Składniki na 4 porcje:
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 jabłko,
- 20 g sklarowanego masła,
- słoik kiszonej kapusty (850 ml),
- 1/8 l bulionu (instant),
- 4 ziarna jałowca,
- 2 listki laurowe,
- 200 g kaszanki,
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w krążki, jabłko w plasterki. 10 g masła roztopić i przesmażyć połowę cebuli i jabłka. Dodać kapustę i zalać bulionem. Dodać ziarna jałowca i listki laurowe. Dusić ok. 15 minut. Kaszankę pokroić w plasterki i krótko przesmażyć na 10 g masła. Zdjąć z patelni i przesmażyć pozostałe krążki cebuli i jabłka. Kaszankę, przesmażoną cebulę z jabłkiem wykładać na kapustę i dekorować pietruszką. Można podawać ze słonymi precelkami.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal