Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Japońskie powietrze za kilka dni nad Polską!
Powietrze znad Japonii za kilka dni pojawi się nad Polską - podała stacja TVN24. Napływające powietrze nie będzie jednak radioaktywne. Nie ma powodu do niepokoju - powiedział dr Maciej Budzanowski z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN. Według danych ze źródeł japońskich i danych Państwowej Agencji Atomistyki Polakom nic nie grozi.

Kilka tysięcy urządzeń na terenie całej UE mierzy obecnie co godzinę poziom radioaktywności w powietrzu. KE nie ma żadnej informacji o podwyższonym poziomie promieniowania - uspokajała rzeczniczka unijnego komisarza ds. energii Marlene Holzner.

- Mamy kilka tysięcy urządzeń w Unii Europejskiej. W normalnych warunkach dokonują one pomiarów co najmniej raz dziennie i to jest prawny obowiązek. W czasie takim jak teraz, gdy mamy wypadki jak w Japonii, kraje członkowskie zobowiązane są do pomiarów co godzinę. Nie mam żadnych wskazań od naszych ekspertów, że mamy obecnie podwyższony poziom radioaktywności w Europie - powiedziała Holzner.

Już 15 marca Komisja Europejska zarekomendowała krajom UE, by sprawdzały świeżą żywność importowaną z Japonii od tej daty pod kątem radioaktywności. Jeśli jakieś państwo stwierdzi podwyższoną radioaktywność żywności, musi zawiadomić inne kraje i Komisję Europejską. Wówczas produkt najprawdopodobniej w ogóle nie trafi na rynek bądź zostanie z niego wycofany.

- Jeśli jakieś państwo coś wykryje, musi uruchomić albo system wczesnego ostrzegania RASFF (Rapid Alarm System for Food and Feed) bądź system ECURIE (European Community Urgent Radiological Information Exchange). Taka sytuacja nie miała miejsca od czasów Czarnobyla - powiedział rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent. Dodał, że w tej chwili bardzo niewiele żywności jest importowanej z Japonii do krajów UE. - Sushi, które jemy w Europie, nie pochodzi z Japonii - zapewnił.

Eksperci uspokajają - nie ma zagrożenia

Zdaniem ekspertów nawet jeśli nad Polskę dotrze chmura zanieczyszczona radioaktywnymi pierwiastkami, to nie musimy się jej obawiać. Im dalej chmura oddala się od Japonii, tym jest rzadsza, a stężenie radioaktywnych pierwiastków mniejsze.

- Chmura, która uformowała się po awarii elektrowni Fukushima I, jest bardzo mała i na pewno nikomu nie zaszkodzi. Nawet w Rosji czy w USA; w Polsce jest to zupełnie wykluczone - powiedział doc. Andrzej Strupczewski z Instytutu Energii Atomowej POLATOM.

Zdaniem dr. Stanisława Latka, rzecznika Państwowej Agencji Atomistyki, nie można dziś określić, kiedy powietrze znad Japonii znajdzie się nad Polską. Wyjaśnił on, że takie symulacje są miarodajne na odległość najwyżej kilkuset kilometrów. Przypomniał awarię w Czarnobylu, kiedy promieniowanie rozchodziło się bardzo nieprzewidywalnymi drogami i w nieprzewidywalnym tempie. Wpływ na to miały m.in. kierunki wiatrów, zwłaszcza w wyższych rejonach atmosfery czy opady. - Największe skażenie odnotowano wówczas nie przy granicy, ale na na Śląsku Opolskim. A Czarnobyl był oddalony od Polski o kilkaset kilometrów, a Japonia o ok. 11 tys. km - przypomniał ekspert.

Inf.: wiadomosci.wp.pl
  Odpowiedz
Tak ,nie ma zagrożenia - po wybuchu w Czarnobylu też przez jakiś czas tak mówili a okazało się inaczej. Fakt, odległości są zupełnie inne ale ciekaw jestem jak sprawa będzie wyglądała np. po deszczu - chmury mogą zostać napromieniowane (unoszące się opary z reaktorów tworzą zjawisko tzw. obłoków radioaktywnych) i padający deszcz w pewnym stopniu będzie radioaktywny, ciekawe jaki stopień napromieniowania deszczu może wystąpić u nas (a może). Nie jestem ekspertem w dziedzinie atomistyki ale wiem, że pierwiastki radioaktywne nie ulegają rozpadowi w ciągu tygodnia czy miesiąca i spokojnie mogą dotrzeć nad Polskę.

P.S.
To tylko moja opinia na ten temat
  Odpowiedz
Można to sprawdzić są przecież specjalne urządzania do badania promieniowania dostępne dla zwykłych obywateli.
Wiem bo moja większa połowa dwukrotnie była na wycieczce w Czarnobylu w strefie skażenia. mam na zdjęciach odczyty o stopniu skażenia w Czarnobylu po 25 latach od tragedii.
  Odpowiedz
Nas po Czarnobylu chyba już nic, związanego z promieniowaniem, nie zabije. Człowiek uodparnia się i adoptuje szybciej niż nam się wydaje. Faktem jest że osoby które dostały zbyt dużą dawkę, na samym początku, są narażone w najlepszym wypadku tylko na komplikacje zdrowotne(w gorszych przypadkach to śmierć), ale inni ludzie poddawani niższemu promieniowaniu, myślę że się w jakimś stopniu uodparniają.
  Odpowiedz
Pożyjemy zobaczymy mało było deformacji po Czarnobylu . Mowie o ludziach tragedia jakich mało a skażenie w Czarnobylu gleby na ponad 100 lat.
  Odpowiedz