Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Jedzenie z kuchenki mikrofalowej
#1
Porozmawiajmy na temat wpływu mikrofali na żywność i nasz organizm.

Czy odgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest zdrowe? Wpływa niekorzystnie na nasz organizm?
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
#2
Diablo powiem Ci że pierwszy raz słyszę żeby to wpływało niekorzystnie na nasz organizm.
  Odpowiedz
#3
Ja tylko zadałem pytanie bo spotykam się z opiniami, że wpływa niekorzystnie. Wiec chce poznać odpowiedzi na pytania.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
#4
Tak samo mówi się o telefonie komórkowym . Niby szkodzi a i tak każdy go używa ;)
  Odpowiedz
#5
Promieniowanie, dość mocne. Musi być na tym forum jakiś technik, chemik czy nie wiem kto, kto powie o co w tym chodzi. Potężne promieniowanie które przechodzi przez żarcie.

Wypowiedź usprawnie jutro. Podobno
  Odpowiedz
#6
Mikrofale w kuchence nie powodują żadnych zmian chemicznych w jedzeniu i nie wpływa negatywnie na spożywany posiłek. Jeśli już coś może szkodzić, to specjalne dania przygotowywane właśnie pod mikrofalówki czyli jakieś tłuste pakowane mrożonki i inny niezdrowy syf.
  Odpowiedz
#7
Nie udowodniono, żeby coś szkodliwego działo się z jedzeniem przygotowanym w mikrofalówce. Niebezpieczne jest to natomiast, że produkty nierówno się podgrzewają, dlatego trzeba zawsze sprawdzić, wymieszać i jeszcze raz sprawdzić, szczególnie w przypadku jedzonek dla dzieci.
  Odpowiedz
#8
Ogólnie nie występują medyczne przeciwskazania do spożywania jedzenia przygotowanego w kuchence mikrofalowej, ale istnieją pewne restrykcje:
- w mikrofali nie wolno podgrzewać krwi przeznaczonej do transfuzji
- nie wolno podgrzewać mleka przeznaczonego dla niemowląt (ze względu na możliwość parzenia dziecka, gdy mleko osiągnie wyższą temperaturę niż butelka, w której jest podgrzewane0.
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości