Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Ostatnio wpadła mi w oko reklama telewizyjna internetowego kantoru wymiany walut. Chciałabym sprzedać pewną ilość waluty w takim kantorze ze względu na korzystniejszy kurs niż w tradycyjnych kantorach w moim mieście. Przejrzałam oferty kilku takich kantorów, sprawdziłam banki, które są przez nie obsługiwane, zaszłam do dwóch z nich.
I teraz już nic nie rozumiem.
Z informacji na stronach kantorów wynika w skrócie, że ze swojego konta internetowego przelewam im pieniądze w wybranej przeze mnie walucie, a oni przelewają na moje konto równowartość w innej walucie (złotówki na inną walutę bądź walutę na złotówki). Tak przynajmniej zrozumiałam. W obu bankach z listy, w których dziś byłam, usłyszałam, że nie mają w ofercie czegoś takiego jak walutowe konto internetowe - owszem, są lokaty walutowe, ale bez konta internetowego. Więc jeśli chciałabym na rachunek z kontem internetowym wpłacić walutę, zostałaby ona przeliczona na złotówki (po bardzo niekorzystnym dla klienta kursie, korzystnym jedynie dla banku) i na moje konto wpłynęłaby kwota w złotówkach.
Jak więc tak naprawdę działają te internetowe kantory walutowe?
Dodam, że chodzi mi o wymianę dolarów amerykańskich na złotówki.
Zależałoby mi głównie na informacjach od kogoś, kto już korzystał z tego typu usług, ewentualnie od kogoś, kto ma jakiekolwiek pojęcie na ten temat, bo ja nie mam żadnego.
Ogólnie taka wymiana jest nieopłacalna, jest ona przeznaczona dla ludzi którym się spieszy i nie mają czasu latać po kantorach....
Ja jak chce wymienić walutę lecę (Większe miasto) do warszawy i wymieniam w INTRAGO walutę
05.07.2012, 19:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.03.2017, 15:32 przez amb00.)
jest kilka mankamentów... trochę plusów i minusów, podstawa to kantory dzielimy na takie gdzie właściciel wcześniej miał budkę z walutami a teraz ma stronę i kantory społecznościowe typu peer to peer exchange. Które lepsze - ciężko orzec. najczęściej te społecznościowe mają lepsze kursy ( mniej prowizji i takich tam ) ale słabsze referencje - braki wpisów do rejestrów NBP itp. Jeśli posiadasz konto w : PKO BP, Pekao SA, BZ WBK, BRE Bank, Bank Millennium, Alior Bank - sugerował bym Ci skorzystać z usług walutomatu.pl. Oferuje fajne kursy, posiada swoje konta w wymienionych wyżej bankach więc odpadają koszta. Zresztą sporo na ten temat znajdziesz tutaj [CIACH!], mam za sobą kilka transakcji i jestem zadowolony.
06.07.2012, 23:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.03.2017, 15:33 przez amb00.)
(05.07.2012, 13:33)MissFuneral napisał(a): Ostatnio wpadła mi w oko reklama telewizyjna [CIACH!] wymiany walut. Chciałabym sprzedać pewną ilość waluty w takim kantorze ze względu na korzystniejszy kurs niż w tradycyjnych kantorach w moim mieście. Przejrzałam oferty kilku takich kantorów, sprawdziłam banki, które są przez nie obsługiwane, zaszłam do dwóch z nich.
I teraz już nic nie rozumiem.
Z informacji na stronach kantorów wynika w skrócie, że ze swojego konta internetowego przelewam im pieniądze w wybranej przeze mnie walucie, a oni przelewają na moje konto równowartość w innej walucie (złotówki na inną walutę bądź walutę na złotówki). Tak przynajmniej zrozumiałam. W obu bankach z listy, w których dziś byłam, usłyszałam, że nie mają w ofercie czegoś takiego jak walutowe konto internetowe - owszem, są lokaty walutowe, ale bez konta internetowego. Więc jeśli chciałabym na rachunek z kontem internetowym wpłacić walutę, zostałaby ona przeliczona na złotówki (po bardzo niekorzystnym dla klienta kursie, korzystnym jedynie dla banku) i na moje konto wpłynęłaby kwota w złotówkach.
Jak więc tak naprawdę działają te [CIACH!] walutowe?
Dodam, że chodzi mi o wymianę dolarów amerykańskich na złotówki.
Zależałoby mi głównie na informacjach od kogoś, kto już korzystał z tego typu usług, ewentualnie od kogoś, kto ma jakiekolwiek pojęcie na ten temat, bo ja nie mam żadnego.
fakt, niektore banki, np. BGZ nie maja kont walutowych dla ludnosci, ale wiekszosc ma - najlepiej wejdz na porownywarke kantorow [CIACH!]gdzie sie wszystkiego dowiesz, wybierzesz bank, walute, kwote i stronka sama Ci policzy i pokaze najtanszy kurs
09.05.2016, 01:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.03.2017, 15:33 przez amb00.)
I sam, i moi znajomi i często korzystamy z internetowego kantora. Osobiście myślę, że [CIACH!]jest jednym z tych wartych uwagi kantorem. Ma bardzo korzystny kurs walut. Dodatkowo także wszystkie transakcje są wykonywane w terminie.