Jaki przepis na orginalną i smaczną zupę?
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
02.07.2012, 11:19
Proszę bardzo:
Włoska zupa Minestrone (jarzynowa) Składniki: 50g fasoli, 100g marchwi, 50g selera, 40g koncentratu pomidorowego, 2 litry bulionu/wywaru, 40g pora, 100g boczku, 50g ryżu, 70g cebuli, przyprawy: czosnek, sól, pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Fasolę namoczyć i ugotować. Warzywa po oczyszczeniu pokroić (krążki i cienkie paseczki), podsmażyć na boczku i dodać do gotującej się fasoli. Pod koniec dodać opłukany ryż i całość gotować dalej do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zasmażyć razem z koncentratem pomidorowym i dodać do zupy. Doprawić startym czosnkiem, bazylią, pieprzem, zagotować. Przed podaniem posypać natką. Zupa serowa zapiekana Składniki: 1 średniej wielkości cebula, 1 kawałek pora ( biała część), 3 ziemniaki, 1/2 kg (połówka) kurczaka, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 2 ziarenka pieprzu białego, 1-2 torebki zupy serowej, szczypta gałki muszkatołowej, 100 ml śmietany, 1 czerwona papryka, 1 opakowanie małych kulek mozzarelli, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko. Przygotowanie: Zalać umyte i obrane warzywa oraz porcję rosołową z kurczaka jednym litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zebrać powstałą pianę, dodać przyprawy ( ziele angielskie listek laurowy i pieprz),ugotować wywar i przecedź go. Dodać do powstałego wywaru jedną lub dwie zupy serowe, całość gotować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i zabielić śmietaną. Pokroić paprykę w małą kostkę, podsmażyć chwilę na patelni i dodać do zupy. Wyciąć z ciasta francuskiego krążki o trochę większej średnicy niż bulionówka, w której będziesz serwować zupę. Umieścić zupę w naczyniu(bulionówki napełniać do 2/3 wysokości), dodać parę kulek mozzarelli i całość zalać posmarowanym jajkiem krążkiem ciasta francuskiego. Posmarować ciasto jajkiem również z wierzchu. Umieścić naczynia w nagrzanym do 220*C piekarniku i piec około 10 minut aż ciasto się zrumieni. Tom yum - tajska zupa Składniki: 3 łodygi trawy cytrynowej, posiekane, 2 listki limonki kaffir, 2 połówki piersi z kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone an małe kawałki, 100 g świeżych pieczarek, cienko pokrojonych, 1 łyżka sosu rybnego,3 szkl. bulionu z kurczaka, 1 łyżka pasty tom yum, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka posiekanej zielonej papryczki chilli, pęczek świeżej kolendry, posiekanej, gałązka świeżej bazylii, posiekana. Przygotowanie: W dużym garnku doprowadzić bulion z kurczaka do wrzenia. Dodać pastę tom yum i czosnek, zamieszać i gotować przez 2 minuty. Dodać trawę cytrynową i liście limonki. Dodać kawałki kurczaka i gotować aż mięso nie będzie różowe. Dodać grzyby, sos rybny, sok z limonki i zieloną papryczkę. Gotować kilka minut. Podawać na ciepło z bazylią i kolendrą. Smacznego! |
Podobne wątki… | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Szybkie - smaczne danie na kolację - Przepis i Przygotwanie | Gospodarz | 6 | 6 272 |
01.09.2015, 10:29 Ostatni post: ramhil |
|
Smaczne naleśniki jak u mamy - Przepis. | Gospodarz | 0 | 2 974 |
19.08.2013, 20:00 Ostatni post: Gospodarz |
|
Przepis na żelki! | Hawkeye | 3 | 3 860 |
23.09.2012, 06:29 Ostatni post: Michał |
|
Przepis na pączki! | Karol | 0 | 2 210 |
16.02.2012, 12:55 Ostatni post: Karol |
|
Przepis na lazanię (lasagne) | aisha | 3 | 3 696 |
21.11.2011, 12:34 Ostatni post: Kucharek |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości