Aktualnie wszystkie smartfony nadają się do internetu, muzyki i smsów ;D
Musisz zwrócić uwagę na inne aspekty, które bardziej wyróżniają telefon.
Przed wyborem przede wszystkim radzę zastanowić się nad:
- rozmiarem telefonu(czy chcesz telefon mały, wygodny, który również nadaje się do internetu , czy zależy ci na dużym wyświetlaczu, bo masz duże dłonie albo zależy ci na wygodnym oglądaniu materiałów video czy grach) , jak masz małe dłonie to 4 cale wystarczą do internetu, osobiście uważam, że to takie minimum.
Przejdź się do rtv agd , media markt lub innego sklepu i sprawdź , jaka wielkość jest dla ciebie odpowiednia, nie dla każdego prawie 5 calowa patelnia jest wygodna.
- system(mówisz, że nie masz nic przeciwko WM , jednak czy miałeś z nim do czynienia czy tylko bawiłeś się nim chwilkę w sklepie? zdajesz sobię sprawę, że "piękne" kafelki zawsze zostaną na pulpicie twojego telefonu a co nowszy, ciekawszy program w markecie do pobrania za "drobną" opłatą , na plus oczywiście świetna płynność działania systemu, jednak i tak uważam , że każdy telefon można zajechać, wszystko zależy od użytkownika, jak ktoś ustawi 10 programów na start, albo po prostu ma nawalone widgetami to nie ma się co dziwić , że system "ścina" , zresztą tak samo jest z komputerem jaki mocny by nie był.
-Aparat, o ile inne podzespołu jak procesor czy układ graficzny szybko tracą na swojej "świerzości" i nagle okazuje się, że większość gier już nie działa , to aparat zawsze robi takie same fotki, warto więc zastanowić się czy taka jakość zdjęć jest dla mnie wystarczająca
-wyświetlacz, o ile jednym nie przeszkadzają widoczne pixele drugim znuża to sen z powiek, kolejna sprawa to jakość głównie czerni(amoled) czy bieli (TFT,IPS), wyświetlacze TFT są najtańsze dla producenta , więc jak można się spodziewać ich jakość też jest niższa od reszty.
W te wyświetlacze wyposażone są głównie telefony sony , o ile te z górnej półki wygladają jeszcze ok to z niższej niestety nie. Nie będę się tu rozpisywał bo dużo by o tym pisać, jednak nie każdemu na przykład odpowiadają przesycone, cukierokowe kolory, strony internetowe koloru białego wyświetlane przez wiele modeli z lekkim odcieniem niebieskim, do tego wypalanie się pixeli(amoled) , fatalne kąty widzenia, czerń - tak na prawdę wyglądająca jak ciemny szary, no i ogólnie wyblakłe kolory (tft) , czy prądożerny IPS
-wymienna bateria czy nie, generalnie tu się prosi o pytanie na jak długo planujesz użytkować telefonu, do 2 lat bateria trzyma , potem są już odczuwalne spadki jakości baterii, o ile koszt nowej baterii jest stosunkowo niski, to w przypadku kiedy masz baterię wbudowaną , możesz wymienić ją tylko w serwisie, niestety trzeba się w tedy liczyć z dużymi kosztami - gdzieś ok 100 zł, gdzie za dwa lata cena telefonu spadnie 2-3 krotnie i po prostu nie będzie to miało sensu, sprzedaż telefonu może również okazać się bardziej problematyczna, bo o ile ludzi kupią starszy telefon to z rozjechaną baterią, co do której nie ma pewności w jakim jest stanie ciężej znaleźć kupca.
-wykonanie; plastik, aluminiium, szkło
- grubość, niektórym przeszkadza grubszy telefon, sam mam stosunkowo gruby i mnie to w niczym nie przeszkadza ale są tacy a nawet sporo takich osobników, którym pasują tylko najcieńsze cudeńka
-pamięć ram, osobiście uważam , że 1GB aktualnie to takie minimum inaczej dosyć często są problemy z płynnością ehh nie chce mi się tu więcej rozpisywać
-procek , aktualnie większość urządzeń ma bardzo podobne parametry, jednak jeśli zegar jest ten sam warto zerknąć na producenta, taki qualcomm zawsze będzie lepszy od mediatecha , nawet jeśli ten drugi będzie miał nieco wyższe zegary
- układ graficzny, w sumie nie mam tu co pisać bo widzę, że zależy ci raczej na niższej półce telefonów
-awaryjność , akurat z tego co słyszałem telefony marki lg bardzo często lądują w serwisie, często już po pierwszym odpaleniu telefonu okazuje się , że coś tu nie gra
, jakoś lg jako marka telefonu do mnie osobiście nie przemawia( chodzi mi głównie o telefony z niskiej półki , o której de facto mówimy)
-system - aktualizacje - w sumie tylko o tym wspominam , bo o żadnej aktualizacji nie ma mowy z telefonów z niższej półki , no i tak starych na ryku.
-zapomniałem o pamięci, dobrze mieć możliwość podpięcia karty micro sc, jak nie ma to warto dłużej się zastanowić ile chcesz przechowywać materiałów muzycznych, filmowych, gier czy innych plików w telefonie, tu ci nikt nie pomoże , jednym wystarcza 1 GB innym 64 to mało.
- warto też zwrócić uwagę czy szkło to gorilla glass , dragon trail, jeśli tak to która klasa, zawsze to jakaś "ochrona" przed zarysowniem
- wygląd, kwestia gustu
Twoje modele przejrzałem na szybko osobiście z marszu odrzuciłbym bankruta HTC, nic za nim nie przemawia , zostaje więc 1 telefon z Windowsem- NOKIA(właściwie ta marka już nie istnieje, a szkoda
) i 2 z androidem, osobiście u mnie winda leci w dół. Kolejno należy się zastanowić nad rozmiarem 4,7cala(lg) czy 4,3 (sony) , technicznie rzecz biorąc;
Lg posiada lepszy wyświetlacz, baterię(nie wiem tylko czy wymienna)ale wg specyfikacji trzyma więcej od sonego, za sonym przemawia więcej Mpix a więc możliwie lepszy aprat, choć i tak warto poszukać zdjęć w internecie i samemu ocenić, widziałem zdjęcia sonego i uważam, że jak na telefon robi wystarczające fotki, lg nie miałem okazji.