Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Który komputer wybrać?
Z allegro podałem tylko ceny, bo są one zbliżone do np ceneo.
Hmm, dziękuję za rady, a na w.w ceneo się opłaca się kupować?
U mnie w Rogoźnie jest nie tylko komputronik bo poza nim są jeszcze 3 sklepy komputerowe. W jednym z nich mam znajomego, który wybierze mi b.dobry zestaw i korzystnej cenie, ale dlatego, że zależy mi na Core i7 i dobrej grafice to poczekam i uzbieram trochę kaski.
Jeśli macie ochotę to bym prosił byście proponowali mi kolejne zestawy, które według Was są dobre do gier.
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
gregor01 napisał(a):...mam znajomego, który wybierze mi b.dobry zestaw w korzystnej cenie
No, oznacza to że moja pomoc w kwestii doboru części dobiegła już końca.

gregor01 napisał(a):...a na w.w ceneo się opłaca się kupować?
Ceneo.pl to wyszukiwarka najtańszych ofert ze sklepów komputerowych w całej Polsce a nie jakiś bazar komputerowy jakim jest Allegro.pl.
Przy odrobinie rozumu można się pokapować że oferty cenowe, które podałem to oferty z różnych sklepów komputerowych z całej Polski odnalezione właśnie dzięki wyszukiwarce Ceneo.pl.

gregor01 napisał(a):...zależy mi na Core i7 i dobrej grafice to poczekam i uzbieram trochę kaski
A po co? To nie lepiej kupić komputer z mniejszym dyskiem twardym np. 320GB i mniejszą ilością pamięci RAM np. 4GB ale z Core i7 2600K i grafiką GeForce GTX560Ti ? Potem można na spokojnie dokupić sobie drugi dysk i więcej pamięci.
Dyski twarde i kości pamięci RAM tanieją szybciej niż procesory i karty graficzne.
Po za tym każda grafika kosztująca 400zł - 700zł jest dobra.
Bardzo dobre karty zaczynają się od 800zł i więcej.
Wzorowe karty to już kosztują tyle co cały komputer ze średniej półki.

gregor01 napisał(a):...Jeśli macie ochotę to bym prosił byście proponowali mi kolejne zestawy, które według Was są dobre do gier. ...
Zaproponowałem Tobie w zasadzie wszystko co było możliwe biorąc pod uwagę najwyższą jakość i wydajność w sugerowanej cenie w kategorii najważniejszych podzespołów potrzebnych do przyjemnego grania na dziś i na kilka lat w przód.
Oczywiście chętnie zmierzę się z jakąś inną propozycją ze strony użytkowników forum, jednocześnie zaznaczając iż sugerowanym wydatkiem jest przedział cenowy 2000zł - 3000zł z zastosowaniem procesora i5 bądź najlepiej i7.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Czy ja wiem że na allegro pełno oszusztów. Ja mam Super Sprzedawce i nigdy kupując (no i oczywiście sprzedając) co kolwiek nie zostałem oszukany/nie oszukałem, więc bez przesady że allegro takie złe. Ceny są mocno konkurencyjne niż w komputroniku czy firmowych sklepach "Media Markt" czy "Media Expert". Ceneo to grupa allegro więc mają ze sobą dużo wspólnego.

Zestaw skrzypasa jest ok ja bym wzioł z prockiem i7 bo jest lepsze niż i5 lecz jeśli nie masz kasy wolałbym kupić i5 a mocną grafikę. Tyle z mojej strony.
  Odpowiedz
Cytat:...Ceneo to grupa allegro więc mają ze sobą dużo wspólnego.

Grupa Allegro Sp. z o.o. czyli Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, to znaczy że wspólnicy razem obracają swoim budżetem i to wszystko.
Różnica polega na tym że Ceneo to nie pośrednik aukcyjny taki jak Allegro tylko wyszukiwarka ofert sklepowych i to zupełnie za darmo.
Po prostu wpisujesz to czego szukasz i odnajdujesz najbardziej interesującą Cię ofertę w wielu kategoriach.
Dobierasz odpowiednie parametry towaru, cenę i ewentualnie lokalizację.

Taki sobie offtop:
W taki właśnie sposób odnalazłem w Polsce nowy telewizor Philips LCD 40 cali za 1600zł + 50zł za kuriera, który w moim mieście kosztował 3000zł. Nowiutki telewizor z innego miasta z gwarancją i przesyłką kurierską prosto do mojego domu bez poszukiwania tego modelu w sklepach i płacenia ponad 100zł za transport we własnym mieście.
Dla mnie to był szok zarówno cenowy jak i "polityczny" (od słów: polityka cenowa sklepów RTV-AGD).

