Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Który wybrać?
Cześć, niedawno dostałem możliwość zmiany telefonu u operatora poprzez koniec umowy, lecz nie mogę się zdecydować na jakiś konkretny. Trochę czasu spędziłem na sprawdzaniu różnych opcji i telefony które wpadły mi w oko to:
-LG Swift L9
-HTC 8S
-Nokia Lumia 520 (ewentualnie 625 z tym że wizualnie chyba najmniej mi odpowiada, ale jeśli ma jakąś konkretną przewagę w sprzęcie to mógłbym się pokusić)
-Sony Xperia L
-Samsung Galaxy Core Plus

Listę ułożyłem w kolejności modeli, które najbardziej mi odpowiadają. Jeśli chodzi o moje preferencje to potrzebny mi telefon głównie do internetu, smsów i muzyki... w gry na telefonie gram rzadko, aczkolwiek zdarza się :) Miał ktoś któryś z w/w telefonów? mógłby coś o nim powiedzieć? Obecnie posiadam Lg Swift L3, ale nie mam nic przeciwko czemuś z WP. Z góry dziękuję za pomoc :)

EDIT: Czy na którymś z wymienionych jest możliwość pograć w Gta SA? :)
Jeśli do internetu i pisania sms'ów to potrzebujesz coś dużego, LG L9 ekran 4,7" pasuje do tego.
Ja bym się zastanawiał nad Lg L9 i Xperia L - na tych obydwu modelach uruchomisz GTA SA ;]

A jakie masz jeszcze modele do wyboru, to że Ci nie przypadły do gustu nie znaczy, że są złe.
A jak jest z płynnością w tej L9'tce? Z różnych źródeł można wyczytać że Android zwyczajnie lubi się przecinać i wtedy na prowadzenie wychodzi Windows Phone.

Jeśli chodzi o inne modele to raczej nie mam zbyt wielkiego pola do popisu bo ewentualnie mógłbym jeszcze wziąć np Xperie M, Samsunga Galaxy Trend i praktycznie całą resztę "Mniejszych" L od Lg.
Tylko niemów, że bierzesz od orange bo oni blokują oprogramowanie w telefonach. Także gry z karty pamięci nie będą działać.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
(28.04.2014, 08:28)Diablo09 napisał(a): Tylko niemów, że bierzesz od orange bo oni blokują oprogramowanie w telefonach. Także gry z karty pamięci nie będą działać.

Telefon biorę z Play'a
(28.04.2014, 07:16)Imcoran napisał(a): A jak jest z płynnością w tej L9'tce? Z różnych źródeł można wyczytać że Android zwyczajnie lubi się przecinać i wtedy na prowadzenie wychodzi Windows Phone.

Jeśli chodzi o inne modele to raczej nie mam zbyt wielkiego pola do popisu bo ewentualnie mógłbym jeszcze wziąć np Xperie M, Samsunga Galaxy Trend i praktycznie całą resztę "Mniejszych" L od Lg.

WP jest bardzie zoptymalizowany, działa dużo płynniej niż android.
Lg L9 ma 1GB pamięci ram to jest wystarczająco.
A jak coś brać z WP to Lumia 720 lub 820 ;]
Lumia 625 też nie jest zła duży ma wyświetlacz jednak zbyt mała rozdzielczość ;]
Sam posiadam aktualnie LG L9 (tą starszą wersję) i powiem szczerze telefon potrafi się zlagować na sekundę przy
wracaniu do ekranu głównego z aplikacji. Reszta jak najbardziej okey, GTA SA działa bez problemów tyle że musisz
zrootować telefon ponieważ pamięć wbudowana nie wystarczy. Bo wgraniu CM z androidem 4.4 działa jak marzenie,
niestety sam nie testowałem ponieważ nie mam na to czasu ale bawiłem się telefonem kolegi i wszystko śmigało jak
ta lala. Co do awaryjności - cholera wie. Mój był już w serwisie 2 razy (od października tamtego roku). Problemem
w moim egzemplarzu był kompletny brak dźwięku telefonu, jednak co dziwne mój kolega (o którym mówiłem wyżej)
ma ten telefon nieco dłużej (bodajże zaraz od premiery) i z telefonem nie miał najmniejszych problemów a wgrywał
masę softów, modyfikacji - więc nie wiem od czego to zależy. Dodam że posiadam kolor biały, znajomy czarny może
mój to jakaś wadliwa seria. Telefon godny polecenia na alledrogo kupisz w bardzo atrakcyjnej cenie nowy (500-600 zł),
jak za 2 rdzenie, 1GB ramu i duży 4,7 calowy wyświetlasz qHD to nie wygórowana cena.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Aktualnie wszystkie smartfony nadają się do internetu, muzyki i smsów ;D
Musisz zwrócić uwagę na inne aspekty, które bardziej wyróżniają telefon.

