Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jeden z największych chomików na Chomikuj.pl zakończył działalność!
(31.08.2011, 07:58)CzekoladowyBaron napisał(a): Nie zapomnijcie, że pozostają logi kto co ściąga w bazie danych chomikuj.
Ale myślę, że takich danych chomikuj nie udostępnia.

Akurat samo ściąganie plików nie jest karalne, tylko ich rozpowszechnianie.
Pisałam o tym tutaj.

(31.08.2011, 13:59)ADRIANUSS napisał(a): najlepiej jak cała polska się przeniesie do Rosji wtedy będzie najbezpieczniej :)
z tego co słyszałem chomikuj ma serwery na Cyprze?

Na Cyprze, w Holandii i USA - pisał o tym tonyviroos tutaj.
  Odpowiedz
(31.08.2011, 15:08)MissFuneral napisał(a): Akurat samo ściąganie plików nie jest karalne, tylko ich rozpowszechnianie.
Pisałam o tym tutaj.

(31.08.2011, 13:59)ADRIANUSS napisał(a): najlepiej jak cała polska się przeniesie do Rosji wtedy będzie najbezpieczniej :)
z tego co słyszałem chomikuj ma serwery na Cyprze?

Na Cyprze, w Holandii i USA - pisał o tym tonyviroos tutaj.

wiem wiem że tony o tym pisał ale ja to czytałem chyba w Komputer Świat niedawno jakoś :P
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz
Ogólnie polatałem po chomikach z ciekawości czy dużo osób pozamykało chomiki, jak się zabezpieczyło itd. Itp. i powiem, że kilka osób się zabezpieczyło ;)

Szymon1 – pliki pochowane
Dimix1999 – chomik zamknięty hasłem
Gregor_01 – foldery zabezpieczone hasłem

Ogólnie 1 i 2 sposób jest dobrym zabezpieczeniem, ale nie będą nam przybywać już punkty.
A 3 sposób okazuje się najlepszy, ponieważ hasło nie jest nigdzie podane a jest banalne (ja za 1 razem zgadłem, ale nie mogę niestety podać, bo byłoby to udostępnieniem hasła) i punkty mogą nadal przybywać.

Dodatkowo, jeżeli na chomikuj przyjęłoby się, że hasła są banalne i większość chomikowej społeczności by je założyła ZAPV nie miałoby się jak czepiać, bo hasło nie byłoby nigdzie podane a i tak wszyscy by je znali ;p

Dodatkowo zaciekawiła mnie pewna rzecz którą adryjan napisał chodzi mi o to

Cytat:(głównie chodzi o gry firmy EA, mp3 oraz filmy polskie i światowe, światowe te, które zostały wyprodukowane po 2010 roku)

Czy ZAPV (itp.) czepia się również filmów, które zostały wydane po 2010?? (Liczę na twoją wypowiedź Tony)

I takie pytanko do tonego z ciekawości – Czy według Ciebie nadal to jest taka błahostka, że się z czasem odczepią, czy po prostu jak już jest sprawa na policji (chyba dobrze wyczytałem) uważasz, że to już jest coś poważnego??
  Odpowiedz
ZPAV głównie czepia się plików muzycznych polskich wykonawców, ale z tego co wiem mają prawo ścigać za udostępnianie filmów (wydanych po 2010 roku) i gier, nie wiem jednak w jakim stopniu to robią.
Na pewno wiem że teraz jest nagonka na pliki muzyczne i za te pliki poleciało już sporo wniosków do sądu.

Jeśli sprawa trafi już na policję to nie jest błahostka, w takim wypadku najlepszym rozwiązaniem jest "dobrowolne poddanie się karze" i ugoda z ZPAV co do wysokości kary (jeśli nie pracujecie i uczycie się karę można obniżyć nawet do kilkuset złotych oraz trzeba zakupić jedną oryginalną płytę wykonawcy którego pliki udostępnialiście).

Trik z hasłem takim jak nazwa chomika też nie jest zbyt dobry bo mogą to podważyć, każdy jak sprawdza hasło to wpisuje najpierw nazwę chomika więc mogą podważyć zabezpieczenie konta w taki sposób.
  Odpowiedz
W takim razie chyba w niedługim czasie zablokuję chomika na stałe i coś mi się wydaje, że za jakieś pół roku strona chomikuj.pl padnie...
  Odpowiedz
Cytat:W takim razie chyba w niedługim czasie zablokuję chomika na stałe i coś mi się wydaje, że za jakieś pół roku strona chomikuj.pl padnie...
chomika nie zablokują tylko odstrzelą jeszcze pare osób a reszta sama zrezygnuje 90% ludzi na chomiku tylko chomikuj pliki od innych wystarczy tylko wystraszyć 10 % tych co wrzucają pliki i nie będzie nowościi chomik nie będzie już tak atrakcyjny

Odpowiedz
(01.09.2011, 17:27)chudzienki napisał(a): chomika nie zablokują tylko odstrzelą jeszcze pare osób a reszta sama zrezygnuje 90% ludzi na chomiku tylko chomikuj pliki od innych wystarczy tylko wystraszyć 10 % tych co wrzucają pliki i nie będzie nowościi chomik nie będzie już tak atrakcyjny
Ja już swoje 2 zablokowałem i dałem do usuwania :P Wolę chuchać na zimne ;) A wszystkie pkt co miałem na 2 kontach przelałem na inne na którym nic nie miałem i nie mam :P
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
Ja tam nic nie będę blokował ani usuwał. Zamontowałem hasło na foldery, umieściłem na głównej stronie małą wskazówkę co do hasła, i mogą mi naskoczyć. Nie po to wrzucałem 200Gb żeby to teraz usunąć (a ponad polowe wrzuciłem korzystając z łącza 2mb/s więc trochę czasu to zajęło).
  Odpowiedz
Wątpie i tak nas dopadną ..[Obrazek: doubt.png]. Najlepiej pozakładać hasło (np. nazwę chomika). Ogólnie fajnie by było zorganizawać taką nieoficjalną akcje aby chomiki ustawiały takie hasło jak nazwa chomika! Wtedy nie podawali by go a i tak wszyscy by je znali (ktoś już o tym pisał). Jeśli ktoś popiera tą akcje rozpowszechniajmy ją a mniej chomików będzie miało tego typu problemy ..
  Odpowiedz
Seba z tą nazwą chomika to też nie wypał tony o tym pisał
(01.09.2011, 13:39)tonyviroos napisał(a): Trik z hasłem takim jak nazwa chomika też nie jest zbyt dobry bo mogą to podważyć, każdy jak sprawdza hasło to wpisuje najpierw nazwę chomika więc mogą podważyć zabezpieczenie konta w taki sposób.

Odpowiedz