Jak zarobić punkty w miarę legalnie? Jakie pliki są legalne?
|
03.08.2012, 10:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.08.2012, 13:49 przez MissFuneral.)
Witam. Mam takie dziwne pytanie. Założyłem sobie nowego chomika i nie wiem jakie mogę przechowywać na nim pliki. Muzyki nie, gdyż jest ZPAV. A mogę np. filmy,gry, czy jeszcze coś innego ? Nie chcę po prostu mieć problemów, a chcę troszkę zarabiać punktów, stąd to pytanie.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
03.08.2012, 10:47
Pliki takie do których posiadasz prawa autorskie.
Myślę, że zdjęcia ze sobą oraz ze znajomymi nie będą łamać prawa o ile Twoi znajomi zgodzą się na ich rozpowszechnianie. Również możesz zamieszczać na łamach serwisu chomikuj.pl materiały szkolne, który sam przygotowałeś. Oraz wiele innych. W grę nie wchodzą pliki, które kupiłeś (Filmy, gry, muzyka itp) ponieważ nie wykupiłeś do nich praw autorskich a jedynie nabyłeś je dla siebie.
03.08.2012, 11:09
Czyli chcesz posiadać legalne pliki nie łamiące praw autorskich ?
Tak skrócie: Możesz na nim przechowywać np. zdjęcia twojego wykonania (krajobrazy itp) lub krótkie filmiki twojego autorstwa Wiem też, że jest możliwość trzymania gier w wersji demo i to bez łamania praw autorskich lub darmowych programów. ALE ! nie zawsze bo czasem autor nie pozwala na rozpowszechnianie tego typu plików.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam
03.08.2012, 12:02
Gry i programy sobie odpuść (no chyba, że freeware). Zarówno nielegalne pobieranie jak i rozpowszechnianie programów oraz gier to przestępstwo.
Bardzo stare filmy, do których wygasły już prawa autorskie, można rozpowszechniać legalnie. Mowa o czarno-białych produkcjach z początku ubiegłego wieku. Niektórzy lubią takie klasyki. Poza tym muzyka na licencji Creative Commons (o ile autor dopuszcza rozpowszechnianie), darmowe ebooki, programy freeware, darmowe tapety na komputer i komórkę (o ile ich licencja na to pozwala). Szczerze to wiele rzeczy. Bądź kreatywny. Kokosów jednak na tym nie zarobisz. Filmy możesz znaleźć tutaj: http://www.bnwmovies.com/ http://archive.org/details/moviesandfilms http://emol.org/movies/
03.08.2012, 13:45
Dorzucę ebooki, których autorzy nie żyją od co najmniej 70 lat, gdyż 70 lat po śmierci autora książka przechodzi do domeny publicznej. Jeśli chodzi o książki obcojęzyczne przetłumaczone na język polski, również tłumacz musi nie żyć od 70 lat.
03.08.2012, 14:24
Dziękuję wszystkim za fajne odpowiedzi. Odwdzięczam się reputacją.
03.08.2012, 14:59
Wszystkie pliki, które sam stworzyłeś : napisałeś program, zrobiłeś zdjęcie na wakacjach, nakręciłeś video poradnik itp.
Materiały szkolne, własne przemyślenia , własna muzyka. Tak jak kolega wyżej napisał bardzo stare materiały video, ebooki i chyba muzykę ale wszystko co najmniej 70 lat w strecz Wszystkie programy i gry w wersji DEMO, TRIAL, SHAREWARE. Programy i gry które autor zgodził się rozpowszechniać. Pamiętaj, że to, że masz u siebie oryginalną grę to nie znaczy, że można ją rozpowszechniać na chomiku - ty masz w takim razie tylko prawa do jej użytkowania a nie możesz jej rozpowszechniać.
03.08.2012, 17:13
Rozpowszechniać można:
- Programy, gry w wersja Trial (po polsku demo) - Pliki muzyczne do 1 minuty (mamy takie prawo) oraz na licencji Creative Commons - Traillery filmów, gier - E-booki jeśli autor wyrazi zgodę - własne filmy oraz zdjęcia lub te do których mamy prawa. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
14.08.2012, 19:05
Pliki które stworzyłeś, albo ich autor ci pozwolil je udostępniać.
-Zdjęcia -Muzyka Creative Commons -Gry na licencji GPU GPL -Filmiki nakręcone przez cb -Programy Trial,dema,adware,freeware,shareware |