Przed wyborem przede wszystkim radzę zastanowić się nad:
- rozmiarem telefonu(czy chcesz telefon mały, wygodny, który również nadaje się do internetu , czy zależy ci na dużym wyświetlaczu, bo masz duże dłonie albo zależy ci na wygodnym oglądaniu materiałów video czy grach) , jak masz małe dłonie to 4 cale wystarczą do internetu, osobiście uważam, że to takie minimum.
Przejdź się do rtv agd , media markt lub innego sklepu i sprawdź , jaka wielkość jest dla ciebie odpowiednia, nie dla każdego prawie 5 calowa patelnia jest wygodna.
- system(mówisz, że nie masz nic przeciwko WM , jednak czy miałeś z nim do czynienia czy tylko bawiłeś się nim chwilkę w sklepie? zdajesz sobię sprawę, że "piękne" kafelki zawsze zostaną na pulpicie twojego telefonu a co nowszy, ciekawszy program w markecie do pobrania za "drobną" opłatą , na plus oczywiście świetna płynność działania systemu, jednak i tak uważam , że każdy telefon można zajechać, wszystko zależy od użytkownika, jak ktoś ustawi 10 programów na start, albo po prostu ma nawalone widgetami to nie ma się co dziwić , że system "ścina" , zresztą tak samo jest z komputerem jaki mocny by nie był.
-Aparat, o ile inne podzespołu jak procesor czy układ graficzny szybko tracą na swojej "świerzości" i nagle okazuje się, że większość gier już nie działa , to aparat zawsze robi takie same fotki, warto więc zastanowić się czy taka jakość zdjęć jest dla mnie wystarczająca
-wyświetlacz, o ile jednym nie przeszkadzają widoczne pixele drugim znuża to sen z powiek, kolejna sprawa to jakość głównie czerni(amoled) czy bieli (TFT,IPS), wyświetlacze TFT są najtańsze dla producenta , więc jak można się spodziewać ich jakość też jest niższa od reszty.
W te wyświetlacze wyposażone są głównie telefony sony , o ile te z górnej półki wygladają jeszcze ok to z niższej niestety nie. Nie będę się tu rozpisywał bo dużo by o tym pisać, jednak nie każdemu na przykład odpowiadają przesycone, cukierokowe kolory, strony internetowe koloru białego wyświetlane przez wiele modeli z lekkim odcieniem niebieskim, do tego wypalanie się pixeli(amoled) , fatalne kąty widzenia, czerń - tak na prawdę wyglądająca jak ciemny szary, no i ogólnie wyblakłe kolory (tft) , czy prądożerny IPS
-wymienna bateria czy nie, generalnie tu się prosi o pytanie na jak długo planujesz użytkować telefonu, do 2 lat bateria trzyma , potem są już odczuwalne spadki jakości baterii, o ile koszt nowej baterii jest stosunkowo niski, to w przypadku kiedy masz baterię wbudowaną , możesz wymienić ją tylko w serwisie, niestety trzeba się w tedy liczyć z dużymi kosztami - gdzieś ok 100 zł, gdzie za dwa lata cena telefonu spadnie 2-3 krotnie i po prostu nie będzie to miało sensu, sprzedaż telefonu może również okazać się bardziej problematyczna, bo o ile ludzi kupią starszy telefon to z rozjechaną baterią, co do której nie ma pewności w jakim jest stanie ciężej znaleźć kupca.
-wykonanie; plastik, aluminiium, szkło
- grubość, niektórym przeszkadza grubszy telefon, sam mam stosunkowo gruby i mnie to w niczym nie przeszkadza ale są tacy a nawet sporo takich osobników, którym pasują tylko najcieńsze cudeńka
-pamięć ram, osobiście uważam , że 1GB aktualnie to takie minimum inaczej dosyć często są problemy z płynnością ehh nie chce mi się tu więcej rozpisywać:D
-procek , aktualnie większość urządzeń ma bardzo podobne parametry, jednak jeśli zegar jest ten sam warto zerknąć na producenta, taki qualcomm zawsze będzie lepszy od mediatecha , nawet jeśli ten drugi będzie miał nieco wyższe zegary
- układ graficzny, w sumie nie mam tu co pisać bo widzę, że zależy ci raczej na niższej półce telefonów
-awaryjność , akurat z tego co słyszałem telefony marki lg bardzo często lądują w serwisie, często już po pierwszym odpaleniu telefonu okazuje się , że coś tu nie gra:D , jakoś lg jako marka telefonu do mnie osobiście nie przemawia( chodzi mi głównie o telefony z niskiej półki , o której de facto mówimy)
-system - aktualizacje - w sumie tylko o tym wspominam , bo o żadnej aktualizacji nie ma mowy z telefonów z niższej półki , no i tak starych na ryku.
-zapomniałem o pamięci, dobrze mieć możliwość podpięcia karty micro sc, jak nie ma to warto dłużej się zastanowić ile chcesz przechowywać materiałów muzycznych, filmowych, gier czy innych plików w telefonie, tu ci nikt nie pomoże , jednym wystarcza 1 GB innym 64 to mało.
- warto też zwrócić uwagę czy szkło to gorilla glass , dragon trail, jeśli tak to która klasa, zawsze to jakaś "ochrona" przed zarysowniem
- wygląd, kwestia gustu
Twoje modele przejrzałem na szybko osobiście z marszu odrzuciłbym bankruta HTC, nic za nim nie przemawia , zostaje więc 1 telefon z Windowsem- NOKIA(właściwie ta marka już nie istnieje, a szkoda:P ) i 2 z androidem, osobiście u mnie winda leci w dół. Kolejno należy się zastanowić nad rozmiarem 4,7cala(lg) czy 4,3 (sony) , technicznie rzecz biorąc;
Lg posiada lepszy wyświetlacz, baterię(nie wiem tylko czy wymienna)ale wg specyfikacji trzyma więcej od sonego, za sonym przemawia więcej Mpix a więc możliwie lepszy aprat, choć i tak warto poszukać zdjęć w internecie i samemu ocenić, widziałem zdjęcia sonego i uważam, że jak na telefon robi wystarczające fotki, lg nie miałem okazji.
Kolega wyżej ładnie opisał wszystkie aspekty które trzeba brać pod uwagę podczas kupna telefonu ja od siebie dodam
jeszcze jedną, dość istotną kwestie ważną przede wszystkim w budżetowych telefonach mianowicie - wsparcie
społeczności moderów. Nie oszukujmy się przy tych modelach tak jak kolega wyżej napisał nie ma co liczyć
na aktualizacje systemu, natomiast warto zwrócić uwagę czy istnieje zainteresowanie modelem wśród osób
czy też firm (cyanogenmode), które zajmują się dostosowywaniem najnowszych androidów do naszego
telefonu. Często właśnie takie modyfikacje lepiej działają i przede wszystkim są dłużej wspierane niż oryginalne
stockowe systemu.

Co do wymiennej baterii w LG L9, potwierdzam jest wymienna co w tej cenie nie dziwi. Zdjęcia wykonywane przez
ten telefon są dobre, bez szału widziałem lepsze. Zdjęcia przy słabym oświetleniu wypadają słabiutko.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Jednak postanowiłem troszeczkę doinwestować i w ogólnym rozrachunku pozostały mi dwa telefony do wyboru mianowicie:
-Sony Xperia M2
-Lg G2 mini

Miał ktoś styczność z którymś modelem?