koniec offtopu. ;)
  Odpowiedz
Artykuł jest skopiowany, przecież jest źródło.
Ale umieściłem go ponieważ uważam podobnie.
Nie widzę wiele sensu w wyjaśnieniach pt" Bo siedział w więzieniu'" ITP./
Ten artykuł jest dla ludzi inteligentnych a nie powtarzających mass media.
Z resztą co tu dużo pisać obecne władze na Ukrainie to większość banderowcy i ich rodziny...

Zapraszam na Ukrainę tam można samemu doświadczyć prawdy i "przyjaźni"
Ukraińców do Polaków.. ( Zwykłych ludzi - przez lata nasączanych propagandą )

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Ciekawy jestem skąd ty znasz, i skąd ty wiesz o tej nienawiści Ukraińców. Ja mieszkając we wschodniej Polsce, spotykam ich na co dzień i osobiście znam wielu z nich. I to właśnie tych zwykłych ludzi, jakoś nie zauważyłem tej nienawiści, tak naprawdę są bardzo podobni do nas Polaków. Lubią się śmiać, są serdeczni i lubią wypić "stakana".

Cytat:Zapraszam na Ukrainę tam można samemu doświadczyć prawdy i "przyjaźni"
Ukraińców do Polaków.. ( Zwykłych ludzi - przez lata nasączanych propagandą )

Byłem na Ukrainie kilka razy, mieszkałem w Kijowie u znajomych i w Równem, i również tej nienawiści nie doświadczyłem.

Cytat:Ten artykuł jest dla ludzi inteligentnych a nie powtarzających mass media.

A z tą inteligencją, to albo próbujesz kogoś sprowokować, albo po prostu twoja ci nie podpowiedziała, że możesz kilku ludzi urazić.
  Odpowiedz
Nie chciałem Cię urazić ani nikogo.
Opisuję wszystko jak widzę.
Ukraińcy to normalni ludzie..
Jasne a jacy mają być..
Nie mówię że biegają po ulicach i szukają Polaków..
I wiadomo ludzie jak i wszędzie są różni..
Nie mam nic do Ukrainy ale żal ściska jak komuna dalej nami manipuluje..
  Odpowiedz
Zgadza się, wszędzie i w Polsce i na Ukrainie, są ludzie normalni tacy jak Ty i Ja, ale pełno jest też różnych pieniaczy. Takich jak "banderowcy" (to nie błąd celowo napisałem z małej litery), którzy celowo chcą wprowadzić niezgodę i nienawiść. Ja osobiście nie cierpię takich pieniaczy (jak na przykład ten którego artykuł przytoczyłeś) i staram się trzymać od takich z daleka. No weź się tak uważnie wczytaj w ten tekst, w ten sam sposób i na takich samych odczuciach jechali Hitler, Stalin i inni dyktatorzy. Pisze że nacjonaliści ukraińscy próbują zdyskredytować mistrzostwa, a przecież on sam dąży do tego samego. Mądrzy ludzie starają się łagodzić konflikty a nie podburzać do nich. A gdyby wybuchł jakiś konflikt to facet pewnie spakował by walizki i prysnął do Stanów. I taka jest prawda o takich pieniaczach.
  Odpowiedz
Hmm..
Nie wiem jak by to zanegować :)
Ogólnie się zgadzam ale widzę to inaczej, znacznie inaczej.

Wyobraź sobie że ktoś Ci wbija nóż,
Ty ledwo żyjesz a ta osoba wmawia Ci że wbiła nóż w drzewo,
przecież jest Twoim przyjacielem..

To analogia a nieświadomość i brak jakiejkolwiek wiedzy nie jest dobrem.
Nie da się budować przyjaźni na kłamstwach.
To fikcja która wcześniej czy później wybuchnie.
Podobnie jak cała UE...
  Odpowiedz