Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jak wykorzystujesz swojego gryzonia?
Witam.

Porozmawiajmy trochę na temat wykorzystywania swojego gryzonia na chomikuj.pl

Jedni mają konto tylko w celu wrzucenia swoich back-upów na serwer, inni z kolei wymieniają się zdjęciami i filmami ze znajomymi.
Jednak takich chomików jest niewiele.

Zdecydowana większość jednak ma swoje konta by zupełnie legalnie gromadzić masę plików, w celu uzyskania punktów za, które możemy w późniejszym czasie pobrać dowolnie pliki.

Tyle na ten temat w tym poście - to Wy się pochwalcie do czego Wam jest potrzebny chomik ;)

Ja zacznę...
Osobiście założyłem kiedyś konto by pobrać jeden film, który znalazłem jedynie na tym portalu. Jednak nie mogłem go pobrać z powodu ograniczeń ( 50 Mb na darmowe konto ). Smsa też nie miałem zamiaru wysłać...

Szybko gdzieś przeczytałem jak zdobyć transfer nie płacąc za to ani grosza.
Wyglądało na proste więc spróbowałem... Zacząłem zachomikowywać innych pliki, i uploadować własne, aż uzbierałem punkty na film.
Tak mnie to wciągnęło, że zostałem do dziś.

W tej chwili mam na tyle transferu by pobierać co i kiedy chcę a jednocześnie dzielić się nim z innymi w postaci oddawania Free Transferu.
Wolę spędzać czas na chomikuj niż marnować dni i godziny na gry, które nie prowadzą do niczego.

Przy okazji tworząc opis chomika, reklamę itp. uczę się html'a.

Zapraszam do dyskusji.
  Odpowiedz
Jak to się zaczęło u mnie??

Hmm to było tak dawno, że trudno mi sobie przypomnieć szczegóły.
Ale pamiętam jak szukałem kiedyś pliku, który znajdował się właśne na chomikuj.pl.
Oczywiście zarejestrowałem się, plik pobrałem i zapomniałem o całej sprawie.

Kilka miesięcy później znów ta sama sytuacja.
- Znów ten chomik? Pomyślałem sobie.
Jednak tym razem wysłałem sms`a abym mógł pobrać plik (nie pamietam co to było)
Był to jeden jedyny sms w mojej historii jaki wysłałem by dokupić transfer.

Potem znalazłem czyjeś poradniki (kobieta) dotyczące uploadowania na chomika, pisania kolorowym tekstem itd itp.

I tak mnie to wciągnęło, że jestem do tej pory.

Aha zapomniałbym odpowiedzieć na najważniejsze pytanie heh....
Chomika używam w kilku celach.

Dla zabicia czasu (nie raz mam go wiele)
Back up plików (chociaż to niemądre na jednym hostingu trzymać pliki, ale są jeszcze CD)

Odpowiedz
U mnie to się zaczęło podobnie jak u Kruchego, z jednym małym wyjątkiem, że to Kruchy mnie w to wciągnął:D...

Raz założyłem sobie konto, żeby coś ściągnąć. Wykupiłem transfer sms'em, ściągnąłem co miałem ściągnąć i konto zostawiłem na około rok. Po tym roku Kruchy zaczął swoją działalność w uploadowaniu plików. Po niedługim czasie zacząłem od niego chomikować pliki i chomikuje do dziś:)

Chomika wykorzystuje tak jak poprzednicy:
-dla zabicia czasu
-oraz żeby ściągnąć jakieś pliki za punkty, które uzyskam.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
Mnie w chomika wkręcił mój ojciec chrzestny mało czasu spędzał na gg czy nk a nie widzieliśmy się 18 lat z przyczyn od nas nie zależnych i tak się kiedyś zgadaliśmy że jak założę chomika to będziemy w stałym kontakcie .Udało się nauczył mnie podstaw obsługi albo działał za mnie .

