Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Funkcja kwadratowa - wyjaśnienie zadania.
Mam takie pytanie, ponieważ pisałem sprawdzian z matematyki i nie rozumiem jednego zadania, proszę o to by ktoś mi rozwiązał to zadanie i wytłumaczył jak to się rozwiązuję.
Podaj dziedzinę funkcji y=x-4/2x-8.
Czy liczba 4 jest miejscem zerowym tej funkcji ?.
  Odpowiedz
Dziedzina funkcji - zbiór liczb rzeczywistych oprócz 4, bo ta liczba da 0 w mianowniku

Czy liczba 4 jest miejscem zerowym funkcji? - należy w miejsce X podstawić 4 i jeśli wyjdzie 0 to tak.
A więc:
y=4-4/2*4-8=0/0 tego działania nie można wykonać, a więc nie jest miejscem zerowym liczba 4.
  Odpowiedz
Ale przy podawaniu miejsca zerowego i dziedziny patrzymy na licznik czy na mianownik ?.
  Odpowiedz
Widmo, aby podać miejsce zerowe należy rozwiązać całe równanie. Natomiast w mianowniku ułamka (a więc pod kreską) nie może być zera, ponieważ "pamiętaj, cholero, nigdy nie dziel przez zero!". ;)
  Odpowiedz
WODMO29 napisał(a):Ale przy podawaniu miejsca zerowego i dziedziny patrzymy na licznik czy na mianownik ?.

No i tak samo podchodzisz do matmy jak do czytania postów. Już ci wcześniej pisałem na forum jakie warunki należy sprawdzić.

swordancer napisał(a):Zapamiętaj sobie wszystkie wyjątki:

Mianownik musi być różny od zera.
Wartość pod pierwiastkiem musi być większa lub równa zero.
logaX i lnX, gdzie X musi być większy od zera.

No i funkcje cyklometryczne są jeszcze, ale to cię na razie chyba nie dotyczy.

Niezależnie, czy te wyjątki są w mianowniku, czy w liczniku. Zawsze rozpisujesz równania dla każdego z osobna i w ten sposób otrzymujesz dane do wyznaczenia dziedziny i miejsc zerowych.
  Odpowiedz