Do wszystkich czytelników:
Zaznaczam ponownie iż ceny z Ceneo.pl są jedynie poglądowe i mogą się różnić w stosunku do cen w sklepach komputerowych w Twoim miejscu zamieszkania.
Niekiedy oferty cenowe w tym samym sklepie podawane w internecie są niższe niż podczas wizyty w jednej z placówek handlowych.
Taki proceder stosują np. w placówkach Komputronik.pl.
  Odpowiedz
Skryzpas masz 100% racji... Ceneo tylko wyszukuje oferty ze wszystkich sklepów lecz tylko mówię że allegro nie jest takie złe i ma program "Bezpieczne Zakupy" więc ryzyko kupowania jest nikłe. :)
  Odpowiedz
Moim zdanim w tej cenie ciężko żłożyć coś co pociągnie jeszcze 3 lata :)
Sorki ale karta grafiki GTX560 Ti która ma szansę być dobra jeszcze przez 2 lata kosztuje ok 900 zł, a ty chcesz jeszcze procka i7 który kosztuje ok 900-1000zł
myslę że w tej śmiesznie niskiej cenie najlepszy zestaw to:

Intel Core i5-2500 - 4 rdzenie po 3,3Ghz BOX 1155
Płyta Główna Intel H61 LGA 1155 (DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) lub MSI
NVIDIA GeForce GTX 560 1GB 256bit,
4GB pamięci operacyjnej DDR3 1333MHz,
dysk twardy 320GB,
nagrywarka DVD ,
zasilacz 550W

testy tej I5 pokazują, że nieraz pokonała starsze I7 czyli nie jest taka zła, za to cenowo rewelka i chciałeś 4 rdzenie - to masz :)
http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/p...e-i5-2500k

grafika gtx560 - najlepsza przy takim limicie ceny.

na pozostałych rzeczach nie poszalejesz - żadne markowe, ani też z górnej półki.
za 1800zl nie licz na cuda - powyższy zestaw to średnia półka, ale to najlepsze co dostaniesz w tej cenie.

tu masz podobny zestaw:
http://allegro.pl/nowy-komputer-i5-2500-...92796.html
obetnij tylko RAM o polowe, dysk twarty o ponad polowę, obudowę najtańszą jaka jest i zasilacz tańszy i może dobijesz do 1800zł
Wdzięczność - najpiękniejcza waluta na świecie.
Jeśli masz szybkie łącze i chcesz ściągać z kilkudziesięciu serwerów uploadowych bez limitu prędkości, przetestuj TO:
[Obrazek: new_400x50.jpg]
  Odpowiedz
(20.09.2011, 22:59)polx napisał(a): Moim zdanim w tej cenie ciężko żłożyć coś co pociągnie jeszcze 3 lata :)
Sorki ale karta grafiki GTX560 Ti która ma szansę być dobra jeszcze przez 2 lata kosztuje ok 900 zł, a ty chcesz jeszcze procka i7 który kosztuje ok 900-1000zł
myslę że w tej śmiesznie niskiej cenie najlepszy zestaw to:

Z tego co wiem ostatnio troszkę ceny skoczyły w górę.
Cena i7 2600k:
INTEL Core i7 2600K - 3,4 GHz - Cache L3 8 MB - Socket LGA 1155 (BX80623I72600K)
Znaleziono w 55 sklepach w cenie od 1136,99 zł do 1582,31 zł.

Gdzie kupienie go za te 1136zł graniczy z cudem. Trzeba by liczyć 1250 zł.

Gigabyte GTX 560 TI:
Gigabyte GeForce GTX560Ti 1GB DDR5 256bit PCI-E (GV-N560OC-1GI)
Znaleziono w 79 sklepach w cenie od 833,00 zł do 1189,07 zł.

W sumie też trzeba liczyć 900zł. Więc tak jak podałeś.

Zawsze wychodzi drożej niż byśmy chcieli :D
  Odpowiedz
Dlatego do taniego zestawu zaproponowałem zwykłą GTX 560 za ok 630zł zamiast wersję TI za 900zł
http://allegro.pl/gigabyte-gtx-560-gv-n5...88358.html
i Intel Core i5-2500 (3.30GHz,6MB,95W,LGA1155) box (BX80623I52500SR00T) za 710zł
http://www.pckom.pl/produkt/38351,cdatai...z-box.html

Wdzięczność - najpiękniejcza waluta na świecie.
Jeśli masz szybkie łącze i chcesz ściągać z kilkudziesięciu serwerów uploadowych bez limitu prędkości, przetestuj TO:
[Obrazek: new_400x50.jpg]
  Odpowiedz
Szukajcie a znajdziecie: Palit GeForce GTX 560 Ti 1GB 256bit za 775zł. Karta w cenie 756zł + kurier za 19zł.

KruchyFix napisał(a):...Z tego co wiem ostatnio troszkę ceny skoczyły w górę...
Widzę że masz rację. Podskoczyły i to w zaledwie kilka dni a tanie podzespoły schodzą jak ciepłe bułeczki o poranku.

Fakt procesor i7 2600K stoi dość wysoko ale to nie zmienia faktu iż nie można na nim obsadzić całego komputera.
Reszta podzespołów to pikuś. Korzystając z podpowiedzi z mojego pierwszego posta w tym wątku można zbudować całkiem wypasiony komputer nawet biorąc pod uwagę wysyłkę kurierem dla każdego podzespołu z osobna.

Z procesorem i7 2600K, kartą GTX 560 Ti, zasilaczem Tagan 600W i resztą jako taką można zbudować całkiem dobry sprzęt.
Na całej reszcie można po oszczędzać aby później dokupić pamięci lub drugi dysk (ja mam dysk 320GB i nadal mam na nim 200GB wolnego miejsca Auc).
  Odpowiedz
Jeśli komp do gier to 320Gb wystarczy a lepiej mieć dobry procek. Też bym zrezygnował z 8GB Ram do 4Gb a procek wtedy i7 w cenie powinieneś upchnąć ...
  Odpowiedz