więc wykorzystuję moje chomiki do :
a)kontaktu z wujkiem
b)tak jak cała reszta:D
  Odpowiedz
Moja przygoda z chomikiem zaczęła się kiedy przegapiłem gale PPV wrestlingu Federacji WWE dokładniej Wrestelmanię 25, w TV nie udało mi się jej obejrzeć więc długo szukałem tej gali na internecie no i znalazłem ją u Chomiczka wredas, od tamtego czasu chomik stał się jedna z moich ulubionych stronek :)

Chomiczka wykorzystuję jako Backup prywatnych plików oraz do pobierania muzyki ażeby pobierać potrzebny jest transfer no i punkty które trzeba jakoś zebrać wiec dużo chomikuję od innych, rzadko wysyłam coś własnego :) ale to raczej z racji słabego uploadu
  Odpowiedz
Witajcie
Moja przygoda z chomikiem zaczeła się około 1 roku temu gdy chciałem pobrać jedną grę szukałem strony gdzie bede mógł pobierać kilka partów gry na raz no i miałem problrm gdyż strony typu megaupload ma swoje ograniczenia chyba,że wykupie jakis tam pakiet....Zawsze jak czegoś szukałem okazywało się,że jest tylko na chomikuj, wiec załozyłem konto i wykupiłem sobie transfer.Po jakimś czasie uświadomiłem sobie jak ja duzo wydaje na transfer było to około 30 zł miesięcznie.Duzo pobierałem i pamiętam wbiłem na jakieś forum i przeczytałem jakie możliwości ma chomik i dowiedziałem sie jak zbierać pkt i wymieniać na transfer, spodobalo mi się to i do dzis prowadze swojego chomika,może nie jest zbyt popularny,ale wystarcza dla mnie na transfer i od czasu udostepniam za free.
Jedynym problemem moim jest to,że musze chomikować pliki swoich mam bardzo mało,ale to już wina mojego neta

Chomika stworzyłem by:
-Przetrzymywać od czasu do czasu swoje pliki
-Podoba mi się chomik również ze względu na to,żę można tu poznać miłych ludzi z którymi fajnie się pisze i do których mogę zawsze udać się z prośbą,a oni chętnie mi pomogą.
-Równiez po to by zdobywać pkt, wymieniac je na transfer i nie wydawać pieniedzy.

Pozdrawiam
  Odpowiedz
Moja przygoda z chomikiem zaczęła się kilka lat temu. Szukałam ebooków no i większość była na chomikach. Najpierw ściągałam te do 1 MB, aż do czasu gdy zdecydowałam się zarejestrować bo pliki były coraz większe. Mój chomiczek był golutki, a transfer free wykorzystany, 2 razy dokupiłam dodatkowy sms-em.

Aż do września ubiegłego roku.
Komputer mi padł i wszystko co na nim było przepadło bez możliwości odzyskania:@.
Zdecydowałam, że gdzieś muszę umieszczać programy i całą resztę, żeby nie było takiej sytuacji.

I tak się zaczęło. Duże pliki muszę dzielić, drażni mnie powolne wysyłanie ale nadal to robię. Wciąga ten chomiczek bardzo. Teraz nie muszę już dokupować transferu, punkty wystarczają na pobieranie i dzielenie się z innymi, a powolne ale rosnące grono odwiedzających mojego chomiczka cieszy oko.

Chomiczka wykorzystuję do::)
-przechowywania własnych plików
-chomikowania i pobierania
-zdobywana punktów, to chyba każdego cieszy
-dużo się można też od was nauczyć, czytając opisy , instrukcje itp.

Odpowiedz
Jak to się zaczęło
Dokładnie nie pamiętam jak to się zaczęło ale pamiętam czasy gdy płaciłem za transfer aby coś pobrać. Pamiętam że zawsze gdy szukałem czegoś specjalnego najczęściej tego konkretnego programu to w google dopisywałem zawsze obok nazwy tekst: chomikuj.pl i znajdywałem zawsze to co chciałem.
Potem długo nie używałem chomika i ściągałem poprzez sieć torrent.
(Miałem wszystko obcykane na temat torrentów ale mam za mały upload i nigdy nie mogłem się utrzymać i byłem banowany.)

Zwrot akcji
Zostawiłem torrenty i jakoś takoś powoli przychodził czas na chomika. Poczytałem gdzieś opinie i stwierdziłem że też tak chcę. Zaczęło się jak zwykle od chomikowania dużych plików. Miałem nawet tapety na pulpit i dużo fotek XXX. Pewnego dnia nastąpił zwrot akcji i pomyślałem że stworzę takiego prawdziwego chomika poświęconego grom z serii Twierdza (ang. Stronghold). Jedna gra, druga, trzecia potem patche i dodatki i ruszyłem pełną parą. Początkowe punkty może nie były wielkie ale szybko się powiększały.

To był strzał nie w dziesiątkę a w setkę
Zacząłem przeglądać fora internetowe w poszukiwaniu pytań o różne pliki i dodatki do moich Twierdz i natrafiłem na pytanie "czy nie ma ktoś uniwersalnego spolszczenia do gry Twierdza 2 ?". Miałem oficjalne spolszczenie z badziewnym patchem 1.31 . To był strzał nie w dziesiątkę a w setkę. Pogoglowałem co i jak, potem rozebrałem to spolszczenie i zrobiłem swoje uniwersalne dla każdego, bez patcha, tylko samiutkie spolszczenie, niezwykle kompatybilne. Wysłałem je i zacząłem reklamować linki wszędzie tam gdzie pisano coś o spolszczeniu do Twierdzy 2. Ludzie zlatywali się jak gołębie do chleba. To był plik numer jeden na moim chomiku. Nadal nim jest tylko nie chce mi się go dopracować.

Jak świeże bułeczki
Potem zrobiłem instalatory dla cracka i dla patcha do Twierdzy 2 aby nie trzeba było ich kopiować tylko odpalić instalator, wskazać ścieżkę i zainstalować. Poszły jak świeże bułeczki. Potem zrobiłem instalkę dla spolszczenia, cracka i patcha w jednym. Też poszło. Potem miałem już tyle punktów że pokusiłem się o konto Chomik Explorer. Teraz mam "wykupione" na 91 dni.

Dziś
Wykonałem w pocie czoła piękne opisy do moich gier jak również prześliczny opis na mojej stronie głównej - prosty i niezwykle funkcjonalny. Powiększyłem chomika również o serię gry Gothic. Ale jest jeszcze niedopracowana - brakuje ciekawych opisów plików, brakuje patchy i cracków. Dziś mam już spory zbiór poradników jak i spolszczeń do moich gier. Teraz to umiem już wyodrębniać polskie pliki z gier i robię z nich spolszczenia. Mam licznik odwiedzin. Co tydzień odwiedziny rosną a pomyśleć że zaczynałem od liczby 0000000.

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Video 
U mnie zaczęło się 3 stycznia 2009.

Miał być tylko jeden film. Pomyliłem się. Moja chęć kinomaniaka zakopała się na chomiku na dobre. Początki były tragiczne. Zero pojęcia o html-u. Dezorientacja na profilu. Rosnący rachunek tel. :) Po miesiącu jednak wszystko się ustabilizowało. Teraz norka zarabia sama na siebie, a nawet czasami na znajomych. Mało jednak u mnie uploadu, ale to nie problem. Udostępniam pliki znajomym, klientom. Jedno muszę przyznać. Straszny złodziej czasu. Człowiek nie zdąży usiąść do komputera, a mija kilka godzin. Teraz służy dla mnie jako kopalnia filmów:)
  Odpowiedz
U mnie jest całkiem inaczej. Na początku był wykorzystany do pkt/zabicia czasu a teraz jest do kopi mojego dysku

NA moim chomiku znajduje się mniej więcej 3/4 zawartości mojego komputera.

Na początku : Nie miałem miejsca na dysku, nie miałem na co nagrać więc zacząłem szukać wirtualnego dysku i tak napotkałem się na chomikuj.pl.
Potem tylko wrzucałem i wrzucałem żeby zrobić sobie trochę miejsca na dysku.
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz