Komputer nie odczytuje płyty.
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
16.09.2013, 20:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.09.2013, 20:25 przez Swordancer.)
Fotka coś nie działa podobnie jak link. Sprawdź czy inne płyty działają, zobacz czy dvdrom jest widoczny w oknie mój komputer. Czy menadżer urządzeń raportuje jakieś błędy. Sokro podajesz fotkę, to najwyraźniej urządzenie jest widoczne. Sprawdź inne płyty i podaj model nagrywarki.
16.09.2013, 20:42
@up zobacz teraz fotki.
Teraz sprawdziłem inne płyty też nie działają :/. A co do modelu to nie wiem zaraz sprawdze i napisze
16.09.2013, 23:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.09.2013, 23:32 przez Swordancer.)
Spróbuj odłączyć i porządnie podłączyć złącza sata na płycie głównej i przy dvdrom. Oczywiście przy wyłączonym komputerze. Spróbuj wcześniej odinstalować napęd w menadżerze urządzeń i wyłącz pc'ta, dopiero potem kombinuj z kablami. Jeśli masz jakieś wolne sloty SATA na płycie to podłącz do innego. Możliwe też, że coś nie tak z zasilaczem jest lub z firmware, czy elektroniką napędu. Nagrywarki DVD są tanie, więc nie masz się czym martwić, najwyżej kupisz inną. Starą jednak warto przetestować na innym komputerze. To najlepszy sposób na wstępną diagnostykę. W ostateczności można spróbować przegrać firmware, gdy nagrywarka nie zadziała na innym komputerze. Nagrywarka kręci płytę, wszystko wydaje się funkcjonować normalnie? Tacka się wysuwa przy użyciu opcji w menu kontekstowym napędu w "Mój Komputer"?
16.09.2013, 23:38
Tak gdy raz klikne na D i klikam w mini menu wysuń płyte to sie wysuwa. A mam pytanko czy w środku pudelka dvd jest laser tak jak np. W Ps2?
16.09.2013, 23:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.09.2013, 23:44 przez Swordancer.)
Tak, ale dość mocny i nie ten sam model z pewnością. Trzeba na niego uważać, taki laser może uszkodzić oko gdy nim tylko mrugniesz. Skoro napęd się nie wysuwa, to coś jest nie tak. Pozostaje sprawdzić napęd na innym komputerze.
17.03.2014, 02:32
Wyczyść soczewkę lasera i będzie czytał wszystko.
Wystarczy patyczek do czyszczenia uszu zanurzony w rozcieńczonym płynie do mycia szyb. Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
|